Maglovitija jutra, hladniji dani i kišno vrijeme potvrđuju da nam je jesen napokon stigla, ne samo kalendarski već i meteorološki. Međutim to ne znači da bi vas vrijeme trebalo spriječiti da uživate u malim stvarima. Nekima su to jesenski cozy ugođaj, nekome šetnje u prirodi dok udišemo svježi zrak i prolazimo kroz maglovite predjele uživajući u šuštanju lišća i pogledu na cijelu paletu boja koju jesen nudi. Drugi pak ovo godišnje doba vole zbog gastro delicija spravljenih od sezonskih lokalnih namirnica i uživati u savršenom spoju okusa i mirisa.
Ipak, postoje i oni koji toplije i sunčane dane vole iskoristiti na obali kada je sve nekako mirnije, opuštenije i bez gužve. Miris mora i mediteranskog bilja nošen vjetrom savršeni je način za razbuđivanje. Sve ove oblike putovanja i uživanja možemo zahvaliti predivnoj hrvatskoj prirodi koja nas iz dana u dan oduševljava. Hrvatska je zbilja maleni biser koji treba čuvati kako bi i buduće generacije mogle uživati u svim prirodnim ljepotama, znamenitostima, spomenicima i kulturnoj baštini koju naša zemlja nudi.
Doživi domaće. Istraži održivu Hrvatsku!
Tome je doskočila Hrvatska turistička zajednica (HTZ) koja je svjesna vrijednosti naše zemlje te vođena inspirativnom i hvalevrijednom idejom pokrenula kampanju Doživi domaće. Istraži održivu Hrvatsku! S ciljem očuvanja prirode i autentične hrvatske kulture ova je inicijativa zapravo nastavak kampanje iz 2021. godine Doživi domaće. Istraži ruralnu Hrvatsku!
Kako provesti jesenske vikende?
O održivosti i o očuvanju prirode sve se više govori, no još uvijek nedovoljno. Kako bismo osvijestili važnost održivog načina života, kao i održivog turizma Hrvatska turistička zajednica (HTZ) različitim edukativnim programima i materijalima upoznaje strane i domaće turiste s ekološkim izazovima, kulturnom baštinom i tradicionalnim obrtima Hrvatske.
Ovim načinom žele turistima omogućiti da bolje razumiju i cijene lokacije koje posjećuju, ali i potaknuti ih da istraže manje poznate dijelove Hrvatske. Ovaj hvalevrijedan projekt predstavlja značajan korak prema održivom turizmu u Hrvatskoj. Aktivnosti u sklopu kampanje Doživi domaće. Istraži održivu Hrvatsku! namijenjene domaćem tržištu provodit će se od sredine rujna do sredine studenoga.
Nedostaje li vam ideje kamo se uputiti na jesensko putovanje, u nastavku smo izdvojili tri mjesta koja svakako vrijedi posjetiti, bilo da tražite lokaciju u unutrašnjosti ili na obali.
#1 Vikend izlet u Međimurje
Počinjemo sa sjevernom Hrvatskom koja je prepuna znamenitosti i zanimljivih povijesnih priča kao i tradicionalnih jela poput nezaobilazne međimurske gibanice. Zaputite se u Međimurje koje je proglašeno green destination regijom, prvom takvom u Hrvatskoj i četvrtom u svijetu u ovoj kategoriji.
Osim prirode, koja je ovdje pokazala čitavu paletu zelenih tonova i koja je prekrasna, tu je svakako i tradicija, ali iznad svega vrijedni ljudi. Međimurci su oduvijek poznati kao iznimno radišni i snalažljivi, a kako biste upoznali njihovu kulturu svakako posjetite Ekomuzej.
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Putujte Međimurjem kroz vrijeme, krajolike i uzbudljive priče
Ekomuzej Međimurje je inovativni koncept očuvanja, zaštite i interpretacije baštine. Koncipiran je kao putovanje kroz koje posjetitelji istinski mogu doživjeti identitet i baštinu mjesta, način života i kulturu, te tako održati živim duh lokalne zajednice i prenijeti ga široj javnosti. Ovdje su objedinjeni raznovrsni i multidisciplinarni eksponati koji predstavljaju identitet i kulturnu baštinu lokalne zajednice i namijenjen je razvoju te zajednice i očuvanju njihovog povijesnog i kulturnog identiteta.
