Farma u Toskani s organskim uzgojem

Onog trenutka kada sam stupila na ovu farmu znala sam da je ovo moja pričica za Journal! – jako me se dojmila cijela priča da sam zamolila našeg vodiča da mi proslijedi papir i olovku te sam uredno sve bilježila. Ali papirić sam negdje na putu kući izgubila, samo se nadam da ću uspjeti prenijeti dojam koje je ovo malo selo ostavilo na mene.

Degustacija-maslinovog-ulja

Nisam najveća poznavateljica vina. Zapravo moj jedini kriterij je sviđa mi se ili ne. Posjet jednoj od vinarija za vrijeme boravka u Toskani je svakako bio u planu. Zamolili smo našu domaćicu, kod koje smo odsjeli, da nam preporuči gdje bismo mogli otići na degustaciju i tako završili tri brda dalje od malog sela Romola gdje smo bili smješteni, u Fattorii San Michele a Torri.

Ulaz-u-dvorac

Nekada dvorac, danas farma, ovo je prava pitoreskna slika Toskane. Dočekala nas je mlada, jako draga Emma, koja je bila zadužena da nas provede kroz osnovne faze proizvodnje vina. Tek tada sam doznala da je cijeli proces na farmi 100% organski. Moj fokus se u potpunosti promijenio i vina su pala u drugi plan. Osim što imaju životinje, sami sade pšenicu, leću, orzo, grah te druge žitarice i mahunarske kojima ih zatim i hrane. Rade vlastiti kruh, povrće, tjesteninu, med i maslinovo ulje – savršeni, prirodni krug ophođenja prema onome što jedemo i pijemo. Priroda u punom svom sjaju!

Degustacija1

Vlasnik dvorca u njemu i živi, a započeo je s organskom proizvodnjom 1992. godine. Sve što ga okružuje i sam konzumira, tako da je jedino i najveće mjerilo kvalitete je hrana koja se nalazi na njegovom stolu. Ova farma broji oko 30-ak radnika koji su stalno zaposleni, dok u sezoni branja grožđa i maslina zapošljavaju još toliko ljudi, mahom studenate agronomije iz Firenze koji si na taj način plaćaju školovanje.

Svake subote, stanovnici okolnih sela dolaze na farmu po domaća jaja, kruh, vino i druženje. Ta radost koju hrana u ovim selima pruža je neopisiva. Način na koji je tretiraju je vrijedan divljenja.

Fattoria-San-Michele

Vino je bilo solidno. Pitko, ali nikako ne najbolje koje sam do sada probala. Najpoznatiji su po vinu Murtas koje je dobilo ime po prezimenu radnika koji je radio na farmi 33 godine. Laički rečeno, spomenuto vine nastaje od različitog vrsta grožđa, ali ga mogu miješati u omjerima kako žele. Kako oni kažu, ovo vino je “freestyle” uradak koje je ujedno u uglednom časopisu “Wine Spectator” zaradilo zavidna 93 boda.

Velike-vinske-bacve

Maslinovo ulje je apsolutno savršenstvo! Proizvedeno je po strogim “Laudemio” načelima i pravilima. U srednjem vijeku pojam “Laudemio” je označavao najbolji dio žetve, koja je bila ponuđena samo plemićima, a ime je postalo sinonim za prestiž i kvalitetu. Danas je Laudemio ime konzorcija stvorenog 1986. godine kako bi se postigla najviša pravila kvalitetnog, maslinovog ulja. Ovo maslinovo ulje se proizvodi od maslina ubranih rukom i melje isti dan na kontroliranoj temperaturi u vlastitom mlinu. To predstavlja najveću ekspresiju maslinovog ulja – intenzivne i sjajne zelene boje, s izraženim mirisima pokošene trave i artičoka, vrlo intenzivnog i obično ljutog okusa.

Vino

Terracotta-bacve-za-maslinovo-ulje

Iako se za maslinovo ulje preporuča da je ambalažirano u tamnijoj boci, ulje fattorie San Michele se nalazi u prozirnoj ambalaži kako biste prostim okom mogli vidjeti njegovo savršenstvo ili kako oni kažu – da se malo prave važni… Zato dolazi uz odgovarajuću kutiju koja ga štiti od svjetlosti.

Chianti-vinogradi

Posjet smo završili degustirajući njihov kruh i salame te puni dojmova, narudžbom od 6 boca vina koje će nam biti dostavljene na kućnu adresu i naravno bocom maslinovog ulja, napustili smo farmu. Ako ste u Toskani ili u njezinoj blizini, od srca preporučam da iz prve ruke doživite kako se prema hrani trebamo odnositi, što hrana zapravo jest, koja su načela organskog uzgoja i što ono znači.

Sve detalje za posjet farmi možete pronaći na njihovoj službenoj stranici, a cijena obilaska i degustacije iznosi 12 eura po osobi.

0