Culinary Postcards: Tofu Palak Paneer

Culinary Postcards: Tofu
Palak Paneer

Jedno od dražih mi jela indijske kuhinje je Palak Paneer, koji u prijevodu znači “špinat (i) paneer” odnosno sir u špinatu. Paneer je vrsta mekog kuhanog sira, i neodoljivo podsjeća na tofu. Stoga je bilo vrlo lako dostojno ga zamijeniti s tofuom i složiti vegansku verziju ovog popularnog jela.

Odlučila sam isprobati Palak Paneer s kuhanim tofuom koji sam nakon kratkog kuhanja samo malo posolila i začinila s chilli listićima, kako bi ostao svjetao (kao sir) i blagog, gotovo neutralnog okusa. Takav će baš lijepo ublažiti aromatični ljutkasti umak od špinata!

Obaveznoga poslužite uz rižu, preporučam onu basmati. A uz ovakve umake divno je pojesti i komadić lepinje (idealno indijski naan), no i ugrijana tortilja može poslužiti za zamjenu.

Dobar tek!

Sastojci

Za umak od špinata:

  • 1 žlica ulja (blažeg mirisa i okusa)
  • 400g smrznutog špinata (možete koristiti i svježi, u kojem slučaju ga dobro operite i kratko prokuhajte u vodi prije nego ga dodate ostalim sastojcima za umak)
  • 1 glavica crvenog luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 manja rajčica (ili 5 cherry rajčica)
  • 1/2 žličice soli, ili više po ukusu
  • ½ žličice kurkume
  • 1 sušena chilli papričica (ili prilagodite ljutinu po ukusu) 150-200ml sojinog mlijeka

Za pripremu tofua:

  • 300g svježeg tofua
  • voda za skuhati tofu (oko 6 dcl)
  • malo soli po ukusu
  • 1 žličica chillija u listićima

Dodatno za umak:

  • 1 žlica ulja
  • 1 žličica kumina u prahu
  • 1 žličica garam masale**
  • 2-3 režnja češnjaka

opcionalno: 1-2 žlice sojinog jogurta, za umiješati kod posluživanja

prijedlog za posluživanje: basmati riža (oko 70g nekuhane riže po osobi, tortilja)

Priprema:

  • Na ulju desetak minuta prodinstajte sjeckani luk, češnjak (možete ostaviti cijeli) i rajčicu, pa dodajte špinat, posolite sve i dinstajte dok se ne otopi (ako koristite svježi špinat, njega posebno kuhajte, v. niže napomenu, pa na kraju dodajte u gotovo povrće)
  • Zatim dodajte kurkumu, chilli papričicu, sojino mlijeko i dinstajte sve skupa još par minuta.
  • Tako pripremljeno povrće prebacite u blender (možete koristiti i štapni mikser) i skroz fino smiksajte do kremaste teksture. Ostavite sa strane dok ne pripremite ostatak.
  • Tofu samo narežite na kockice veličine zalogaja i prokuhajte 3 minute u kipućoj posoljenoj vodi. Ocijedite ga, izvadite, pa tako toplog još malo posolite i začinite s chilli listićima. Ostavite da tako stoji dok ne završite umak.
  • U lonac u kojem ste pripremali špinat dodajte ulja, pa kad se ugrije smanjite plin i dodajte začine i sitno sjeckani češnjak, samo da se ugriju i zamirišu, pa na to dodajte umak (iz blendera – isperite ga s malo vode i to također izlijte u loncac), promiješajte i kuhajte na laganoj vatri.
  • Nakon par minuta kuhanja umaka dodajte tofu i kuhajte sve skupa još par minuta, da se umak lijepo zgusne, a tofu povuče sve okuse.
  • Poslužite uz basmati rižu i/ili ugrijanu tortilju.

Recept nam donosi Iva Savić s bloga Culinary Postcards. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.

Foto: Iva Savić

Preporuka

Zatvori