Doručak na ayurvedski način

Doručak na ayurvedski način

ayurveda doručak

Jako me zanima ayurvedski način razmišljanja i prehrane. 

Ayurveda je tradicionalna indijska medicina te nosi titulu najstarije medicinske tradicije. Osim fizičkog zdravlja, veliku pažnju pridaje preventivnom lječenju kao i metalnom i duhovnom skladu. Samo ako nam je fizičko, mentalno i duhovno u skladu možemo biti potpuno zdravi.

Ne zaboravite, najvažnije je da ga jedete potpuno svjesno…

ayurveda doručak

Današnji doručak inspiriran je upravo ayurvedom koji njeguju običaj započeti dan laganim, brzo probavljivim, ali toplim obrokom. Doručak se ne smatra najvažnijim obrokom u danu, već ručak, stoga nije obilan te je organizmu potrebno svega malo hrane da se pokrene i ugrije.

U ovom slučaju porridge je kombinacija različitih cjelovitih žitarica. Možete ih kombinirat po želji. To je baza jela. Kasnije ju možete nadograđivati različitim začinima, suhim voćem ili pak dodacima po želji. Primjetit ćete da je okus u potpunosti različit od kupovnih inačica. Baš kao nekada, kada smo se što danas kupujemo zapakirano, sami kuhali.

Ne zaboravite, najvažnije je da ga jedete potpuno svjesno, uživate u trenutku, bez mobilnog uređaja u ruci i sličnih dodataka koji sam skreću pažnju od “sadašnjeg trenutka”.

ayurveda doručak

Porridge po Ayurveda principima

Sastojci (za 2 porcije):
1 žlica kvinoje
1 žlica prosa
1 žlica zobenih pahuljica
1 žlica kokosovih mrvica (zabunom nisu na slikama)
1 žličica lanenih sjemenki
1 žličica psilijum ljuskica
2 datulje (po želji više)
2 suhe šljive (po želji više)
3 dcl vode
1 dcl kokosovog mlijeka

ayurveda doručak

Začini (po želji možete povećati količine):
1/2 žličice cejlonskog cimeta
1/2 žličice mljevenog đumbira
1/4 žličice kurkume
1/4 žličice kardamoma
1/4 žličice crnog papra
1/4 žličice himalajske soli

ayurveda doručak

Priprema:
U blenderu smiksajte kvinoju, proso i zobenu kašu to teksture brašna. Kuhajte u 3 dcl vode. Kada voda uzavrijte smanjite vatru na srednje jaku te kuhajte 10-15 minuta, povremeno miješajući. Kaša će se kuhanjem zgusnuti stoga po potrebi dodajte još vode. U blenderu smiksajte psilijum ljuskice, sjemenke lana i kokosove mrvice. Dodajte ih kaši zajedno sa svim začinima i mlijekom. Kuhajte konstatno miješajući dok smjesa ne postigne željenu gustoću. Podijelite porridge u dvije zdjelice, svakoj dodajte sitno nasjeckanu datulju i šljivu. Po želji dodatno zasladite medom. Jedite toplo!

Uživajte 🙂

ayurveda doručak

Učitati još
Zatvori