Jedno od najpopularnijih meksičkih jela su nachosi, trokutasti čips od tortille, koji se može jesti na bezbroj načina. Navikli smo nachose jesti uz razne umake; crveni od rajčice, bijeli na bazi vrhnja, umak od topljenog sira ili guacamole od avokada. Ipak, nachos može biti i potpunije jelo, a tako ga se najčešće poslužuje u meksičkim restoranima diljem cijele Amerike. Simboličan naziv “loaded nachos” označava jelo sastavljeno od nacho čipsa, topljenog sira, jalapeño papričica, ali dolazi i u još puno zabavnih kombinacija, s puno dodataka.
Loaded nachos super su brzo i jednostavno jelo, a idealni su kao after work snack za druženja uz hladne koktele ili pivo.
Loaded Nachos
Jednostavan i super ukusan afterwork obrok ili snack u kojem svi uživaju pun je topljenog sira, hrskavih komadića čipsa, pikantnih dodataka jalapeño papričica i ljutog umaka ali i svježine od rajčice, avokada i korijandera. Savršen spoj okusa i tekstura bit će točno ono što trebate za opušteno poslijepodne, a recept ne može biti jednostavniji! Loaded nachos u prijevodu znači pretrpani nachosi, a u nedostatku nekog sastojka uvijek možete biti slobodni zamijeniti ga nekim drugim, na primjer kukuruzom, maslinama, piletinom ili tofuom, narezanom zelenom salatom..
Sastojci:
1 žlica maslinovog ulja
1 luk, nasjeckan
2 češnja češnjaka
450g mljevenog mesa po izboru
1 konzerva graha
1/4 šalice vode
začini: sol, papar, kumin, crvena paprika, chilli
1 velika vreća nacho čipsa
1/2 šalice jalapeño papričica
2 šalice cheddar sira
2 šalice gouda ili ementaler sira
Dodaci:
1 narezan avokado
1 narezana rajčica
mladi luk, korijander
kiselo vrhnje
ljuti umak
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 200 i veliki lim za pečenje obložite papirom.
Na velikoj tavi zagrijte ulje i dinstajte luk par minuta, zatim dodajte mljeveno meso i ostavite na vatri još 5-6 minuta. Dodajte češnjak i začine (možete koristiti i meksičku mješavinu začina), te nakon par minuta grah i vodu.
U lim stavite polovicu nacho čipsa i prelijte mješavinom mesa, polovicom sira i jalapeño papričica. Ponovite slojeve još jednom. Pecite dok se sir ne otopi, otprilike 15 minuta, a zatim na vrh pospite rajčicu, avokado, mladi luk i korijander. Za kraj umjereno prelijte kiselim vrhnjem i ljutim umakom.
Foto: Unsplash, Pexels