Hungry Mile: Puding od ostataka pince je desert koji će vas osvojiti

Hungry Mile: Puding od ostataka pince je
desert koji će vas osvojiti

Postoje neka jela koja su skoro bolja od originala i koja nastaju od ostataka koji se oplemenjuju odabranim dodacima. Dok se kod nas stari kruh koristi na druge načine, Englezi će ga pretvoriti u desert i tamo su ovakvi pudinzi tipični u svim slastičarnicama i kućanstvima.

Pojačane arome vanilije, naranče i limuna, uz dodatak nekog suhog voća, a sve zarobljeno u gustoj žutoj kremi… s ovim desertom će vam postati jasno kako stari kruh nije samo za krušne mrvice.

Sastojci:

  • oko 400 g ostataka pince (ili nekog drugog slatkog kruha nalik na brioche – mliječna peciva, sredina kruha)  
  • 250 ml vrhnja za šlag
  • 500 ml mlijeka
  • 3 jaja
  • 3 žlice šećera
  • mahuna vanilije ili 1 bourbon vanilin šećer
  • naribana korica limuna ili naranče
  • šaka brusnica (usitnjenih i natopljenih u malo ruma)
  • 100 g maslaca

Postupak:

Pincu ili neki drugi slatki kruh/mliječno pecivo izrežite na kockice i stavite u zdjelu. Uključite pećnicu na 180.

U dubljoj zdjeli dobro izmiješajte jaja te im dodajte mlijeko i vrhnje za šlag. Dodajte šećer, ribanu korice agruma, brusnice i sjemenke mahune vanilije ili vanilin šećer. Dobro promiješajte.

S malo više od polovice pripremljene smjese prelijte izrezane kockice kruha i ostavite da se natope. Ostatak smjese ostavite sa strane jer ćete nju dodavati u kalupe. U međuvremenu manje kalupe ili jedan veći premažite s malo maslaca.

Natopljenu pincu rasporedite po dnu kalupa (možete koristiti male kalupe ili jedan veliki), kockice nemojte utiskivati u kalup kako bi ostalo prostora koji će popuniti ostatak smjese koja će se pretvoriti u puding. Dodajte malo maslaca te još pince do vrha kalupa.

Ostatak smjese, onaj u kojem se nije namakala pinca, dolijte skoro do vrha. Postupak ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke, a na vrh svakog pripremljenog ‘pudinga’ dodajte komadiće maslaca.

Pecite u zagrijanoj pećnici dok se tekućina ne pretvori u puding i vrh lijepo ne potamni (oko 25 minuta – provjerite). Najbolje poslužite još mlako i po želji posipajte šećerom u prahu. Za potpuni užitak poslužite uz dodatak sladoleda.

Foto: Marija Laća

Učitati još
Zatvori