Andrea Johnsson: DIY moderne lončanice za biljke u 15 minuta

Andrea Johnsson: DIY moderne
lončanice za biljke u 15 minuta

U zadnjih godinu dana, otkako smo se našli u ovom svijetu pandemije, postala sam pravi kolekcionar biljaka. S tim hobijem došla je i blaga ovisnost o dekoriranju starih lončanica koje najčešće budu u kompletu s biljkom ili ih nađem po vrlo pristupačnim cijenama u second handu. Ako ste već otkrili čari biljaka, onda znate i da su lijepe lončanice, odnosno tegle, često skuplje nego sama biljka. I baš me jedna takva, van mog budžeta, potaknula da na “renovaciju” jedne svoje stare tegle i od tad broj ovih točkastih ljepotica u mom dnevnom boravku samo raste! Obećajem vam da ni vi, jednom kad isprobate ovaj jednostavan i brz DIY, nećete stati samo na jednoj!

DIY lončanice za biljke

Za ovaj 15-minutni DIY potrebno vam je svega nekoliko stvari: lončanica, pištolj i patrone za vruće ljepljenje, sprej boja kojom ćete na kraju obojati lončanicu i papir ili karton kojim ćete prekriti radnu površinu. Umjesto spreja, iskoristiti možete i akrilne boje koje možete pomiješati s praškom za pecivo kako biste dobili teksturu terracotte.

Zaštitite podlogu na kojoj ćete raditi i nakon što se pištolj zagrije, počnite istiskivati ljepilo na lončanicu u obliku i uzorku koji vam se sviđa. Moja tehnika je bila “točkanje” i trudila sam se izraditi što sličnije oblike u pravilnim razmacima. Imajte na umu da vrućem ljepilu treba nekoliko sekundi da se posuši pa pripazite na razlijevanje kada okrećete teglu.

Nakon što ste završili s izradom željenog uzorka, pustite da se ljepilo osuši do kraja prije nego krenete na sprejanje ili bojanje akrilnim bojama. Sprejanje je svakako brža i ravnomjernija tehnika od akrilnih boja, no pripazite na teške mirise. Neke boje u spreju će prekriti sve odmah pri prvom sloju dok ćete u nekim slučajevima lončanicu morati “proći” dva puta.

Ostavite lončanicu da se suši minimalno nekoliko sati prije nego u nju vratite biljku.

Finalni rezultat

I to je to! Od stare tegle za biljke do nove, moderne lončanice koja će biti idealan dodatak dnevnom boravku ili balkonu. Zato lončanicu u ruke i poklonite svojim prozorskim daskama (ili prijateljima koji su uselili u novi stan) jedan pravi mali dekorativni detalj!

Tekst: Andrea Johnsson

Još puno Andreinih sjajnih DIY radova pronađite na njenom Instagram profilu.

Učitati još
Zatvori