Čarobno slavonsko zimsko vjenčanje

Čarobno slavonsko zimsko vjenčanje

Vjenčanje u zimu?

Snijeg, hladnoća, manjak šarenog cvijeća i slični problemi budu ono što mnogima prvo padne na pamet uz ideju o zimskom vjenčanju.

Tada mnogi, pa čak bi se moglo reći većina, bježe od toga i pokušavaju datume vjenčanja pogurati tamo negdje do proljeća ili ljeta. Istina je, da je zimsko vjenčanje tematsko i da se treba prilagoditi vremenskim uvjetima i blagdanskom periodu. No, nije li to razdoblje proslava i prazničkog ugođaja? Razdoblje kada smo svi u nekom slavljeničkom moodu. Razdoblje lampica i svijeća. Razdoblje punih tanjura i bezbroj nazdravljanja. Te kao takvo, ovo je razdoblje u biti savršeno i stvoreno za još jednu proslavu, proslavu vjenčanja.

Prvo i najvažnije je odabir mjesta vjenčanja. Kako je zima i kako smo ograničeni na zatvorene i grijane prostore, bitno je izabrati mjesto koje će biti dovoljno čarobno i koje će uspjeti prenijeti i dočarati taj zimski ugođaj.

Ovako dobro može izgledati jedno zimsko vjenčanje

Vjenčanje koje vam danas donosimo je sa svojim kreativnim timom dekorirala Filipa Sorko, o čijim smo magičnim tajnim večerama i drugim projektima već pisali, a bilo je smješteno na jednom rustikalnom slavonskom imanju. Puno drvenih greda, starih opeka i velikih kamina odmah je dalo smjernice za uređenje i mnoštvo ideja, a ovako je Filipa opisala cijeli proces:

Željeli smo da bude rustikalno, baš onako pravo slavonsko, te da ukrasi budu bazirani na ono što se trenutno može naći u slavonskim dvorištima i na tržnicama. Ali isto tako smo htjeli unijeti tu dozu raskoši i elegancije. Odlučili smo se na onu pravu zimsku tradicionalnu paletu boja, kombinaciju zelene, crvene i zlatne. Tako da su nam jedne od glavnih dekoracija bile jabuke. Svaki gost je dobio jednu crvenu jabuku u svom tanjuru, dok su one koje smo odlučili obojiti u zlatno bile dio centralnih dekoracija na stolovima.

Rustikalni detalji, ukrasi od sezonskog zelenila i puuuno lampica

Mladenci su se, umjesto klasičnih zahvalnica, odlučili za nešto potpuno novo i u našim krajevima dosta neobično. Kupili su čokolade, kojima smo zatim napravili posebne omote sa njihovim imenima i datumom, vrlo jednostavno i efektno. Dok su prvi ples otplesali uz svjetlost prskalica koje su također bile personalizirane sa malim natpisima i njihovim imenima. To su bili neki od zgodnih i personaliziranih detalja koje vjenčanje mogu učiniti posebnijim.

Ono s čime nikako ne možete pretjerati u zimsko doba su lampice i svijeće. Zato smo iznad plesnog podija razvukli sto metara lampica, na zid iza mladenačkog stola povješali svjetleće papirnate zvijezde, a salu ukrasili sa oko 150 svijeća, što visokih svijeća, što lučica, što velikih svijeća u fenjerima.

DIY ukrasi za poseban ugođaj

Umjesto cvijeća, odlučili smo se zaputiti u naša dvorišta u potragu za borovim granama, raznim zimzelenim grmovima, jelkama i tujama. Više vrsta božikovine pronašli smo na lokalnoj tržnici, a  iskoristili smo i češere koje smo tijekom godina skupljali pored mora. Kako nismo mali dovoljno zlatnih svijećnjaka koji bi stolove učinili još bogatijima, odlučili smo skupiti što je više moguće staklenih boca svih veličina i oblika, te ih ofarbati sa zlatnim sprejem i tako smo dobili ono što smo željeli, stolovi su bili puni elegantnih visokih svijeća u zlatnim svijećnjacima.

Boce koje nismo obojili u zlatno, poslužile su nam kao vaze za bukete od božikovine, a mali drveni panjevi poslužili su kao postolje za brojeve stolova. Sve što smo uspjeli pronaći u prirodi u ovim zimskim mjesecima, poslužilo je kao idealna dekoracija.

Mladenački stol je ipak zaslužio da bude nešto posebniji od ostalih, tako da su njega krasili zlatni svijećnjaci od mesinga sa crvenim svijećama. Mladenci i kumovi jeli su sa zlatnim priborom, iz starinskih engleskih tanjura sa zlatnim podtanjurima te pili iz kristalnih čaša. Njihove stolice bile su ukrašene pampas travom, a ispred stola nalazile su se velike vaze sa božikovinom, fenjeri i veliki svijećnjaci sa svijećama.

Uz fotografije i opis koji su dočarali svu ljepotu ove večeri te mogućnosti koje pruža jedno zimsko vjenčanje, sad sigurno možete vidjeti sve njegove prednosti. Gostima ćete priuštiti događanje kakvo sigurno nisu očekivali, a sebi stvoriti uspomene za cijeli život. Svaka sezona ima svoje prednosti i mane, no što se tiče vjenčanja i zime, tu postoji jedna posebna, čarobna spona, i to je ovo slavonsko vjenčanje definitivno i dokazalo.

Foto: Victorija Druško

Učitati još
Zatvori