Biseri materijalne i nematerijalne kulturne baštine rasuti su širom Međimurja. Kako bi ih posjetitelji što lakše i bolje doživjeli ti su biseri nanizani u ‘ogrlicu’ Ekomuzeja Međimurje. Ekomuzej Međimurje je višetematski te trenutno obuhvaća četrnaest baštinskih lokaliteta širom Međimurja i Centar za posjetitelje u Čakovcu. Kroz atraktivne multimedijalne i holističke interpretacije na izvornim lokalitetima mogu se doživjeti autentične priče o burnoj povijesti Međimurja, bogatstvu nematerijalne kulture, tajnama arheološkog blaga, očuvanom prirodnom krajoliku, starim zanatima, sakralnoj baštini, legendama i narodnoj predaji, industrijskoj baštini, životu i dijelu dr. Rudolfa Steinera.
Pogled na prirodu iz ptičje perspektive
Ovdje se nalazi i prava turistička atrakcija koja svojom ljepotom oduzima dah – Mađerkin breg.
Brijeg je to na kojem će uživati ljubitelji dobrog vina, domaće hrane, ali i oni željni aktivnosti i predivnog pogleda. Naime, brijeg je svega par metara niži od najviše točke Međimurja, stoga pogled s njega dopire do četiri države – Austrije, Slovenije, Mađarske i Slovačke, a za vedrih se dana vidi Zagorje, pa čak i Sljeme. Već se zamišljamo kako uživamo u ispijanju fine čaše vine uz zalazak sunca i predivan pogled s vidikovca uz zvukove orgulja.
#2 Bajkovita Lika
Ponosno rodno mjesto Nikole Tesle, okićena slavnim Plitvičkim jezerima, ali kako godine prolaze, Lika nudi sve više u skladu s načelom održivosti. Lika je još uvijek i domaćem i stranom gostu (osim standardno poznatih lokacija poput Plitvičkih jezera) relativno nepoznat kraj, stoga svakako lijepe jesenske dane iskoristite za izlet u prirodu i uživajte u gastro okusima ovog kraja.
Suvenir koji će vas odvesti na putovanje okusima i mirisima
Budući da se s putovanja najčešće ne vraćamo bez suvenira, s ovog možete kući ponijeti pravi gastro suvenir koji će vas svojim okusima vratiti u ovu prirodnu oazu. Naime, usred Like, na poljima pored jedne od najčišćih rijeka u Europi, Gacke, gospođa Helena Bogdanić sadi raznolike vrste voćki i začinskog bilja koje kasnije pretvara u fine proizvode. Sve radi isključivo obiteljski, bez velike mehanizacije. Takav način života i rada podrazumijeva neprestanu brigu o svom velikom polju. Uz poljoprivrednu priču Bogdanić je naslonila i turističku. A što gosti traže na njezinu OPG-u? Mir, zeleno, jednostavno, prirodno, inspiraciju…
Gdje isprobati domaću hranu?
Nakon razgledavanja i šetnje prirodom, sigurno ćete ogladnjeti. U selu pored Otočca nalazi se mala pizzerija Ruspante iza koje stoji lijepa obiteljska priča.
Ante je sa svojom obitelji pored roditeljske kuće odlučio izgraditi priču koja će goste dovoditi u njegovu voljenu Liku. I ne samo da će ih dovoditi već će im on prezentirati priču koja je održiva i u skladu s ekološkim procesima koji u svakom trenutku odaju poštovanje tom kraju. Namirnice koje se koriste u najvećem su postotku domaće, isključivo ličke, sezonske i svaka pizza slavi Liku. Brašno koje koriste melje se starinskim postupcima na kamenom mlinu odmah preko puta pizzerije, pastrva koju koriste lovi se u Gackoj, škripavac je izrađen na tradicionalan način, a takvih je detalja još mnogo. Nije li to najbolji primjer održivog, ekološkog, zelenog promišljanja budućnosti?
Lička domaća rakija
Ma koliko se modernizirala, Lika je Lika uz dobru janjetinu, ali svakako i uz dobru rakiju. OPG Ivan Vlainić proizvodi je na starinski način, onako kako su to činili njihovi stari. Međutim, danas voćku koriste od ploda sve do same koštice. I ne planiraju stati, već svakodnevno pronalaze inspiraciju i nove načine kako da žive od prirode i s prirodom. Moramo priznati kako je u posljednje vrijeme vidljiv trend rasta potražnje domaćih i kvalitetnijih proizvoda, što nas ne iznenađuje. A još ako su rađeni na tradicionalan način, kupci to svakako cijene i prepoznaju.
