7 koraka do vjenčanja: Od haljine do prvog plesa i torte

A post shared by Erin Northcutt (@erinorthcutt) on

Vjerojatno ste malo odahnuli jednom kad su datumi bili potvrđeni i pozivnice poslane.

Nakon toga kreće malo zabavniji, ali i stresniji dio.

Jedna od najvećih stavki koja će uzrujavati ženski dio para je vjenčanica. Niste li za kreacije u kojima ćete izgledati kao princeza, a niste baš ni ljubitelj romantičnog boho stila, vjerojatno ćete se namučiti s pronalaskom haljine. Rješenje za problem nalazi se u šivanju haljine po želji ili u naručivanju iz online trgovina. Koliko je online shopping praktičan, toliko je i nezgodan jer se lako može dogoditi da model ne odgovara onom na fotografiji. A ako i izgledaju identično možda vama nikako ne stoji čipka iako ste oduvijek sanjali o upravo takvoj vjenčanici.

No riješite li brzo problem vjenčanice i odijela, sve ostale stavke postaju slatke muke. U prošlim člancima pisali smo kako da prilagodite svoje želje budžetu, očekivanjima okoline i kako se sve to manifestira na vaše odluke. Uz pomoć Studija Eventastic, u narednih nekoliko nastavaka pomažemo pri donošenju nekih odluka koje se u stvari tiču samo vas i zato ih prilagodite maksimalno svom ukusu

Želite li posao prepustiti profesionalcima, Studio Eventastic možete angažirati putem službene straniceInstagrama ili se javite na adresu eventastic_studio@yahoo.com.

Haljina

Najviše mladenki najviše vremena i stresa uloži u odabir savršenog outfita. Od haljine, frizure, make upa, cipelica, rublja, mirisa, nakita, parfema… imali li kraja. Morate se osjećati dobro, udobno i pronaći baš onu koja vas čini posebnom. Kroz taj odabir se najbolje iščitava stil mladenke i timu koji radi s njom na ostvarenju velikog dana te odluke, iako osobne, mogu puno pomoći u prilagodbi i odabiru mnogih drugih detalja za taj veliki dan.

Do 1900. godine tek nekoliko mladenki je kupilo vjenčanu haljinu, umjesto nje nosilo se neko svečano odijelce ili najbolja haljina iz ormara. Jedino što se nije smjelo dopustiti to je bila zelena boja za koju se smatralo da je nesretna. Bijela je simbolizirala čistoću i vjerovalo se da štiti od zlih duhova, tako da je postala najčešći izbor mladenki. Ta popularnost traje sve do vjenčanja kraljice Victorije koja je prekršila kraljevsku tradiciju i udala se u srebrnoj.

Najpoznatiji tradicionalni običaji koji se vezuju uz vjenčanu haljinu su onaj da mladenka ne smije nikada sama šiti svoju haljinu i da je mladoženja u njoj ne smije vidjeti sve do početka ceremonije. Nepoštivanje ovih običaja smatra se prizivanjem nesreće. Također se vjeruje da mladenka ne bi trebala u potpunosti isprobati svoj cjelokupni vjenčani stayling prije samog dana vjenčanja, te da jedan šav na haljini mora ostati ne zašiven sve do polaska iz kuće. Razlog vjerovanja u ovu tradiciju je strah da mladenka ostane udovica.

Tradicija nošenja vela nije jasno definirana, ali se kroz povijest često mijenjala iako je zadržala svoju svrhu: da sakrije lice mladenke. Žene u istočnim zemljama nosile su ih da se zaštite od “zlog oka”. Nije se skidao tijekom ceremonije vjenčanja te je na taj način mladoženja znao da je mladenka neokaljana. Čednost se tako povezala s pojmom vela. Drugo objašnjenje je da se preteča vela nalazi u vremenima kada su muškarci dolazili po mladenku u njenu kuću. Pokrivali je plaštem i odvodili tako da je drugi nitko ne vidi osim njega. Još jedno, možda najrealističnije, objašnjenje je da se tijekom vremena dogovorenih brakova, lice mlade skrivalo velom, sve do poslije ceremonije jer onda novi mladoženja ne bi mogao pobjeći zbog njenog izgleda. Tradicija nalaže da veo pokriva lice mlade sve do trenutka kada se proglase mužem i ženom – tada mladoženja skida veo kako bi poljubio mladenku.

Danas veo ima više dekorativni karakter i tu je da upotpuni cjelokupni izgled, podari dašak romantike i svečanosti cijelom činu. Ako mladenka nosi veo preko lica, veo skida mladenkin otac kada je doprati do mladoženje.

Upotpunite svoj styling detaljima koji odgovaraju vašem stilu i stilu koji ste odabrali za veliki dan. Tako će opći dojam biti još bolji, fotografije skladnije, a vi zadovoljniji.

Torta

Torta kao slatki vrhunac večeri, nešto je oko čeka često nemamo definiran stav, ali nam je jako bitna. Bitan nam je izgled, okus, hoće li je biti dovoljno, hoće li biti previše. Torte danas uistinu mogu biti baš onakve kakve zamislite, prava mala umjetnička djela na kojima će se raditi danima, i tu u biti nastaje problem. Takve torte koštaju. Vrijeme, znanje tehnikama rada i materijal koji su uloženi u njih su veliki i to apsolutno opravdava tu cijenu, ali u redu je ako to ne želite. Umjesto vjenčane glamurozne torte, odaberite kolačić za svakog gosta, cupcake ili mini torticu, odaberite više “običnih torti” koje će gosti sami moći probati i rezati na slatkom stolu. Pronađite nešto za svoj stil i budžet, jer loše kopije prekrasnih torti su najgora opcija.

