Culinary Postcards: Praline od bijele čokolade s matchom i jagodama

Culinary Postcards: Praline od bijele
čokolade s matchom i jagodama

Jagode su u sezoni i šteta je ne odvojiti par komada sa strane za pripremu ovih efektnih pralina. Posebno se lijepo pašu sa (zelenom) matchom i u paru kao da odaju pravu malu odu proljeću.

Ispod ove lijepe zelene vanjštine krije se zapravo bijela čokolada koju ćete, uz ovaj recept, sami napraviti bez ikakave muke. Popis namirnica nije dug (ukupno 8), a sve ih možete nabaviti u trgovinama zdrave hrane. Nadam se da će ove praline s matchom i jagodama razveseliti sva vaša osjetila.

Recept je veganski, bez gluten i bez rafiniranog šećera. Za * označene stavke potražite dodatno objašnjenje i pomoć u napomenama ispod recepta.

Sastojci:

Za zelene praline od bijele čokolade:

  • 2/3 šalice (70 g) kakao maslaca
  • 3 žlice (45 g) maslaca od indijskih oraščića i badema*
  • 2 žlice javorovog sirupa
  • prstohvat soli (opciono)
  • 1/2 žličice matche u prahu **

Za punjenje od jagoda ***:

  • 1/2 šalice jagoda, očišćenih
  • 1 žlica chia sjemenki
  • 1 žličica svježe cijeđenog limuna
  • 1-2 žličice javorovog sirupa (ili drugog tekućeg zaslađivača, po želji)

Priprema:

  • Sve sastojke za punjenje od jagoda stavite u blender/procesor i miksajte dok ne dobijete pire od jagoda. Stavite u frižider da se zgusne dok pripremate praline od bijele čokolade.
  • Stavite sve sastojke za praline od bijele čokolade u zdjelu iznad parne kupelji na laganoj vatri. Povremeno promiješajte dok se sve dobro ne sjedini i pretvori u jednoličnu glatku smjesu (izgledat će kao otopljena čokolada, ali još rijeđe).
  • Pripremite male paprinate košarice za muffine (moje su imale promjer 3 cm na dnu) i poslažite ih na neku dasku ili tanjur (na kojem ćete ih kasnije lako prebaciti u frižider).
  • Nakon što se čokoladna smjesa za praline malo ohladi, uz pomoć žlice stavljajte oko 1 žlicu za donji sloj košarice. Donji sloj bi trebao biti oko 3-4 mm debljine, pa prilagodite količinu veličini košarice koju koristite. Nakon što završite, stavite ih u hladnjak na 10-ak minuta da se malo stisnu.
  • Sada pažljivo stavite 1 žličicu punjenja od jagoda na sredinu donjeg sloja u svakoj košarici i preko toga prelijte još 1,5 žlicu čokoladne smjese. Rasporedite ostatak smjese jednolično po svim košaricama, pazeći da pokrijete punjenje od jagoda.
  • Stavite svoje praline od bijele čokolade s matchom i jagodama u frižider na još 30 min da se stisnu i uživajte u poslastici!

Praline se mogu čuvati u staklenoj ili plastičnoj kutiji u frižideru do 4 dana. Izvadite ih 5-10 minuta prije posluživanja da malo otpuste.

Napomene:

*Možete koristiti i čisti maslac od indijskih oraščića ili čisti maslac od badema, to neće bitno utjecati na okus.

**Ako ne volite matchu ili želite klasične praline od bijele čokolade, izbacite matchu iz recepta.

***Želite li još pojednostaviti recept, možete koristiti gotov pekmez – birajte opcije s manje šećera, a od okusa predlažem limun, kupine ili čak mango ako ste raspoloženi za egzotične kombinacije.

Recept nam donosi Iva Savić s bloga Culinary Postcards. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.

Foto: Iva Savić (Culinary Postcards)

Učitati još
Zatvori