COOKam i guštam: Cheesecake s borovnicama kojemu je nemoguće odoljeti

COOKam i guštam: Cheesecake s borovnicama
kojemu je nemoguće odoljeti

Koliko se ove godine proljeće nećkalo, toliko nas je ljeto zaskočilo vrlo direktno i žestoko. Kaže ona jedna mudra da trebamo paziti što želimo jer bi nam se moglo i ostvariti, a mnogi su prizivali baš tople ljetne dane. Okej, ako treba biti vruće, onda je sada vrijeme za to.

Ova torta je upravo kao stvorena za dane poput ovih. Vikend ne moramo provesti u vreloj kuhinji da bismo se zasladili finim komadom torte. Pećnicu nije potrebno paliti 🙂

Sastojci:

(za kalup promjera 20-22 cm)

Podloga:

  • 150 g integralnih mljevenih keksa
  • 2 žlice kokosa (kokos brašna)
  • 1 žlica kakaa
  • 100 ml otopljenog kokosovog ulja (ili maslaca)

Krema:

  • 200 g borovnica
  • 1 žlica meda
  • 2 – 3 žlice vode
  • 500 g krem sira
  • 3 žlice milerama
  • 150 g šećera u prahu
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • sok i narobana korica 1 limuna ili limete
  • 10 g želatine

Za dekoraciju: svježe borovnice (oko 150-200 g) i listići mente

Priprema:

U zdjeli pomiješajte mljevene kekse, kokos, kakao i otopljeno kokosovo ulje ili maslac. Utisnite u kalup za tortu i stavite u hladnjak. Dok se podloga hladi, pripremite kremu.

Želatinu pomiješajte s vodom i ostavite da nabubri (pratite upute na ambalaži). Borovnice stavite u posudu, dodajte 2-3 žlice vode i med pa kuhajte kratko na laganoj vatri. Nakon 2-3 minute dodajte nabubrenu želatinu, miješajte dok se želatina ne otopi pa stavite sa strane da se hladi.

Kad se malo ohladi, izmiksajte štapnim mikserom ili sameljite u blenderu i neka se još hladi. Krem sir sobne temperature dobro izmiksajte, dodajte mileram i šećer u prahu pa nastavite miksati dok smjesa ne postane potpuno kremasta. Dodajte vaniliju, pripremljene borovnice te sok i naribanu koricu limuna ili limete. Sve dobro izmiksajte.

Na ohlađenu podlogu od keksa izlijte kremu od sira i borovnica, poravnajte površinu špatulom i stavite u hladnjak na barem 3 sata, a još je bolje da torta prenoći u hladnjaku. Tortu prije posluživanja dekorirajte svježim borovnicama i listićima mente.

Recept nam donosi Tatjana Pastuović Klaić s bloga COOKam i guštam. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.

Foto: Vigor Klaić

Učitati još
Zatvori