Dolazak brata ili sestre

Roditelje kojima je druga beba na putu muče mnoga pitanja, posebice vezana za njihovo prvo dijete. Nema roditelja koji se ne boji novonastale situacije do koje će doći dolaskom novorođenčeta. To je potpuno normalno, pa život će vam se ponovo promijeniti iz korijena, a kako će vaše prvo dijete prihvatiti dolazak brace ili seke, ovisi o njegovoj naravi, kao i o vama koliko ste ga i na koji način pripremili na promijene.

bratsestra1

Što se tiče prvog djeteta i njegove pripreme na bracu ili seku, nemojte niti slučajno ništa tajiti, ma koliko god vaše dijete bilo malo. Od samog početka pričajte svome djetetu da će dobiti bracu ili seku. A kada se približi zadnji mjesec trudnoće, uvjerite svoje dijete kako ništa na ovom svijetu, pa ni dolazak novog člana obitelji, neće promijeniti vaše osjećaje prema njemu. Ako uspijete u tome, onda vaš odlazak u bolnicu dijete neće doživjeti kao napuštanje.

Važnu ulogu nakon vašeg odlaska u bolnicu mora odigrati tata, koji mora djetetu u tim trenucima biti desna ruka i rame za plakanje, kao i velika podrška. Ako je ikako moguće, bilo bi poželjno kada bi dijete moglo doći u bolnicu upoznati bracu ili seku nakon što se rodi. Naravno i za taj važan događaj treba ga posebno pripremiti, a to je ponovo zadatak tate, koji djetetu treba objasniti što će tamo vidjeti, kao i slijed događaja koji ga očekuje.

bratsestra3

A što se tiče vas kao roditelja, neka vas ne čudi što će rođenje djeteta utjecati na vaše osjećaje prema prvom djetetu, jer je to potpuno normalno. U tim trenucima se samo pokušajte prepustiti vremenu koje je potrebno kako bi sve sjelo na svoje mjesto.

Niti vi se, kao niti vaše prvo dijete, nećete odmah moći adaptirati na novonastalu situaciju, kao što nećete odmah moći djecu voljeti jednako. To ne očekujte niti od svog prvog djeteta, jer se i ono mora naviknuti na novonastalu situaciju.

Na vama je da u tim trenucima svoje prvo dijete podržite, te mu pružite puno ljubavi, kao i strpljenje.

bratsestra5

Kada se vratite kući iz bolnice, važno je da prvo dijete uključite u sve aktivnosti vezane sa novorođenčetom, pa tako neka starije dijete bude tu dok dojite ili presvlačite dijete. Za to vrijeme razgovarajte sa starijim djetetom kako se ne bi osjećalo zapostavljeno. Pričajte djetetu kako ste sve te aktivnosti radili i sa njim dok je bio mala beba.

Nikada ne zabranjujte djetetu da dodiruje svoju seku ili bracu! Uvijek mu dajte da mazi bebu i ljubi je kada ste vi u blizini. Na taj način stvoriti će osjećaj bliskosti, a i imati će manju potrebu to napraviti kada vi niste u blizini.

bratsestra6

Naravno da trebate očekivati i ljubomoru između djece, jer je to potpuno prirodno i normalno. Starije dijete će u ovom slučaju postati zahtjevnije nego inače, te će biti ovisno o majci. Stručnjaci kažu da su najljubomornija djeca između druge i šeste godine, dok starija djeca puno jednostavnije prihvaćaju novog člana obitelji.

Kako bi umanjili ljubomoru kod starijeg djeteta, važno je da mu osigurate mir i sigurnost i da mu ne poremetite svakodnevnu rutinu. To naravno neće biti jednostavno, pogotovo u prvim tjednima, ali potrudite se što je više moguće.

Ljubomora i kod starijeg djeteta se može najviše javiti za vrijeme hranjenja bebe, pa kako bi ju što više umanjili pokušajte za vrijeme hranjenja bebe razgovarati sa starijim djetetom i zabaviti ga.

Mogu se javiti i regresije u ponašanju, što znači da starije dijete ponovo može početi piškiti u gaće, piti iz bočice ili koristiti dudu varalicu, ali takvim situacijama pokušajte ne pridodavati previše pažnje te ga samo ohrabrujte kao velikog brata ili sestru.

bratsestra2

Znam, neće vam biti nimalo lako, ali morate se pripremiti i oboružati strpljenjem, i to razdoblje će proći. 🙂

Foto: Zara Kids

0