Foto kava s Jelenom Karakaš

Foto kava s Jelenom Karakaš

Foto-kava-Jelena-Karakaš

Jelena i ja se pratimo već neko vrijeme na Instagramu i jako me razveselio njezin poziv i vijest da dolazi u Zagreb.

Dogovor je pao na jedan petak u nedavno preuređenoj Maloj Kavani.

Četvrtak je već bio zauzet, JYSK je predstavljao svoje divne vrtne garniture na najvišem tornju u gradu. I dok sam čekala u redu i prijavljivala se na event kao Lidija Tomas Matijević s bloga Lilihalodecoration. Pomislila sam: može li ovaj biti duži? Trebam rebranding pod hitno! S leđa mi je prišla nasmijana Jelena i rekla: Jelena Karakaš, Tko ne voli cipele, ne voli ni ljude. I ja sam crkla od smijeha. Tako da smo se Jelena i ja, neplanski, baš dobro provele i u četvrtak poslijepodne.

Jelena Karakaš

Jelena Karakaš

Jelena nam je zauzela najbolje mjesto u Maloj Kavani. A ja sam se dogegala najbrže što sam mogla. Stvarno sam mislila da sam brza, ali moram sama sebi priznati da ipak više nisam…

Jelena Karakaš je autor bloga Ko ne voli cipele. Prije bloga, radila je u mnogo magazina od Brava Case, Joya, Lepote&Zdravlja do pozicije lifestyle urednice u ELLEU i glavne urednice ELLE Decorationa. Puno putuje i fotografira. Volim njezinim okom doživjeti nova mjesta jer zaista ima divno oko za interijere.

Postavila sam joj nekoliko pitanja o interijerima i digitalnom poslovanju. Ono što mene jako zanima, a Jelena ima odgovore.

Foto-kava-Jelena-Karakaš-3

1. Kako ja nisam nikada bila u Beogradu, koja mjesta bi mi preporučila za prvi dolazak? Gdje bi ti mene odvela?

Huh, imam te svoje utabane staze po Beogradu, moram priznati da sam s jedne strane valjda navikla, dok s druge imam tu potrebu da uvijek otkrivam novo (to je taj opaki astro sukob mog znaka i podznaka 🙂 ). Kao rezultat tu je lista mjesta koja igraju na istoj liniji: odličan interijer, superukusna kava i fini zalogaji. Donji Dorćol je moja dnevna baza, volim restoran JAM i slastičarnicu Fini, tu obično uz doručak započinjem dan. Kad poželim prošetati najbolje cipele i haljinu izbor pada na Ebisu restoran hotela Square Nine (bodovi za rooftop moment). Jako sam sretna što se napokon ponovno (haleluja!) otvorio Muzej suvremene umetnosti i prostor i postav su odlični, nezaobilazna adresa! Poslije obilaska preporučujem uživanje na nekoj od klupica raspoređenih uz kej s divnim pogledom na stari grad i Kalemegdan.

Foto-kava-Jelena-Karakaš-8

Lidija Tomas Matijević i Jelena Karakaš

2. Dosta putuješ, volim kako tvoje oko gleda na interijere, možeš li nam izdvojiti neka od mjesta koja su te oduševila u zadnje vrijeme?

Jako se štreberski pripremam za svako putovanje, obavezan je Pinterest gdje slažem svoj mood board, a sve to imam i na Google mapi raspoređeno po kategorijama. U svakom gradu moram pronaći svoje „doručkasto“ mjesto, zatim knjižaru (ja sam ta koja kao suvenire vucara knjige i časopise) i pod obavezno muzej suvremene umetnosti. Bukurešt me sveukupno iznenadio, nisam previše znala o tom gradu, a odlično se pokazao u sve tri kategorije. Nedavno sam se vratila i iz Pariza i mislim da sam izgubila nekoliko stotina kalorija samo ponavljajući koliko je sve prelijepo. Iako mi to nije bio prvi posjet, taj grad me svaki put iznova doslovno obori s nogu!

Foto-kava-Jelena-Karakaš-6

3. Možeš li nam preporučiti neke knjige i časopise o interijerima? Ili neku dobru knjigu koju trenutno čitaš.

Uh, ovo mi je omiljena kategorija! Ja sam pravi old school ljubitelj papira i ne, nije mi teško vucarati gomilu časopisa s putovanja, koje ću poslije danima listati. Čak me ne odvraća ni kad ne poznajem jezik zemlje u kojoj sam. 🙂 Naslovi koje najčešće kupujem su: Milk Decoration, Ideat, ELLE Decoration, Wallpaper… Voljela bih se „dočepati“ i fizičkih primjeraka Real Living Australia, ali haj’ čekam da se desi put i na taj kontinent.

U svakom gradu moram pronaći svoje „doručkasto“ mjesto, zatim knjižaru (ja sam ta koja kao suvenire vucara knjige i časopise) i pod obavezno muzej suvremene umetnosti.

