Moderna mama: Rajna Raguž

moderna-mama-rajna-raguz-5

Napokon smo dočekali da u rubrici Moderna mama ugostimo i prvu Journal.hr bebu. Rajna Raguž je kao fotografkinja s nama od samog početka, pratili smo njen trudnički stil, a sada smo ušli i u njen dom kako bi upoznali malu Gretu te razgledali sve detalje koje je za nju pripremila u dječjoj sobici. Petomjesečna Greta spremno je prihvatila izazov poziranja jer je od prvog dana glavni fokus maminog fotoaparata i već jako dobro zna kako jedno snimanje izgleda.

moderna-mama-rajna-raguz-6

I dok se Greta veselo smješkala i brbljala na svom dječjem jeziku, mi smo Rajnu upitali nekoliko pitanja o majčinstvu, najvećim iznenađenjima i preprekama otkako se našla u ovoj novoj životnoj ulozi.

moderna-mama-rajna-raguz-1

1. Greta sada ima pet mjeseci, a ti se polako vraćaš poslovnim obavezama. Je li teško balansirati karijeru i majčinstvo u ubrzanom zanimanju kao što je tvoje?

Majčinstvo je definitivno najzahtjevnija uloga u mom životu. Koliko je važno biti dobra majka, toliko treba ostati svoj, misliti i na sebe i na svoj duševni mir… sve se to treba posložiti. Kako se ono kaže “sretna mama, sretna beba”. S obzirom da radim posao koji obožavam i koji potpuno odgovara mom karakteru, nemamo osjećaj da balansiram, već sve radim iz ljubavi kao da nam je to neki prirodni ritam.

Naravno bez pomoći ne bih uspjela sve – jer lijepo je znati da je beba u sigurnim rukama kada niste s njom i obavljate nešto.

moderna-mama-rajna-raguz-10

2. Kako je trudnoća promijenila tvoje poglede na svijet? Osim onih očitih stvari poput dnevnog rasporeda, kako se tvoj život promijenio?

Trudnoća je bila jedan predivan period. Imala sam sreću da su me zaobišle sve tegobe, osjećala sam se odlično, radila sam bez problema i odbrojavala do poroda. Najviše sam uživala u pripremi dječje sobe i opreme za bebu, posebno me veseli što kod nas postoji toliko kreativnih ljudi s mnoštvom različitih detalja za bebe – bilo je baš zanimljivo birati ih pa sam tako opremila i sebe, ali i bebe svojih prijateljica istovremeno.

Baš sam uživala u tome. Kad malo bolje razmislim mogla bih uvijek biti trudna. (smijeh)

moderna-mama-rajna-raguz-9

3. Postoji li neki aspekt majčinstva koji te totalno iznenadio ili se sve odvija onako kako si zamislila?

Baš se ništa nije odvijalo onako kako sam zamislila, počevši od poroda nadalje! Prva tri mjeseca za mene su bila prilično traumatična. Ili mi se nitko nije usudio reći da bi to moglo biti tako, ili se nisam dovoljno dobro pripremila – ne znam u čemu je kvaka!

Sa svih strana bombardirani smo nekom ‘idealnom’ slikom majčinstva, kako bi trebalo biti ili rečenicama “svaka majka može ovo ili trebala bi moći ono”, no stvarnost je nešto potpuno drugačije. Barem iz moje perspektive. U svakom slučaju, nisam očekivala da će početak biti tako težak, priznajem.

moderna-mama-rajna-raguz-8

4. Koji je najvažniji savjet koji si dobila u prvim danima, koji se ispostavio kao itekako točan i koji bi odmah proslijedila dalje?

Odaberite si jednu osobu kojoj ćete vjerovati i stavite je na speed dial. (smijeh) Netko tko će vas opustiti, a ne nametati pritisak. Greta je imala grčeve koji su zbilja bili grozni, kad je ona plakala plakala sam i ja jednostavno nisam znala kako joj pomoći, isprobala sam sve moguće pripravke, no na kraju mi je najviše pomogla prijateljica koja mi je rekla da jednostavno zaboravim na sve kapi i samo da budem uz nju, tješim je i pokušavam umiriti. Poslušala sam je i lakše smo preživjeli taj period.

moderna-mama-rajna-raguz-15

Normalno je na početku biti nervozan i u strahu, normalno je da vam je beba naporna i smijete to priznati. (smijeh) Majčinski instinkt najvažniji je osjećaj koji vas nikad neće iznevjeriti i trebate ga slušati ma koliko god okolina oko vas mislila i govorila da radite nešto ‘krivo’.

Jer nisu sve majke iste, i nisu sve bebe iste, to treba imati na umu kad slušate tuđe savjete. Svatko treba odmor, pa i vi, stoga je u redu prihvatiti pomoć ako vam se nudi (ili je zatražiti ako se ne nudi), ostaviti bebu tati, baki, svekrvi, i otići se naspavati sat vremena u drugu sobu.

moderna-mama-rajna-raguz-7

5. Dosta si rano u trudnoći odlučila da će se djevojčica zvati Greta, kako si odabrala baš to ime i kako si se za njega na kraju izborila? 

Oduvijek sam znala da će mi se kćer zvati Greta, a muž je pristao nakon mjeseci nagovaranja – nisam htjela popustiti. (smijeh) Jednostavno obožavam glumice poput Sophie Loren, Vivian Leigh, Grete Garbo,  Ave Gardner. Veliki sam fan filmova tog doba i te vrste ljepote, i Greta kao ime jednostavno mi je sjelo. Nisam pogriješila – ime joj odlično pristaje.

moderna-mama-rajna-raguz-3

6. Kakva je Greta beba, što te najviše fascinira u ovim prvim mjesecima?

Greta je unijela neku novu dimenziju u naš život, dala nam je novu energiju i svi uživamo u njoj. Karakterno je jako slična meni – znatiželjna, otvorena, voli ljude i mrvicuuu je tvrdoglava. (smijeh)

moderna-mama-rajna-raguzz-13

7. Imate li već neke zajedničke rituale u kojima uživa cijela obitelj?

Svako jutro kad se probudi idemo kod bake na kavu (jer jedino je baka budna tako rano), a zajedničke šetnje su obavezne svaki dan. Zaljubljeni smo u nju i trudimo se maksimalo iskoristiti svaki zajednički trenutak.

8. Kako zamišljaš budućnost, tko će biti stroži roditelj, ti ili Tomislav?

Kako trenutno stvari stoje mislim da ću to morati biti ja, jer tatu je već razoružala…

moderna-mama-rajna-raguz-16

9. Čemu se najviše veseliš kad Greta odraste?

Ne razmišljam o tome, uživam u ovim trenucima jer svi kažu da najbrže prođu. Trenutno me najviše zanima kakva će biti kad propriča!

moderna-mama-rajna-raguz-14

moderna-mama-rajna-raguz-4

Posebno zahvaljujemo web-shopu Annika Baby na ustupljenim detaljima za snimanje.

Foto: Sanja Jagatić

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori