Anamarija Pažin Morović: Ova 3 spa tretmana možete sami napraviti i na plaži

Anamarija Pažin Morović: Ova 3 spa tretmana
možete sami napraviti i na plaži

spa tretmani

Godišnji odmor je prilika za obnovu tijela i duha, spajanje s prirodom i boravak u sadašnjem trenutku. Spa tretmani u nastavku nam mogu pomoći prilikom punjenja baterija i regeneracije na svim razinama.

Maska za tijelo od zelene gline

Za glinu se kaže – toksini van, minerali unutra! Ako želite popraviti tonus i na godišnjem odmoru i malo poraditi na celulitu, onda je ovo tretman za vas. Zelena glina je moćna vrsta blata koja ima višestruku primjenu u prirodnim tretmanima i kozmetici. Ona će vas oduševiti svojim učinkom. Koža će biti glatka, a dugoročnom primjenom primijetit ćete pozitivne promjene na tonusu kože i vidljivosti celulita. Osim što je dostupna u svakoj bolje opskrbljenoj ljekarni, kao i većini trgovina zdrave hrane, vrlo je jednostavna u primjeni.

spa tretmani

Evo kako se primjenjuje na plaži:

100 g zelene gline pomiješate s morskom vodom drvenom ili keramičkom žlicom u smjesu gustoće blata, otprilike teksture kao kašasti sok. Nanesite glinu na trbuh, stražnjicu, noge i uživajte dok maska ne počne zatezati, odnosno dok se većina ne osuši na tijelu. Zatim je isperite u moru, bez straha da ćete zagaditi okoliš jer glina je zemlja koja će se samo spustiti na dno. Ovaj super tretman možete raditi svaki dan, no nakon ispiranja radije potražite mjesto u hladu, nemojte se izlagati jakom suncu i, naravno, ne zaboravite se namazati kremom sa zaštitnim faktorom. S obzirom da je tretman prirodan, preporučuje se da i krema sa SPF bude prirodna, poželjno s ekocertom. Oprez kod osjetljive i reaktivne kože, tada radije ne.

Piling za stopala od pijeska

spa tretmani

Lagano istrljajte pete mokrim pijeskom, potom isperite. Zatim, nakon kupanja i sunčanja, cijela stopala namažite shea maslacem (tj. karite maslacem) ili nekim prirodnim balzamom na bazi pčelinjeg voska. Ako želite meku i njegovanu kožu na stopalima, ponovite ovaj tretman nekoliko puta tijekom godišnjeg odmora. Nemojte na plaži pilingirati cijelo tijelo jer su čestice pijeska pregrube za ostatak tijela, a osim toga skida se prirodni zaštitni sloj kože te može doći do neželjenih reakcija – pogotovo u kombinaciji sa suncem. Pilinge je najbolje napraviti po povratku s godišnjeg odmora, na kraju ljeta.

Floating i svjesno plivanje

SPA je skraćenica naziva SANUS PER AQUAM, što znači ‘zdravlje kroz vodu’. To zapravo znači da većina spa tretmana oponaša more i morski ugođaj. Tako da, dok smo na moru, ne trebaju nam spa centri! Floating je metoda koja uključuje umirujuće plutanje na vodi. Opušteno ležite na površini vode, gledate u nebo. Na taj način radimo takozvani ‘mind deto’, odnosno oslobađamo se suvišnih misli, umirujemo um i prepuštamo se prirodi. Ako niste dobar plivač ili se možda bojite dubljeg mora, dobra vijest je da se floating može raditi i u plićoj razini mora, tamo gdje možete stati na dno.

spa tretmani

Ako vam ne uspijeva plutanje, možete probati sa svjesnim plivanjem – pripazite na disanje, osjetite laganu ‘masažu’ morske vode na tijelu, probajte biti ‘ovdje i sada’ te osjetiti i doživjeti ovaj istinski spa tretman. Ne zaboravite da minerali iz mora čiste tijelo i um, popravljaju tonus te da se tijekom plivanja aktivira velik broj mišića u tijelu. 

Iskoristite blagodati mora, počastite se ovim divnim tretmanima koji revitaliziraju tijelo i umiruju um.

Tekst: Anamarija Pažin Morović,
savjetnica za prirodnu ljepotu i osobni wellness &
osnivačica online zajednice Holistička ljepota

Foto: Pexels, Unsplash

Učitati još
Zatvori