Ana’s Baking Chronicles: Pahuljaste srcolike krafne s džemom

Ana’s Baking Chronicles: Pahuljaste
srcolike krafne s džemom

Mjesec je ljubavi i karnevala pa sam odlučila oboma odati počast kroz jedno jelo – ljubavne srcolike krafne. Dizana tijesta nekako uobičajeno predstavljaju izazov svima u kuhinji pa sam se detaljnim opisom trudila maksimalno olakšati postupak pripreme. Iako se mnogi kunu u metodu ‘lupanja’ tijesta kuhačom, olakšajte si maksimalno koristeći ručni ili samostojeći mikser s pripadajućim nastavkom za tijesto. Najčešći razlog neuspjeha pripreme dizanog tijesta je u tome što se nije dovoljno dugo mijesilo ili temperatura mlijeka nije bila dobra. Prehladna tekućina neće aktivirati kvasac, a prevruća će ga ubiti pa se u svakom slučaju tijesto neće dignuti i biti pahuljasto.

Upustite se u izradu ovih prekrasnih krafni, razveselite svoje bližnje i više nikad ne čekajte red za one hladne, fašničke!

Sastojci za tijesto:

  • 500 g glatkog brašna
  • 2 g soli
  • ¼ žličice muškatnog oraščića
  • 60 g šećera + žličica šećera
  • 2 žumanjka (L)
  • 1 jaje (L)
  • jedna vrećica suhog kvasca (7g)
  • 55 g mlake vode (cca 40°C)
  • 270 g toplog punomasnog mlijeka
  • 100 g maslaca
  • korica naranče/limuna po želji
  • 1 l ulja za prženje
  • džem po izboru

Upute za pripremu tijesta:

U zdjelu samostojećeg miksera prosijte brašno i pomiješajte sa soli, šećerom i muškatnim oraščićem. Na srednje jakoj vatri zagrijte mlijeko (ne smije zakipjeti) pa prelijte preko hladnog maslaca, koji ste prethodno stavili u zdjelicu, da se otopi i sve skupa pomiješa. U jednoj čaši pomiješajte kvasac i žličicu šećera s mlakom vodom. Voda ne smije biti prevruća inače će ubiti kvasac. Optimalna temperatura je oko 40C. Ostavite par minuta da se kvasac aktivira. Znat ćete da je spreman kad se na vrhu pojavi nešto poput pjene.

U zdjelu s brašnom dodajte razmućena jaja, mlaku mješavinu mlijeka i maslaca te aktivirani kvasac. Po želji u ovom koraku dodajte koricu naranče ili limuna. Na mikser stavite nastavak za dizana tijesta (u obliku kuke) pa ostavite da radi 10 minuta, dok se tijesto ne počne odvajati od stranica zdjele i ne bude glatko i podatno. (Možete koristiti i ručni mikser s pripadajućim nastavcima za tijesto ili kuhaču.) Prebacite ga u pobrašnjenu ili lagano namašćenu zdjelu, prekrijte čistom krpom ili prozirnom folijom pa ostavite na toplome da se udvostruči, otprilike jedan sat.

Nakon što se tijesto udvostručilo, na pobrašnjenoj ga površini malo premijesite i razvaljajte na debljinu od 1.5 do 2 cm. Koristeći srcoliki izrezivač promjera 5 cm napravite krafne. Kako biste osigurali srcoliki izgled i poslije pečenja, svaku krafnu malo zarežite nožem na pregibu.  Prebacite ih na tepsiju obloženu papirom za pečenje, pokrijte čistom krpom ili prozirnom folijom i ostavite 20-30 minuta da odmore i narastu. Ako ih ostavite predugo, onda će se previše dignuti i prilikom pečenja postati djelomično šuplje.

Krafne pecite u vrućem dubokom ulju (na temperaturi između 170 i 180C) par minuta sa svake strane. Nemojte peći previše krafni odjednom jer će to značajno smanjiti temperaturu ulja pa će biti masnije i neće imati dovoljno prostora da narastu. Kad su gotove, stavljajte ih na tanjur obložen papirnatim ručnicima. Prije punjenja džemom ostavite ih da se u potpunosti ohlade.

Savjeti!

Kako mlijeko ne bi zagorjelo prilikom zagrijavanja, prije nego što ga ulijete, zalijte lonac vodom.

Tijesto možete ostaviti da se diže u toploj pećnici, ne toplijoj od 40C.

Krafne su najbolje za jesti isti dan, a možete ih čuvati i u posudi s hermetičkim poklopcem ili obilno prekrivene prozirnom folijom, kako bi zadržale mekoću i svježinu.

Ako je ulje prevruće, krafne će prebrzo potamniti, a ostati teške i sirove iznutra. U suprotnom, ako nije dovoljno vruće, bit će masne.

*Recept nam donosi Ana Zelić s bloga Ana’s Baking Chronicles. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.

Foto: Ana’s Baking Chronicles

Učitati još
Zatvori