

Ako ste ikada pomislili da su svi maslaci isti, moramo vas razuvjeriti. Maison Bordier, mali raj maslaca sa sjedištem u francuskom Saint-Malu u Normandiji, već desetljećima proizvodi ono što mnogi chefovi, kritičari i gurmani nazivaju najfinijim maslacem na svijetu.
Obiteljska tradicija duga nekoliko desetljeća
Priča počinje 1985. kada je Jean-Yves Bordier, potomak obitelji s dugom tradicijom u proizvodnji maslaca i sireva, odlučio obnoviti tada zaboravljene tehnike izrade maslaca. U mljekari La Maison du Beurre vratio je tradiciju ručnog miješanja, takozvani malaxage, pomoću drvene grebenaste osovine, kako se radilo u 19. stoljeću. Rezultat je bio maslac koji ne samo da se topi u ustima, već je bolji od bilo kojeg dostupnog na tržištu.
Za razliku od industrijskih maslaca koji su gotovi za nekoliko sati, Bordierov nastaje u trodnevnom procesu. Koristi se mlijeko od krava koje pasu na organskim farmama unutar stotinjak kilometara od njihove radionice. Fermentacija, ručno oblikovanje i soljenje u trenutku, sve se odvija polako, s puno pažnje.
Okusi najboljeg maslaca na svijetu
Ono što zaista izdvaja Maison Bordier nisu samo metode, nego i okusi. Osim klasičnog slanog i neslanog, nudi se cijela paleta aromatiziranih varijanti. Od morskih algi (njihov najpoznatiji klasik), preko papra, dimljene soli, chillija, yuzu-a i crnog tartufa, pa sve do sezonskih izdanja s vanilijom, maslinovim uljem i limunom.
Svaki od njih stvoren je da prati određenu namirnicu, ali i da bude dovoljan sam za sebe, samo na komadu dobrog kruha.
La Maison du Beurre
Danas Maison Bordier ima nekoliko prodavaonica diljem Francuske, ali La Maison du Beurre u Saint-Malu ostaje nezaobilazna adresa za sve gurmane. Tamo ne samo da možete kupiti svježe blokove maslaca, već možete i promatrati kako se ručno oblikuju, rezuckaju, pakiraju.
Ako vam ni to nije dovoljno, nekoliko ulica dalje nalazi se Bistro Autour du Beurre, restoran u kojem se svaki tanjur vrti oko maslaca. Chef Steve Delamaire koristi Bordier maslac u svakom jelu, od predjela do deserta, pokazujući koliko jedan dobar maslac može biti temelj cijelog kulinarskog iskustva. Bordier maslac poslužuje se i u brojnim restoranima s Michelinovim zvjezdicama diljem svijeta.
S obzirom na to da maslac više nije samo sastojak, nego i simbol povratka kvaliteti i ukusu, nije čudno što sve više ljudi putuje sa svih strana svijeta, samo kako bi kušali Bordier.
Foto: Instagram (Maison Bordier)