Izlet u Pećinski park Grabovača
Za one željne avanturističkih iskustava tu je Pećinski park Grabovača. Entuzijasti zaposleni na ovom predivnom lokalitetu prirodu čuvaju kao da je njihovo osobno dvorište. Čvrsto su odlučili da ih masovni turizam ne zanima te je broj posjetitelja već sada ograničen. Potražnja raste, što raduje, ali svijest o tome što su ljudi sposobni napraviti prirodi iz puke znatiželje prati taj rast. Ideja je imati manje količinski, ali kvalitetom jače goste koji razumiju zašto vrijedi platiti takav prirodni lokalitet. I ne samo platiti već u njemu polako uživati.
#3 Iskoristite sunčane dane i otputujte na Mali Lošinj
Ako ste pak jedni od onih koji se teško opraštaju od ljeta i tragaju za morskim destinacijama, vikend izlet na otocima stvarno je jedan od najboljih načina kako se u potpunosti opustiti i odmaknuti od gradske vreve. Ovoga puta odlučili smo se za Lošinj. Otok Lošinj tijekom godina posto je sve popularnija turistička destinacija, ali unatoč povećanom broju turista i dalje skriva predivne uvale i pruža očuvanu prirodnu ljepotu. Dva najveća grada svakako su Mali i Veli Lošinj, a zanimljivo je da je grad Mali Lošinj danas zapravo veći od Velog koji broji svega 1000 stanovnika.
Otok vitalnosti
U ovom lijepom gradiću, koji je prepoznatljiv po šarenim fasadama kuća u centru grada i koji je prije mnogo stoljeća pripadao Veneciji mogu se pronaći građevine iz 18. i 19. stoljeća, iz vremena kada je pomorstvo bilo najrazvijenije. Ovdje možete istražiti zanimljivu arhitekturu i kulturne znamenitosti, kao i uživati u predivnoj prirodi.
Mali Lošinj često se predstavlja i kao Otok vitalnosti. Naime od 2016. godine kontinuirano je uvršten u Top 100 održivih destinacija svijeta koje provodi neprofitna fundacija Green Destinations za prepoznavanje i razvoj zelenih održivih destinacija. Ovaj naziv nije došao bez razloga. Već je godinama prepoznat kao klimatsko lječilište, u čemu svakako pomaže raznolikost aromatičnih biljaka i više od 2800 sunčanih sati godišnje. A možete samo zamisliti kakav je zrak koji udišete u takvim uvjetima.
Prošećite mirisnim šetnicama
Dok prolazite šetnicama, doista imate osjećaj da vam se pluća šire i pune kvalitetnim zrakom. Mirišu borovi, lavanda i razne druge biljke koje na nas djeluju nevjerojatno ugodno. Kao neki neobjašnjivi proces koji nas odjednom čini laganima u koraku. Kada bi se taj zrak na neki način mogao pospremiti u kakvu bocu i ponijeti kući, to bi bilo sjajno.
Svjesni toga da bez turizma nema ni razvoja otoka, ali istovremeno razmišljajući o onome što su im ostavili njihovi bake i djedovi, neprestano odgovornim ponašanjem i planiranjem stanovnici pokušavaju pronaći balans između ovih dviju ideja. Čini se kako u tome postižu zavidan uspjeh.
Otok koji spaja gastronomiju, kulturu i moderan način života
Ponosni su na svoje angažirane i ekološki osviještene goste koji rado sudjeluju u ponuđenim programima. Respect Lošinj jedan je takav program, koji za cilj ima da gosti poštuju lokalnu tradiciju i običaje te kupuju što više proizvoda koji su napravljeni upravo na Lošinju.
Nakon šetnje svakako isprobajte i dva tradicionalna jela koja se na otoku pripremaju od davnina – brudet i fritule.
Sve u svemu, otok je to koji je spojio gastronomiju i kulturu, zdrav i moderan način života, uz rekreaciju i promišljanje okoliša oko sebe, ali istovremeno poštujući tradiciju i primjer je razvoja turizma iz kojega svi mogu učiti!
Održivi turizam označava pametno raspolaganje turističkim resursima, od kulturnih vrijednosti do prirodnih bogatstava, što su ove tri lokacije primijenile i potvrdile. Stoga putujte i istražujte odgovorno i ostanite nježni i pažljivi prema prirodi.