Mary Jane: Omiljene cipele chic Parižanki trend su zbog kojeg se veselimo proljeću
Mary Jane: Omiljene cipele chic Parižanki trend su zbog kojeg se veselimo proljeću

Mary Jane: Omiljene cipele chic Parižanki trend su zbog kojeg se veselimo proljeću

Ženstvene i ljupke, Mary Jane cipele u raznim varijantama bit će hit nadolazećeg proljeća.

Omiljene cipele chic Parižanki u posljednjih su nekoliko sezona zablistale u modnim kolekcijama brojnih kuća visoke mode, a već nekoliko mjeseci može ih se pronaći i po povoljnijim cijenama.

Bottega Veneta, Mansur Gavriel i Valentino svojim su modelima Mary Jane cipela dali umjetnički zaokret dok su se high street brendovi kao što su Next i Aldo bazirali na klasičnu siluetu.

Povijest kultnih cipela Mary Jane

Davne 1904. godine, cipele s remenčićem preko rista dobile su nadimak Mary Jane prema tad popularnom stripu o dječaku Busteru Brownu i njegovoj sestri Mary Jane, koji su nosili upravo takve cipelice, poput brojne druge djece iz tog razdoblja.

Dvadesetih godina prošlog stoljeća nosile su ih flapper djevojke, zatim su ih ponovno otkrile žene u četrdesetima, a manekenka Twiggy nosila ih je sredinom šezdesetih kad je taj modni trend ponovno zaludio žene diljem svijeta.

Na modne piste u devedesetima ih je uveo Karl Lagerfeld, dizajnirajući za kuću Chanel, a zatim su postale česta pojava u kolekcijama profinjenih modnih brendova posvećenih ženstvenoj modi. Nije potrebno naglasiti da je to bio hommage legendarnoj Gabrielle Chanel, originalnoj flapper djevojci svog doba.

Što su zapravo Mary Jane cipele?

S visokom, srednjom ili niskom potpeticom, Mary Jane cipele od svih ostalih se razlikuju remenčićem koji se kopča preko stopala. Originalne Mary Jane cipele imaju jedan remenčić, no česte su i verzije s dva ili tri remenčića. Klasične Mary Jane cipele bile su oblog oblika, no modne kuće Prada i Bottega Veneta dodale su im špic vrh koji također funkcionira.

Kako ih nositi?

Cipele ovog stila savršen su spoj vintage stila s aktualnim trendovima, a njihova ženstvena narav nalaže da takvim tonom popratimo cijelu kombinaciju. Francuske influencerice nose ih uz traperice širih nogavica, ljupke bluze i pahuljaste mini kardigane, ili uz haljine sitnog cvjetnog uzorka, koje prate liniju tijela.

U pravilu se nose u toplijim mjesecima, no možete ih nositi i zimi, uz bijele čarape i tako kreirati neočekivan outfit koji će privlačiti komplimente.

Ako već prikupljate komade koje ćete nositi kad sunce zagrije asfalt, svakako proučite naš pregled najatraktivnijih Mary Jane cipela koje se trenutno nalaze u ponudi.

Lakirane Mary Jane cipele, Next, Zalando
Mary Jane cipele, Bottega Veneta
Cipele Mansur Gavriel
Cipele s blok petom, Gianvito Rossi
Srebrne cipele s blok petom, Aldo
Cipele s remenčićima, Max & Co
Mary JANE CIPELE S POMAKOM, KHAITE
Ružičaste Mary Jane cipele, ALDO
Cipele s kitten potpeticom, valentino Garavani
Crvene lakirane cipele Mary Jane, La Moda
Cipele Alessandra Rich, MyTheresa

Foto: Instagram (@jeanne_andrea)

Učitati još
Zatvori