4. U razgovoru s tobom, sugovorniku je odmah jasno koliko dobro poznaješ digitalno poslovanje. Koje je tvoje mišljenje o toj temi na našim prostorima?

Ma jao, na ovu temu bih mogla do beskraja. Jako dugo sam fokusirana na web, preko desetljeća je to moja svakodnevica. Nažalost, sada smo u jakom čudnom trenutku, gdje se još uvijek kristalizira gdje smo i što smo. Čekam da prođe faza (lažnih) brojki i prosuđivanja isključivo po reachu, bez obzira na (ne)kvalitetu. Ja sam dijete glossy magazina i čekam da se na domaćem internetu dogodi to raslojavanje na žanrove kao u ostalim medijima. Šteta je što brendovi sada dopuštaju sebi da podrže jako loš i prazan sadržaj u pokušaju da se dodvore što širem krugu ljudi, iako najveći broj njih nudi proizvode koji zahtijevaju jasno definiranu publiku. No, vjerujem da će prave stvari uspjeti uspješno isplivati i postave novi smjer. I radujem se tome.

Foto-kava-Jelena-Karakaš-4

5. Kako ti se dopalo ovih nekoliko dana u Zagrebu, jesi li otkrila neka nova mjesta? Kako ti se dopala Mala Kavana?

Jao, bilo mi je b-o-ž-a-n-s-t-v-e-n-o! I hvala ti što si mi otkrila Malu Kavanu, iako sam često prolazila pored nisam je do sad posjetila, interijer je savršen! Jako mi je fora i ekipa, uživala sam u toj finoj usporenosti i promatrala sam kako gosti jednostavno guštaju i uživaju u životu bez žurbe i gledanja u telefon, ili na sat. Inače, ovog puta sam više išla putevima prirode, mogli ste me vidjeti kako hodam šumom Tuškanac, Maksimirom, ili na nekoj od klupica na Gornjem gradu. Također, prvi put sam posjetila Cogito u Deželićevoj, baš mi se dopalo.

Foto-kava-Jelena-Karakaš-2

6. Koje Instagram profile vezane za interijere najviše pratiš? Znam da se ovo s vremena na vrijeme mijenja, ali vjerujem da postoje nekih trenutnih par u kojima uživaš.

Najmanje zapravo pratim te usko specijalizirane profile, više volim one koji prikazuju cjelokupan stil života. Jako volim razigranu svedenost (da, moguće je) australijske ilustratorke @jasminedowling, odlična mi je i fotografkinja @ilemartini, a volim i arhitektonske priče na profilu @cb.

7. Rekla si da još uvijek nisi finalno uredila svoj stan? Ja to u potpunosti razumijem, moj stan nikada neće biti završen, jer stalno nešto mijenjam. Zanima me što ti je u planu urediti u stanu? Veselim se nekoj kompletnoj foto turi kod tebe doma!

Mislim da se to nikada neće završiti! Čas sam mislim „ova Golgota nema kraja“, čas mislim da je sve genijalno, ali jedno je sigurno, nikada mi nije dosadno! U planu je fotkanje kompletnog stana, pa će čitatelji dobiti bolji dojam, za sad nekako dosta sramežljivo to dijelim, iako su reakcije na #projekatstan slike baš super. To mi je posebno drago, jer sam sve sama radila, a nikada nisam prošla čak ni neki tečaj. Već sam samo tako „gađala iz glave“.

Čekam da prođe faza (lažnih) brojki i prosuđivanja isključivo po reachu, bez obzira na (ne)kvalitetu. Ja sam dijete glossy magazina i čekam da se na domaćem internetu dogodi to raslojavanje na žanrove kao u ostalim medijima.

8. Sigurna sam da jako voliš pisati svoj blog, osjeti se ta pozitivna energija. Možeš li nam izdvojiti pozitivne strane pisanja bloga?

Obožavam! Za razliku od rada u printu, ovdje nemam nikakva pravila koja me sputavaju. Blog je za ovih 8 godina prošao razne faze razvoja, od toga da nisam htjela ni prijateljima reći da postoji, do toga da sad mogu da podijeliti i neke osobnije crtice. Strašno me zabavlja pisanje i baš mi je drago da se to osjeća. Jako puno toga mi je donio u životu, odveo preko pola planete i upoznao s puno sjajnih ljudi! Pomalo je moj digitalni CV, pomalo dnevnik, pomalo neka verzija lifestyle časopisa, mijenja se kako se ja mijenjam, i u tome leži njegova ljepota.

9. Kada se vidimo opet? 🙂

Što prije! Hrvatska mi je velikim slovima upisana kao ljetna destinacija, tako da ću se sigurno spustiti do Dalmacije, nadam se do (mog) Hvara, a Zagreb je tu obavezna međustanica!

Foto-kava-Jelena-Karakaš-7

Jelenu pratite na InstagramuFacebooku i blogu Ko ne voli cipele.

Još lijepih interijera i kreativnih projekata naći ćete na mom Instagram i Facebook profilu te Lili Halo Decoration blogu.

Foto: Sanja Jagatić

Učitati još
Zatvori