Kako usporiti, povezati se s obitelji i ponovno pronaći ravnotežu

Kako usporiti, povezati se s obitelji i
ponovno pronaći ravnotežu

Ovih se dana sve više stavlja naglasak na važnost usporavanja u svakodnevnom životu. U kulturi u kojoj se donedavno uzdizao beskonačan rad kao preduvjet za uspjeh mnogi su pregorjeli i sada shvaćaju važnost drugačijeg stanja uma, onog u kojem obraćaš pozornost na sitnice, gdje gledaš svojeg partnera ili partnericu u oči, gdje provodiš vrijeme vani u igri s djecom, daleko od društvenih mreža i tehnologije. Kultura usporavanja, odnosno slow living i mindfulness postavljaju se kao rješenje za brojne probleme koje je sa sobom donio sve ubrzaniji životni tempo.

Slow living

2020. godina je promijenila perspektivu gotovo svima, natjerala nas je da usporimo, da svijet gledamo drugim očima i u svakodnevici pronađemo nove trenutke uživanja, drugačije no nimalo manje lijepe nego do tada. Velika većina dana svela se na bivanje kod kuće, rad iz dnevne sobe umjesto odlaska na posao, nastavu na televiziji umjesto u školi, provođenje slobodnog vremena u istoj toj dnevnoj sobi gdje smo malo prije održali sastanak… Tako se pokazala i potreba da se ponovno povežemo sa svojim ukućanima, da ih nanovo upoznamo i stvorimo zajedničke uspomene bez da nas otuđuju tehnologija i izlasci.

Neki su ovaj period, u mnogočemu izazovan i zahtjevan, prepoznali kao prijelomni trenutak za nastavak svog obiteljskog života, kao trenutak u kojem mogu promijeniti neke stvari. S naglaskom na usporavanje, na disanje, na povezivanje jedni s drugima i što više vremena provedenog zajedno. A ljeto se pokazalo kao savršeno godišnje doba za ostvarivanje tog cilja.

Dovoljan je jedan savršen dan…

Ovako to vidi Lidija Tomas Matijević s bloga Lili Halo Decoration kroz objektiv Ivone Bezmalinović.

Miris mora i soli, lagani povjetarac, sunce koje se sprema za zalazak, mir i samo mir oko nas. To je sve što trebam. I nije mi trebala globalna pandemija da to otkrijem, nego mi je došla kao dobar izgovor da se maknem od svega suvišnoga. Kada si mama i daješ sve od sebe, a posebno ove godine, onda si sigurno jako umorna. Sve ovo mi treba, i to ne samo sada, nego svaki dan, mir pa makar na 15 minuta, samo disanje i uživanje u trenutku. Jer tek tada sam opet svoja, intuitivna i kreativna.

Priroda nas svemu uči, svi mi imamo u sebi to bezvremensko znanje o životu, samo se moramo pronaći, umiriti i osjetiti ga.

Dan na fotografijama smo proveli s dragim prijateljima. Prošao je prebrzo, a bio je ono što svi trebamo. Usporiti i uživati u djeci, obitelji i prijateljima. Nasmijati se, gledati u oči, pojesti finu klopu… Za sve ono za što često govorimo da nemamo vremena dovoljan je jedan dan.

Kako usporiti i opet pronaći ravnotežu kao obitelj?

Toliko je jednostavno:

Nemojte se preračunati u planiranju – ne radite velike planove niti dnevni raspored. Klinci su istraživali uokolo kuće, po plaži i uživali baš kako bi i trebali svaki dan.  
Jedite zajedno – kako smo se mi najeli danas zajedno s prijateljima i klincima.
Stvarajte mikro-trenutke zajedništva – gledajte se u oči, smijite, pustite muziku, plešite, šetajte, poljubite klince, promrsite im kosu i ponavljajte cijeli dan koliko ih volite.
Isključite tehnologiju – pospremite mobitele i sve tome slično, ima vremena u danu za odgovoriti na sve. A to je nakon druženja. Gledajte se u oči, a ne u ekrane. 
Često isprobavajte nove obiteljske aktivnosti – moj Toma je ugledao jednu veću obitelj na plaži kako kartaju UNO. I onako dječje iskreno je rekao: “Jao, kada bi barem mi svi zajedno ovako kartali”. Srce mi se otopilo. Matej je još mali, on baca i gužva karte, iako kuži princip da mora dati nešto nekome. Ali još je mali i divlji, baš kako i treba biti, zainteresiran za svijet oko sebe. A na nama je da ga ovako umirimo na rukama i pazimo, ne ispuštamo, jer doći će vrijeme i za to.

Gledam ove divne slike koje je uslikala Ivona Bezmalinović i presretna sam jer imam uspomene, a opet me malo i stegne oko grla kad vidim Tomu kako je velik, ima društvo i nema vremena za fotkanje. Pokušavam ga uloviti za ruku dok hodamo, i osluškujem ga i gledam kako je divan veliki dečko postao. Vrijeme leti, zato vi usporite. To je toliko lijepo.

Foto: Ivona Bezmalinović, @bezminica

Učitati još
Zatvori