Anamarija Pažin Morović: Kako mirisima popraviti raspoloženje, odagnati stres, poboljšati fokus?

Anamarija Pažin Morović: Kako mirisima popraviti raspoloženje, odagnati stres, poboljšati fokus?

Anamarija Pažin Morović, Holistička ljepota

U stresu ste, ne možete se sjetiti kad ste zadnji put uživali, muče vas brige i strah? Posegnite za bočicom kvalitetnog esencijalnog ulja i duboko udahnite, to itekako može pomoći!

Između nas i biljaka oduvijek postoji neka fina, čarobna kemija koja nam pomaže da se osjećamo opušteno. Posebno kad je riječ o esenciji biljke, odnosno njezinom eteričnom ulju koje svojim mirisom utječe na posebne centre u mozgu zadužene za određena raspoloženja i emocije.

Svaki put kad u prirodi udahnemo miris borove šume i miris mora, osjećamo se bolje.

Eterična ulja

Zato nam i svakodnevno udisanje eteričnog ulja može pomoći vratiti poljuljanu ravnotežu, revitalizirati nas, ali i suptilno djelovati na naše najdublje emocije.

Najbolje je koristiti esencijalna ulja u difuzoru iz kojeg se raspršuju po prostoru, ali „za prvu ruku“ može pomoći i papirnata maramica na koju kapnete 2-3 kapi eteričnog ulja, zatvorite oči i inhalirate.

Aromaterapeutkinja Anamarija Pažin Morović pripremila je nekoliko učinkovitih receptura za trenutke i dane tijekom kojih se baš i ne osjećamo najbolje.

Difuzor

Kad smo tužni

Difuzor:

10 kapi eteričnog ulja mandarine

10 kapi eteričnog ulja grejpa ili limete

5 kapi eteričnog ulja geranija

Ili:

3 kapi eteričnog ulja mandarine kapnuti na papirnatu maramicu, zatvoriti oči i duboko udahnuti na nos, dugačko izdahnuti na usta. Ponoviti desetak puta, po potrebi.

Eterično ulje mandarine je poznato i po nazivu „miris dječje radosti“ tako da kad nam nedostaje smijeha i radosti u radnom i životnom prostoru, mandarina je odabir br.1!

Kad se teško fokusiramo

Difuzor:

15 kapi eteričnog ulja limuna

10 kapi eteričnog ulja eukaliptus radiata

Ili:

3 kapi jednog od ova dva eterična ulja (može i kombinacija) dodati na papirnatu maramicu, zatvoriti oči i duboko udahnuti na nos, dugačko izdahnuti na usta. Ponoviti desetak puta, po potrebi. Mirisnu maramicu držati na radnom stolu.

Limun, usplođe pojačava koncentraciju i budnost a može nam pomoći pri određivanju ciljeva i životnog fokusa na ono što nam je uistinu bitno.

Kad smo u stresu i previše brinemo oko svega

Difuzor:

10 kapi eteričnog ulja slatke naranče

10 kapi eteričnog ulja litsea

5 kapi eteričnog ulja petit grain gorke naranče

Ili:

3 kapi eteričnog ulja slatke naranče kapnuti na papirnatu maramicu, zatvoriti oči i duboko udahnuti na nos, dugačko izdahnuti na usta. Ponoviti desetak puta, po potrebi. Mirisnu maramicu nositi u torbici.

Slatka naranča olakšava stres, nervozu i napetost a ako se ne možemo sjetiti kada smo zadnji put istinski uživali, onda je ovo eterično ulje pravi odabir!

Kad smo nesigurni, nedostaje nam samopouzdanja, osjećamo strah

Difuzor:

15 kapi eteričnog ulja bergamota

7 kapi eteričnog ulja eukaliptus radiata ili eukaliptus globulus

3 kapi eteričnog ulja ylang ylang

Ili:

3 kapi eteričnog ulja bergamota kapnuti na papirnatu maramicu, zatvoriti oči i duboko udahnuti na nos, dugačko izdahnuti na usta. Ponoviti desetak puta, po potrebi. Mirisnu maramicu nositi u torbici.

Bergamot je esencijalno ulje koje je dobro udisati prilikom osjećaja dubokog straha, panike i kod nesigurnosti. Bergamot je dobro korisiti i prilikom javnih nastupa.

Mirisi čistih eteričnih ulja u radnom i životnom prostoru kreiraju ugodnu atmosferu, poboljšavaju kvalitetu zraka, utječu na raspoloženje svih koji borave unutar namirisanog prostora.

Navedene količine u difuzorima su za prostor 30-50 metara kvadratnih.

Napomena: spomenute metode nisu nadomjestak niti zamjena terapiji za navedena stanja. Recepture kao takve su informativnog karaktera.

Foto: Mario Poje

Učitati još
Zatvori