Vikend druženje s prijateljima je najbolji način za punjenje baterija

Edita Šimić, Sanja Jagatić, Lidija Tomas Matijević i mali Matej

Cijeli se tjedan veselimo vikendu, tom kratkom vremenskom periodu koji možemo krojiti baš onako kako nama paše. Dobro se naspavati, planirati dugi fini doručak, pronaći neki dobar film, biti malo na svježem zraku, no i ono najbitnije – provesti vrijeme s najmilijima, obitelji i prijateljima.

A što kada svoje super kreativne suradnice možete nazvati prijateljicama? Onda se tek otvaraju bezbrojne mogućnosti gdje se svako druženje pretvara u zanimljivu priču, gdje svatko ulaže komadić sebe i gdje nastaje genijalna energija – za punjenje baterija i razvijanje novih ideja. I gdje nikad nemamo dovoljno vremena za sve što smo zamislile! Sigurno vas to podsjeća i na druženja s vašim frendicama, kad kući odlazite puni pozitive.

Tako smo jednog jutra još jednom okupirali dnevni boravak Lidije Tomas Matijević (Lili Halo Decoration) u kojem svaki centimetar prostora stvara savršen kadar za fotkanje (pogotovo kada je u njemu mali Matej, najnoviji član obitelji). Edita Šimić (Kuživancija) stigla je iz Berlina i pripremila nam fini doručak i zdravu kavu, a iza objektiva je, kao i uvijek, stajala naša Sanja Jagatić.

Budući da smo do poslu do sada razgovarale samo off the record, ovo je bila idealna prilika da ih upitam sve što me ikad zanimalo. Red druženja, red kuhanja, red smijeha i dobre hrane – zvuči kao savršen recept za vikend, zar ne?

1. Fotografija je medij koji vas povezuje i u kojem se konstantno razvijate. Kako ste otkrile da vam upravo to leži i kako ste se opredijelile da radite ono što danas radite?

EDITA: Ja sam zapravo i dalje najveći zaljubljenik u hranu koja liječi, hranu gledanu s aspekta wellnessa. Volim namirnice zbog kojih se osjećamo bolje, zdravije i to je bila moja primarna nit vodilja kada sam sa svim započinjala, iako nikada nisam mislila da ću se baviti bloganjem. Otvorila sam zaseban profil i počela objavljivati recepte koje sam spremala taj dan jer sam svima dosađivala s novootkrivenim idejama. Ali uglavnom bi me svi stavili na ignore. 🙂

Nikada nisam imala cilj postati food blogger. Živim u Berlinu, ne pišem na njemačkom ili engleskom već na hrvatskom jeziku jer ni sekunde nisam razmišljala da bi ova priča ikada mogla izrasti u nešto veće. A fotografijom sam se počela baviti jer sam morala. Danas smo više nego ikada vizualna bića tako da će svatko od nas najprije primijetiti fotografiju, zatim pročitati naslov, a tek onda cijeli tekst bez obzira radi li se o hrani ili nečem drugom. Ne mogu reći da fotografiju nisam voljela, ali u cijelom procesu bloganja, fotografija je zaista jedna zasebna, kompleksna cjelina o kojoj svakodnevno učim. Ne smatram se fotografom jer većina mojih fotografija nastaje u strogo kontroliranim uvjetima i imam dovoljno vremena da popravim što trebam ili čak ponovim snimanje.

LIDIJA: Od malena sam voljela lijepe prostore, kako sam postala starija, svuda sam nosila fotić sa sobom. Oduvijek sam voljela slagati foto albume i raditi zanimljive kolaže. Danas se to zove moodboard. 🙂 Kada sam počela uređivati naš prvi stan, počela sam online istraživati teme koje volim. Tada sam odlučila pisati svoj blog jer sam htjela podijeliti ono što ja radim i ono što mene inspirira. Na kraju je ispalo da to ljudi čitaju! Svi mi koji volimo fotografiju zapravo pričamo vizualne priče.

SANJA: Trenutno ne bih radila ništa drugo. Zapravo često nemam osjećaj da radim, upravo zato što radim ono sto volim. Kao klinka sam puno crtala ,no srednju sam ipak upisala fotografsku. Moralo je svakako biti nešto vezano za umjetnost. Odonda je fotografija tu i još uvijek me prati.

2. Tehnika se može naučiti, no može li se oko “istrenirati” za lijepo ili je to ipak određena vještina koja nije svojstvena svakom?

EDITA: Ja vjerujem da se sve može naučiti i vježbom usavršiti. I sama sam napredovala u fotografiji i svaki dan na Instagramu svjedočim napretku mnogih. Dobro “oko” i talent su divni, ali nisu presudni niti su preduvjet za bavljenje ičim.

LIDIJA: Tehnika se može istrenirati. Takve osobe su jako vješte s fotoaparatima i znaju ih koristiti na pravi način. Ja to ne znam. Učila sam sve sama. Toliko dugo fotkam, isprobala sam neke od tih situacija već puno puta i znam što mi odgovara da fotka bude dobra. Ali iskreno, ja vjerujem da se s osjećajem za lijepo rodiš. To se ne može istrenirati. To je jedna posebna osobina i puno je emocija u tome.

