Svi su oduševljeni Bokamorrom u Splitu

Svi su oduševljeni Bokamorrom u Splitu

Bokamorra-22

Stvarno mi je drago kada vam mogu pokazati ovako divne interijere i to iz Hrvatske.

Predstavljam vam Bokamorru, novo mjesto za pizzu i koktele u Splitu.

Bokamorra-21

Prvu fotografiju ovog mjesta sam vidjela kod Nine Holst (instagram.com/stylizimoblog). I odmah sam znala da ga želim posjetiti i uvrstiti u svoj blog. Nina piše jedan od najpoznatijih svjetskih blogova i ovo ljeto je provela kod nas. Ima divno oko za estetiku i promovirala je našu obalu na najljepši mogući način.

Moji dečki i ja smo napravili pauzu od plaže i proveli jedan dan u Splitu. Napravila sam par fotografija Bokamorre za vrijeme dana. Ovaj elegantan prostor je uistinu divan. Nalazi se na splitskoj rivi, pri kraju zapadne obale, a otvorili su ga vlasnici splitske Bokerije.

Bokamorra

Novo hit mjesto u Splitu – Bokamorra

Pizza je vjerovatno jedno od najstarijih jela u povijesti i upravo je zanimljivo da je do dana današnjeg to jelo i dalje jedno od najobožavanijih i najzastupljenijih i to ama baš svugdje na svijetu u svim svojim varijantama. Zašto se onda takvo jelo konzumira najčešće u zapuštenim i neuglednim prostorima? Zašto nam se nikad ne čini dovoljno svečano izaći na večeru i konzumirati pizzu?

24

Tako je nastala ideja Bokamorre, prvog fine dining pizza restorana ili kako u opisu i stoji pizzauranta.

Kako kažu u Bokamorri, cijeli koncept je razrađen do detalja i zapravo su se vodili time da sve rade suprotno od onoga što smo navikli vidjeti u nekoj pizzeriji, a onda su shodno tome odlučili pretjerivati u svakom smislu.

Bokamorra-19

Obiteljski su se uputili u Napulj, legendarni grad u kojem je pizza i rođena. Posjetili su najstarije pizzerije na svijetu, od legendarne Da Michele, Sorbilla do Brandija u kojem je prije 100 godina poslužena prva pizza Margherita.

Bokamorra-18

“Sa svima njima smo razgovarali i pokušali se maksimalno educirati, ali usprkos tome nitko od njih nije bio pretjerano sretan da se napuljska pizza radi bilo gdje van njihovog ‘kraljevstva'”, otkrivaju vlasnici. Stoga, na kraju, pizza u Bokamorri nije napuljska, tehnika je to Raje, opsjednutog pizzaiolo majstora s kojim su se studiozno testirale sve moguće vrste brašna i razno raznih kombinacija sve dok nije pronađena savršena formule za tijesto.

Bokamorra-16

Najfiniji domaći sastojci

“Ipak, Napulju u čast, naša krušna peć je rad napuljske obitelji koja tradicionalno proizvodi te Mercedese medu pećima, a posebno za nas obučena je u zlatni mozaik pa je tako ta ljepotica jedan od najljepših ukrasa u interijeru. Osim peći, inzistirali smo i na namirnicama najviše moguće kvalitete pa tako sirevi i suhomesnati prozvodi kao što su Bresaola i Lardo stižu od malih talijanskih proizvođača jednom tjedno direktno na našu adresu” dodaju iz Bokamorre.

Bokamorra-17

Sljedeći korak je bio omogućiti gostima uživanje u najfinijim pićima – s pizzom se ne mora nužno spariti samo pivo ili Coca-Cola, zar ne?

Tako je nastao dominantni, kičasti sank, obučen u zeleni mramor i mesing, a krase ga i lukovi od vitraja opet rađeni posebno za ovaj projekt.

Bokamorra-13

Pizzaurant u kojem se služe kokteli

Karta pića osmisljena je u suradnji s dragim Marijanom Maksanom iz omiljenog zagrebačkog Dežman bara koji je vlasnike i povezao s njihovim sadašnjim barmenom, mladim, entuzijastičnim Marinom. Tako su Marino i Luka glavne zvijezde bara, a njihovi kokteli savršeno odgovaraju konceptu!

U budućnosti je plan ugostiti i neke od chefova kojima bi bio izazov kreirati pizze, a posebno bi voljeli da barem jedna od njih na jelovniku ima potpis respektabilnog chefa Hrvoja Zirojevića. Takve pizze sa “chefovim potpisom”, sparivale bi se i s posebno osmišljenim koktelima.

Bokamorra-14

Nadahnuti Napolitancima ili generalno Talijanima koji se sredinom prošlog stoljeća druže na raskošnom baru negdje na Manhattanu, inspiracija za interijer dolazila je sama od sebe. Vlasnica Ela Bokavšek željela je taj prostor od početka do kraja kreirati za svoj užitak, užitak njene obitelji, kao i najbližih prijatelja. “Nakon Bokerije i Abokamenta već smo se uvjerili da je upravo vlastita intuicija savršena formula i da naši gosti očigledno super prihvaćaju nase koncepte i cijene takav pristup.”

Bokamorra-10

Prekrasan interijer

Ovog puta Ela je sama u potpunosti realizirala projekt jer kako kaže bilo joj je uopće teško ikome objasniti da želi stvoriti Cecconi’s ili možda Four Seasons među pizzerijama.

Kako je apsolutno sve rađeno posebno za Bokamorru, Elin otac Davor kao odličan crtač uspio je svaku njenu viziju prenijeti na papir, a onda su dalje izvođači i ostvarivali ideje.

Bokamorra-9

Tako su nastajali krupni komadi od mesinga kao i dominantni mesingani stol skriven u pizza VIP sobi kao i veliki udobni separei.

“Osim Bert Frank lampi koje su dale poseban šarm baru, sve ostalo je unikat pa se već sada volimo pohvaliti da je Bokamorra haute couture pizzeria & bar. Sretni smo da se već sada, 10-tak dana od otvaranja u Bokamorri može osjetiti onaj Dean Martinov “That’s Amore” moment i to popraćen humorom genijalnog dizajnera Saše Pocrnića, krivca za Bokamorrin branding kao i postere i ilustracije koje takoder krase interijer,” za kraj govore iz Bokamorre.

Bokamorra-7

Posjetite unikatnu pizzeriju Bokamorra na adresi Obala Ante Trumbića 16 i sve dodatne informacije nađite na Facebook stranici.

A još lijepih interijera i kreativnih projekata naći ćete na mom Instagram i Facebook profilu te Lili Halo Decoration blogu.

Bokamorra-5

Bokamorra-3 Bokamorra-2

Tekst i foto: Lidija Tomas Matijević

Učitati još
Zatvori