COOKam i guštam: Maritozzo – kremasta brioche peciva idealna za slatki doručak
COOKam i guštam: Maritozzo – kremasta brioche peciva idealna za slatki doručak

COOKam i guštam: Maritozzo – kremasta brioche peciva idealna za slatki doručak

Maritozzo je talijanski klasik koji proživljava novu mladost. Ova mekana i kremasta brioche peciva još se nazivaju rimskim krafnama. Tradicionalno se nadjevaju šlagom, ali zapravo ih možete puniti kremom po želji. Brioche peciva su neodoljivo mekana i ukusna, a ova krema od mascarponea, naranče i tonke lagana i osvježavajuća. Nije preslatko i odlično paše uz šalicu kave. Oko peciva ima nešto više posla, tijesto treba zamijesiti i ostaviti da fermentira u hladnjaku preko noći pa sljedeći dan peći i puniti. Ali za brioche se uvijek isplati potruditi.

I da, imajte na umu da su peciva najbolja taj dan kad ih ispečete pa najbolje pozovite ekipu i u dobrom društvu uživajte u slatkim zalogajima. Na kraju teksta čeka vas i video za maritozze s matchom – recept za tijesto je isti, a u kremu ide matcha. Isto su odlični, prefini i malo drugačiji.

Maritozzi s kremom od mascarponea, naranče i tonke

Sastojci:

Za tijesto:

  • 350 g glatkog brašna
  • 5g soli
  • 100 ml mlijeka
  • 7g suhog kvasca
  • 3 jaja
  • 55 g šećera
  • Naribana korica 1/2 naranče
  • 90 g maslaca, sobne temp.

Za sirup:

  • 100 ml vode
  • 50 g šećera
  • 1 žlč meda
  • Naribana korica i sok 1/2 naranče

Za kremu:

  • 400 g mascarponea, sobne temp
  • 250 ml vrhnja za šlag
  • 2 žlice šećera u prahu
  • Vanilija
  • Naribana korica 1 naranče
  • Naribana 1 sjemenka tonke, po želji, možete staviti i malo više

Postupak:

  • Sve sastojke za tijesto, osim maslaca, stavite u zdjelu i miksajte nastavkom za tijesto 7-10 minuta na niskoj brzini. Kad se tijesto već odvaja od stranica zdjele, malo po malo dodajte maslac narezan na kockice. Nastavite miksati još par minuta, tijesto treba biti glatko, mekano i elastično.
  • Izvadite tijesto iz zdjele, malo ga ručno mijesite i oblikujte u kuglu. Zdjelu lagano premažite uljem pa vratite u nju tijesto, pokrijte ga prozirnom folijom i ostavite da se na sobnoj temperaturi diže 1 sat, a zatim stavite u hladnjak i ostavite preko noći.
  • Sljedeći dan tijesto izvadite iz hladnjaka i podijelite 14-15 dijelova, svaki težine oko 55 g, pa oblikujte loptice.
  • Stavite oblikovano tijesto u lim obložen papirom za pečenje i pokriveno ostavite da se diže 2 sata na sobnoj temperaturi.
  • Umutite jaje s malo vode pa premažite peciva.
  • Stavite ih u zagrijanu pećnicu i pecite 10-ak min na 190 (peciva trebaju dobiti lijepu boju kestena).
  • Za to vrijeme pripremite sirup i kremu.
  • U posudicu stavite sve sastojke za sirup i na laganoj vatri kuhajte dok se šećer ne rastopi.
  • Pripremite kremu – mascarpone i vrhnje za šlag umutite skupa sa šećerom u prahu, kad dobijete željenu teksturu dodajte vaniliju, naribanu tonku i narančinu koricu.
  • Stavite kremu u slastičarsku vrećicu.
  • Peciva zarežite po sredini, pazeći da ih ne prerežete do kraja, premažite iznutra sirupom i napunite kremom.
  • Špatulom zagladite kremu i sve pospite šećerom u prahu.

Recept nam donosi Tatjana Pastuović Klaić s bloga COOKam i guštam. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.

Foto: Vigor Klaić

Učitati još
Zatvori