

Naš gost u ovoj epizodi bila je glazbenica i voditeljica Ida Prester. Ida nam je otkrila što joj je trenutno u fokusu, ali i što voli pripremati svojim klincima.
Naša se jela u ovoj epizodi baziraju na sezonskim namirnicama i spoju zanimljivih okusa. Već nas i sam miris vodi u onu toplu jesensku atmosferu. Svjesni da je zabava ozbiljan posao, začinili smo ju ukusnim pićem te smo okruženi predivnom prirodom, okupanom jesenjim suncem, uživali u pripremljenim delicijama. Sigurni smo da ćete jela iz ove epizode i vi bez problema isprobati kod kuće te u njima uživati u dobrom društvu.
Jela iz ove epizode vrlo su jednostavna i brza za pripremu, a odlična su opcija za obiteljska druženja, ali i druženja s prijateljima! U nastavku donosimo recepte, a kako smo pripremali jela pogledajte ovdje.

Na Roto webshopu iz najvećeg izbora pića odabrali smo ponešto za osvježenje, ali i za kuhanje. U nekoliko klikova naručili smo pića, a zatim je ubrzo stigla i dostava – jer naša zabava za njih je vrlo ozbiljan posao!




French Toast

Sastojci:
- 2 žlice maslaca ‘z bregov, omekšalog, plus još za posudu za pečenje
- 1 kruh po vašem izboru – stari kruh super funkcionira, ali odlično paše i brioche ili panettone, narezan na fete
- 3 jaja
- 1 šalica mlijeka
- ½ šalice vrhnja za šlag ‘z bregov
- ⅓ šalice smeđeg šećera
- ½ žličice cimeta
- ½ žličice ekstrakta vanilije ili 1 mahuna
- malo Vegeta Maestro morske soli
- po želji – pečeni lješnjaci, choco drops
- pekmez od šljiva
Postupak:
- Maslacem namastite posudu u kojoj ćete peći French toast.
- Narezani kruh poslažite u posudu.
- U zdjeli izmiješajte jaja, mlijeko, vrhnje, šećer, cimet, vaniliju i sol dok se dobro ne sjedine. Mliječnu smjesu prelijte preko kruha i lagano pritisnite kruh da upije. Ostavite 10-ak minuta ili pokrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak preko noći.
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Ravnomjerno posipajte još malo šećera, lješnjake i čokoladu po vrhu. Pecite dok se kruh ne napuhne i ne postane zlatan – 40-ak minuta. Pustite gotovo jelo neka odstoji 10 minuta. Mi smo ga servirale s domaćim pekmezom od šljiva s cimetom.





Juha od muškatne buče

Sastojci:
- 2-3 ljutike, sitno narezane
- 1 manja muškatna buča, oguljena i narezana na kockice
- Vegeta Maestro morska sol, Vegeta Maestro šareni papar i Vegeta Maestro origano – u količinama po želji
- 1 mala šalica zelene ili narančaste leće
- Ako volite – svježi đumbir, curry prah i chilli
- 0,5 L vrhnja za kuhanje ‘z bregov
- Kiselo vrhnje ‘z bregov za serviranje
- Maslac ‘z bregov
- Maslinovo ulje
- Voda
Postupak:
- Na malo maslaca i maslinovog ulja prodinstajte ljutiku i muškatnu buču sa svim začinima – cca 10 min. Ako stavljate leću, i nju dodajte da se malo propirja.
- Kad buča omekša, dodajte vode toliko da pokrije povrće. Neka vam juha lagano zakipi, pa smanjite vatru i kuhajte još 15-20 minuta.
- Štapnim mikserom izblendajte juhu dok ne dobijete glatku strukturu pa onda dodajte vrhnje za kuhanje ‘z bregov za kremoznost. Stavite na laganu vatru da još jednom proključa.
- Po želji dodajte još začina. Servirajte sa žlicom kiselog vrhnja ‘z bregov.





Piletina s artičokama i gljivama

Sastojci:
- 1 pakiranje Cekin otkoštenog batka-zabatka s kožom
- gljive – zlatni šampinjoni, bukovače, shiitake, vrganji
- 1/2 staklenke artičoka narezanih na četvrtine
- 2 žličice Vegete BIO
- maslinovo ulje
Postupak:
- Otkošteni batak-zabatak zapecite na tavi s malo maslinovog ulja – prvo na strani gdje je koža. Kad se zazlati i zahrska, okrenite par min na drugu stranu.
- Piletinu (zajedno sa svom masnoćom koja se otopila) prebacite u posudu koja može ići u pećnicu. Dodajte gljive (koliko i kakve volite) i artičoke, koje ste ocijedili od ulja.
- Začinite s Vegetom BIO. Pecite 20-ak min na 220 stupnjeva s ventilatorom.
- Poslužite samo ili uz rižu, palentu..


Kruh od sira s pivom

Sastojci:
- 385 grama višenamjenskog brašna
- 3 žlice smeđeg šećera
- 1 žlica praška za pecivo
- 1 žličica Vegeta Maestro morske soli
- ½ žličice Vegeta Maestro šarenog papra
- 70 grama hladnog maslaca ‘z bregov, izrezanog na kockice
- 55 grama otopljenog maslaca, za premazivanje tijekom pečenja
- 355 mililitara Staropramen piva
- 140 grama naribanog polutvrdog sira
Postupak:
- U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, smeđi šećer, prašak za pecivo, sol i papar da se sjedine. Dodajte maslac narezan na kockice i rukama ili mikserom za tijesto umiješajte maslac u brašno dok ne dobijete fine mrvice.
- U smjesu dodajte Staropramen pivo i miješajte dok se potpuno ne sjedini. Ubacite naribani sir. Prebacite tijesto u namašćeni kalup za kruh i rasporedite u ravnomjeran sloj.
- Premažite cca ⅓ otopljenog maslaca po površini vaše štruce i ubacite u pećnicu zagrijanu na 190 stupnjeva. Pecite 20 minuta, ponovno premažite maslacem, pa vratite u pećnicu na još 20 minuta. Premažite preostalim maslacem treći put i vratite u pećnicu dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista, još 20 do 30 minuta.
- Kruh servirajte uz maslac i sol ili neki fini sir i pikantne kisele krastavce. Super je i za sendviče. Idealna je to grickalica kad vam dođu frendovi.



Kako nam je bilo pogledajte u nastavku.
Sadržaj nastao u suradnji s: