Kraljica Mediterana na tanjuru: Raskošan ljetni meni sa smokvama od predjela do deserta
Kraljica Mediterana na tanjuru: Raskošan ljetni meni sa smokvama od predjela do deserta

Kraljica Mediterana na tanjuru: Raskošan ljetni meni sa smokvama od predjela do deserta

Ljeto polako ide ka svom zalasku, ali još uvijek nas daruje bogatstvom boja, mirisa i okusa. Raskošna paleta voća olakšava nam oproštaj od najtoplijih dana. Među njima smokve posebno privlače pažnju. Njihovo ružičasto meso i sočna tekstura idealni su za deserte, dok vizualno oplemenjuju svako jelo kojemu ih dodamo. Najbolje ih je kušati tek ubrane, uz mekane sireve i krekere, no smokve se mogu pretvoriti i u zvijezdu elegantnog ljetnog menija u više sljedova. Kako – otkrijte u nastavku.

smokve_Unsplash
smokve_Unsplash
smokve_Dupe

Smokve u aperitivu

Sastojci:

  • 8 smokvi
  • 400 ml Bourbona
  • 1/2 šalice meda
  • 1 l vode
  • 6 žlica cijeđene limete
  • 10 listova svježe mente
  • led
  • ružmarin za dekoraciju

Upute:

U vrč stavite narezane smokve i prelijte ih Bourbonom i medom. Ostavite u hladnjaku dva sata pa dodajte vodu, limetu, mentu i led. Poslužite u čašama i ukrasite grančicama ružmarina i kriškama smokvi.

Predjelo: pladanj sa sirevima

Sastojci:

  • 1 Camembert sir
  • 1 paket slanih krekera
  • svježe smokve
  • masline
  • bademi
  • med

Upute:

Dekorirajte pladanj narezanim sirom i kriškama smokvi. Posložite krekere, posipajte bademima, maslinama i sve prelijte žlicom meda.

Glavno jelo: pizza na lisnatom tijestu

Sastojci:

  • 1 paket lisnatog tijesta
  • 100 g Gorgonzola sira
  • 250 g dimljenog lososa
  • šaka svježeg bosiljka
  • 6 velikih smokvi
  • 1 žlica balzamika

Upute:

Tijesto razvaljajte i stavite u kalup za pečenje s nadignutim rubovima. Pecite 5 minuta na 200 stupnjeva u zagrijanoj pećnici. Izvadite pa nadjenite sa sirom, bosiljkom i smokvama te pecite još 12 minuta. Posložite filete dimljenog lososa i pokapajte balzamikom.

smokve_Dupe

Desert: savršeni ljetni kolač

Sastojci za biskvit:

  • 150g maslaca
  • 150g sirnog namaza
  • 1 /2 šalice kokosovog šećera
  • 4 jaja
  • 2 šalice brašna
  • 1 žličica kardamoma u prahu
  • 1 žlica praška za pecivo
  • 5 smokvi
  • 1 naribana korica naranče
    finely grated zest 1 orange

Sastojci za nadjev:

  • 3 čašice skyra
  • med
  • smokve

Upute:

Uključite pećnicu na 200 stupnjeva. U zdjeli sjedinite sve sastojke za biskvit, a smokve sitno nasjeckajte. Smjesu sipajte u kalup za pečenje obložen papirom te pecite 50 minuta do zlatne boje. Ostavite kolač da se ohladi pa ga nadjenite hladnim skyrom, sjeckanim smokvama i po želji prelijte medom.

Ako se, pak, odlučite za pravljenje sočne torte od smokava i za to imamo provjereni recept kojeg možete pronaći OVDJE.

Foto: Dupe, Unsplash, Instagram

Učitati još
Zatvori