Pregacha: Čokoladna torta za majčin dan

Pregacha: Čokoladna torta za majčin dan

Neka vas ne zbuni jednostavan izgled ove torte, jer ova tri čokoladna sloja čine savršenu čokoladnu tortu. Savršen poklon za majčin dan.

Recept za najbolju čokoladnu tortu

Biskvit:

  • 130g čokolade
  • 130g maslaca
  • 100g šećera 
  • 1 vanilin šećer
  • 2 jaja
  • 35g glatkog brašna
  • Prstohvat soli

Čoko krema br. 1:

  • 150g tamne čokolade
  • 80ml mlijeka
  • 120ml vrhnja za šlag
  • 2 žumanjka (L)
  • Prstohvat soli
  • 100g šećera
  • Žličica ekstrakta od vanilije
  • 2 lista želatine

Čoko krema br. 2:

  • 200g tamne čokolade
  • 100g mliječne čokolade
  • 150ml vrhnja za šlag
  • 4 lista želatine
  • 2 žumanjka (L)
  • 40g šećera
  • 350ml vrhnja za šlag

Postupak

  • Prvo napravite biskvit.
  • Pećnicu upalite na 180 stupnjeva s ventilacijom ili 190-200 bez. Kalup promjera 24 cm na dnu obložite papirom za pečenje.
  • Otopite čokoladu i maslac na pari. U tu smjesu (otopljenu čokoladu i maslac) umiješajte pjenjačom jaja, šećer, brašno i sol, brzo i kratko, da se smjesa ujednači. Istresite smjesu u pripremljeni kalup u pecite nekih 10ak minuta. Vidjet ćete da se lijepo i ravno ispekao. Izvadite biskvit iz pećnice i dobro ohladite. Kad se biskvit ohladi, izvadite ga iz kalupa i maknite mu papir i vratite u kalup. Okrenite ga kako vam se čini bolje i ljepše.
  • Krenite s pripremom prve kreme. Želatinu namočite u hladnoj vodi da omekša. Mlijeko i vrhnje za šlag stavite grijati, a žumanjke sa šećerom miješajte pjenjačom ili mikserom dok se ne smjesa ne zapljeni i malo posvijetli. Kad je mlijeko s vrhnjem provrilo, prelijte ga preko žumanjaka, pa vratite na laganu vatru i kuhajte dok se smjesa ne zgusne. Neće biti jako gusta, ali će biti kao rijetki puding.
  • Ubacite omekšalu želatinu, pa promiješajte, a zatim i sitno nasjeckanu čokoladu, sol i vaniliju. Miješajte dok se sve ne otopi. Kremu malo ohladite, pa istresite na ohlađeni biskvit i vratite u hladnjak da se stisne.
  • Sad možete napraviti i drugu kremu. Otopite čokolade na pari. Želatinu natopite u vodi prema uputama.
  • Vrhnje za šlag stavite na vatru da se grije, a žumanjke sa šećerom miksajte ili miješajte pjenjačom dok smjesa ne posvijetli. Prelijte provrilo vrhnje preko žumanjaka, pa sve skupa vratite na skroz laganu vatru i miješajte da se malo zgusne. Opet, neće to biti jako gusto. U tu smjesu dodajte omekšalu želatinu i miješajte da se otopi, a nakon toga umiješajte i otopljenu čokoladu. Miješajte dok se sve ne sjedini, pa ostavite da se ohladi 15ak min.
  • Vrhnje za šlag izmiksajte u mekani snijeg, pa ga špatulom umiješajte prohlađenu kremu u 2,3 navrata. Mousse istresite preko torte i ostavite da se stisne. Ukrasite po želji.

Recept nam donosi Irena Gavran s bloga Pregacha. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.

Foto: Irena Gavran

Učitati još
Zatvori