No to ćete saznati prekasno jer torta je jedina stvar koju nećete imati priliku vidjeti prije vjenčanja. Ona izlazi pred vas kad i pred sva goste i tada nema povratka. Nemojte da vam pokvari ostatak večeri ili slatke uspomene. Posvetite joj dovoljno vremena. Kušajte uzorke, pogledajte radove slastičara i poslušajte njihove savjete ovisno o uvjetima vašeg dana (toplini, vlazi, broju gostiju i sl.).

Torta se već stoljećima povezuje s danom vjenčanja. U antičkoj Grčkoj se torta bacala na mladence u znak plodnosti, dok su Rimski mladenci međusobno se hranili prvim komadom torte te na taj način si osigurali prosperitetnu budućnost. Nakon toga se dio torte bacao preko mladine glave kao simbol plodnosti. Vjerovalo se da jedino djeca čiji roditelji su na ovakav način blagoslovili svoj brak će postati visoki dužnosnici u rimskom društvu.

Tijekom srednjeg vijeka gosti su sami donosili torte koje su potom slagali jednu na drugu. Vjerovanje je da ako se mladenci uspiju poljubiti stojeći iznad torti, a pritom ih ne sruše osigurali su puno sreće za svoju obitelj. Ovaj tradicionalni oblik se zadržao i danas, tako da su i današnje torte najčešće na nekoliko katova i na vrhu stoji mali bračni par koji se ljubi. Vjeruje se da je ovaj oblik inspiriran oblikom crkve Saint Bride’s Church u Londonu. Popularna legenda kaže da se za vrijeme vladavine kralja Charlesa II. (1630.-1685.), francuski kuhar na dvoru poigrao izgledom svojih torti dok je kroz prozor gledao crkvu. Slagao je tortu jednu na drugu te ih prelijevao glazurom, a danas inačica nekih od ti torti je poznata francuska slastica croquembouche.

Postala je tradicija da mladenci zajedno režu tortu na zabavi, poslije govora i uručivanja darova. To je posljednji formalni dio vjenčanja i najčešće kraj vjenčane zabave. Zajedničkim rezanjem prvog komada torte mladenci su simbolično zakoračili u novi život. Osoba čija ruka je bila gornja tijekom rezanja torte će biti ta koja će voditi “glavnu riječ” u kući. Dijeljenje torte gostima predstavlja i dijeljenje sreće s dragim ljudima. U nekim zemljama se sutradan komad torte šalje svima koji nisu mogli prisustvovati vjenčanju kao znak pažnje.

Ako želite svakom gostu možete pokloniti šnitu torte kad odlazi kući ili unaprijed pripremljen slatki paketić sačinjen od kolačića, pralina ili nekih drugi slastica.

Prvi ples

Ples je način izražavanja radosti i zajedništva, oduvijek bio, iako danas možda to ne bi definirali tako, ali u srži je upravo to. Želite vidjeti sve drage goste stisnute na plesnom podiju kako se se zabavljaju, uživaju i slave prijateljstvo i vašu ljubav. Kao što smo već pisali prilagodit ćete cjelovečernji repertoar sebi, ali i svojim gostima.

Ipak puno pažnje i značenja posvetite odabiru pjesme za prvi ples, pjesama kojima će te obilježiti neke posebne trenutke te večeri ili pak možda odlučite nekome bliskome i bitnome posvetiti pjesmu. Taj odabir je potpuno subjektivan i intiman. Nemojte se zamarati što je vaša omiljena pjesma baš Whitney Houston – I Will Always Love You (i netko je smatra malo već otrcanom ili klišejem), ali ako je baš ona svirala u autu one večeri kad ste se prvi put poljubili dok je vani kišilo kao iz kabla, mislimo da nema bolje pjesme za vaš prvi ples. Učinite vaše trenutke samo vašim, uključujući bitne uspomene iz vaše prošlosti.

Ako želite uz glazbu dati važnosti i plesu, možete malo vježbati po kući, pohađati nekoliko sati plesne škole ili čak osmisliti koreografiju za vaše goste. Ako želite biti upoznati s nekim standardnim pravilima vjenčanog plesa, evo nekih od njih.

Prvi ples.
Mladenci na mjesto prijema dolaze posljednji. Ulaskom u prostor prijema popraćeni taktovima svoje omiljene pjesme trebali bi zaplesati svoj prvi ples. Prigušeno svjetlo i razni efekti poput dimne mašine ili konfeta učinit će vaš ples još romantičnijim i posebnim.

Obitelj.
Prvim taktovima druge pjesme mladenkin otac pleše s mladenkom, dok mladoženja izvodi svoju punicu na podij. Uskoro mladoženjin otac poziva mladenku na ples, a mladoženja pleše s svojom mamom. Mladenkini roditelji plešu zajedno.

Kumovi.
Novom pjesmom i kumovi dolaze na podij. Mladenka pleše s kumom, a mladoženja s kumom. Nakon tog plesa svi gosti su dobrodošli na plesnom podiju.

Foto: Instagram

0