Ovih dana radimo najljepše proljetne rolice – donosimo vam recept
Ovih dana radimo najljepše proljetne rolice – donosimo vam recept

Ovih dana radimo najljepše proljetne
rolice – donosimo vam recept

Proljeće je savršeno vrijeme za uživanje u laganim, osvježavajućim jelima, a vijetnamske proljetne rolice su idealan izbor. Ove delikatne rolice, umotane u tanan rižin papir, donose eksploziju ukusa i zdravih sastojaka u svakom zalogaju.

Vijetnamske proljetne rolice su prava definicija lagane i zdravije hrane – osvježavajuće, prilagodljive i jednostavne za pripremu. A s različitim bojama svježeg povrća, začinskog bilja i jestivim cvijećem mogu se napraviti divne proljetne kombinacije.

Najčešći sastojci

Vijetnamske rolice nastale su kao lagana i osvježavajuća alternativa prženim varijantama. U tradicionalnoj vijetnamskoj kuhinji često se poslužuju uz aromatične umake i začinsko bilje, a svaka regija dodaje svoj poseban pečat ovom jelu.

Osnovu vijetnamskih rolica čine rižin papir, svježe povrće, začinsko bilje i proteini poput škampa, piletine, svinjetine ili tofua. Njihova privlačnost leži u jednostavnosti pripreme i mogućnosti prilagođavanja okusa prema osobnim željama. Popularni dodaci uključuju:

  • rižine rezance, koji daju meku strukturu;
  • mrkvu i krastavac za hrskavost;
  • zelenu salatu i aromatično bilje poput korijandera;
  • kikiriki ili pečeni sezam za dodatnu teksturu;
  • umak od kikirikija – priprema se od kikiriki maslaca, soja sosa, limete, češnjaka i malo chilija.

Kako se pripremaju vijetnamske rolice

Priprema rolica je jednostavna, ali zahtjeva malo vještine pri motanju:

  • Priprema sastojaka: Svježe povrće reže se na tanke trake, proteini se kuhaju ili peku, a rižini rezanci se kratko kuhaju i hlade.
  • Omekšavanje rižinog papira: Svaki list papira se kratko potopi u mlaku vodu dok ne omekša i postane savitljiv.
  • Punjenje: Na sredinu rižinog papira stavlja se sloj salate, rezanaca, proteina, povrća i začinskog bilja.
  • Savijanje: Donja strana papira se preklopi preko nadjeva, zatim se preklapaju rubovi, a rolica se pažljivo umotava do kraja.
  • Opcionalno: jestivo cvijeće – na rižin papir se može staviti sushi riža i na nju zalijepiti jestivo cvijeće
  • Posluživanje: Rolice se režu na pola i serviraju uz jedan ili više umaka.

Recept

Vijetnamske vegetarijanske rolice

Sastojci:

  • osam listova rižinog papira
  • 100 g rižinih rezanaca (kuhanih i ohlađenih)
  • 1 mrkva (narezana na tanke trakice)
  • 1 krastavac (narezan na tanke trakice)
  • šaka svježe metvice
  • šaka svježeg korijandera
  • glavica zelene salate (listovi narezani na manje komade)
  • 150 g dimljenog tofua ili pečenih shiitake gljiva (narezanih na tanke trakice)
  • avokado (narezan na kriške)

Priprema:

  • Rižin papir namočite mlakom vodom dok ne omekša.
  • Na sredinu svakog lista stavite malo rižinih rezanaca, tofu ili gljive, povrće i začinsko bilje.
  • Preklopite rubove i pažljivo zarolajte.
  • Poslužite uz umak od kikirikija ili soja sosa sa limetom.

Preuzeto s journal.rs

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori