

Proljeće je savršeno vrijeme za uživanje u laganim, osvježavajućim jelima, a vijetnamske proljetne rolice su idealan izbor. Ove delikatne rolice, umotane u tanan rižin papir, donose eksploziju ukusa i zdravih sastojaka u svakom zalogaju.
Vijetnamske proljetne rolice su prava definicija lagane i zdravije hrane – osvježavajuće, prilagodljive i jednostavne za pripremu. A s različitim bojama svježeg povrća, začinskog bilja i jestivim cvijećem mogu se napraviti divne proljetne kombinacije.
Najčešći sastojci
Vijetnamske rolice nastale su kao lagana i osvježavajuća alternativa prženim varijantama. U tradicionalnoj vijetnamskoj kuhinji često se poslužuju uz aromatične umake i začinsko bilje, a svaka regija dodaje svoj poseban pečat ovom jelu.
Osnovu vijetnamskih rolica čine rižin papir, svježe povrće, začinsko bilje i proteini poput škampa, piletine, svinjetine ili tofua. Njihova privlačnost leži u jednostavnosti pripreme i mogućnosti prilagođavanja okusa prema osobnim željama. Popularni dodaci uključuju:
- rižine rezance, koji daju meku strukturu;
- mrkvu i krastavac za hrskavost;
- zelenu salatu i aromatično bilje poput korijandera;
- kikiriki ili pečeni sezam za dodatnu teksturu;
- umak od kikirikija – priprema se od kikiriki maslaca, soja sosa, limete, češnjaka i malo chilija.
Kako se pripremaju vijetnamske rolice
Priprema rolica je jednostavna, ali zahtjeva malo vještine pri motanju:
- Priprema sastojaka: Svježe povrće reže se na tanke trake, proteini se kuhaju ili peku, a rižini rezanci se kratko kuhaju i hlade.
- Omekšavanje rižinog papira: Svaki list papira se kratko potopi u mlaku vodu dok ne omekša i postane savitljiv.
- Punjenje: Na sredinu rižinog papira stavlja se sloj salate, rezanaca, proteina, povrća i začinskog bilja.
- Savijanje: Donja strana papira se preklopi preko nadjeva, zatim se preklapaju rubovi, a rolica se pažljivo umotava do kraja.
- Opcionalno: jestivo cvijeće – na rižin papir se može staviti sushi riža i na nju zalijepiti jestivo cvijeće
- Posluživanje: Rolice se režu na pola i serviraju uz jedan ili više umaka.
Recept
Vijetnamske vegetarijanske rolice
Sastojci:
- osam listova rižinog papira
- 100 g rižinih rezanaca (kuhanih i ohlađenih)
- 1 mrkva (narezana na tanke trakice)
- 1 krastavac (narezan na tanke trakice)
- šaka svježe metvice
- šaka svježeg korijandera
- glavica zelene salate (listovi narezani na manje komade)
- 150 g dimljenog tofua ili pečenih shiitake gljiva (narezanih na tanke trakice)
- avokado (narezan na kriške)
Priprema:
- Rižin papir namočite mlakom vodom dok ne omekša.
- Na sredinu svakog lista stavite malo rižinih rezanaca, tofu ili gljive, povrće i začinsko bilje.
- Preklopite rubove i pažljivo zarolajte.
- Poslužite uz umak od kikirikija ili soja sosa sa limetom.