SANJA: Često pohvalim nečiji feed pa se povratno jave da se trude, ali da su amateri i da se ne snalaze najbolje. No oko za lijepo i estetika su pola dobre fotke. Tehnički dio može naučiti svatko, ali tu crtu za lijepo ili imaš ili nemaš. S druge strane ljepota je u oku promatrača, što je nekome lijepo, drugome ne mora biti, i obrnuto.

3. Sve tri ste aktivne na Instagramu i pažljivo slažete koncepte svojih profila. Koliko je to danas važno za jedan blog, brend ili zanimanje koje se predstavlja putem društvenih mreža?

EDITA: Važno je, ali nije presudno. Ima profila koji apsolutno ne drže do estetike, a sasvim dobro funkcioniraju u svijetu influencera.

SANJA: Uvijek se dvoumim između toga trebam li objaviti sve svoje radove ili da ostanem suzdržana i da cjelokupni pogled na feed ima nekog smisla. Imam osjećaj da ipak predstavlja dio mene i ono što radim pa volim da ima reda. Primjerice, često se vodim bojama, trenutno sam u jesenskim tonovima. 🙂

LIDIJA: Jako je važno. Prije nego što nešto pustim na feed, testiram. Imam testne profile. Moj feed je mix interijera i obitelji. Posebno moje djece. Jako volim interijere za klince i interijere za “odrasle” u kojima vlada sklad i mir. U kojima se mogu opustiti. Trudim se to prikazati najbolje što mogu na feedu, kombiniram detalje u interijeru, detalje za klince i ponekada ubacim neku životno važnu temu i prokomentiram s čitateljima. Ali jako je važno kombinirati, i teme i slike slagati kao puzzle.

4. Koje su najveće prednosti, a koje najveće mane Instagrama?

LIDIJA: Prednost je definitivno sloboda izražavanja i mogućnost umrežavanja. Tamo sam upoznala neke divne ljude koji su mi postali prijatelji. Neki od ljudi koje pratim su mi i pravi mentori, a da toga nisu ni svjesni. 🙂 Koju god temu da volite pratiti, na IG-u ćete sigurno pronaći kvalitetne profile koji obrađuju tu temu. Većina tih ljudi je toliko draga i imaju neki energetski nivo koji mene jako privlači.

A mana je algoritam. Ja nažalost više ne mogu pratiti te svoje ‘mentorske’ profile. I zna me poprilično uzrujati nametnuti niz objava, a ne kronološki.

EDITA: Nisam sigurna koliko su ljudi kod nas svjesni koliku moć ima ta društvena mreža. Pruža vam mogućnost lijepe fotografije, komunikacije, snimanja videa, direktne kupnje. Nevjerojatno! Ono čega ljudi, koji ne grade svoj posao na Instagramu, također nisu svjesni jest da se ni tamo, uz sve mogućnosti, ništa ne događa samo od sebe. Za svakodnevno kreirati kvalitetan sadržaj trebate itekako zasukati rukave.

S druge strane, to je jedan virtualni svijet i svi se trudimo prikazati samo ono lijepo iz svakodnevnog života i lako se zanijeti da je negdje nekome bajno i sjajno, a kod nas baš i ne. Kad si mlad i doslovno odrastaš uz društvene mreže ne razumiješ što je stvarnost, a što dobar marketing. Mlađim generacijama će biti daleko teže nego nama. Ali sve u svemu, ako su usmjerene i pravilno dozirane, vjerujem da su društvene mreže mnogima otvorile neka nova vrata. Meni definitivno jesu!

SANJA: Koliko mi je drag Instagram, toliko i nije. Često nije prikaz stvarnog života pa se nadam da to ne utječe lose na mlađe generacije, no s druge strane odašilje neku pozitivnu vibru pa onda to i podržavam.

Često te “ponese” da to ni ne primijetiš, pa umjesto da slobodno vrijeme provodimo kvalitetno, “visimo” na Instagramu. No moram priznati da je fotografiju digao na sasvim novu razinu.

5. Imate li savjete za followere koji bi htjeli podići svoj profil na profesionalnu razinu, a ne znaju kako?

EDITA: Kvalitetna fotografija je dobar početak za podizanje profila, tako da slučajnim posjetiteljima profil “zapne za oko”. Teško je danas izmisliti nešto novo, ali dosljednost i zanimljiv sadržaj nikada neće izaći iz mode.

SANJA: Hm… tu sam dosta loša. Možda nešto naučim iz odgovora Edite i Lili. 🙂 Ono što ja mogu savjetovati je da se ne kopira nego izgradi vlastiti stil. Svatko od nas ima svoju publiku. Nije bitan broj, važno je da su to kvalitetni followeri koji vas zbilja prate. Tako se često spoje ljudi sličnih interesa ili estetike i to je još jedna dobra strana Instagrama.

LIDIJA: Odaberite temu i držite se te teme. Ako vas netko prati jer pišete odlične food recepte, nemojte odjednom početi baviti se modom. 🙂 Onda radije otvorite drugi profil. Uputite vaše čitatelje u trendove i neke nove teme, dijelite savjete, ali isto tako pitajte i vaše čitatelje za pomoć. Moji followeri su jakooo pametni i dragi ljudi! 🙂 Između ostalog, pomogli su mi pronaći najboljeg logopeda za Tomu. I ne zaboravite biti pristojni 🙂

6. Mikroinfluenceri su budućnost Instagrama, a možemo reći da sve tri pripadate toj sferi. Biste li se složile s time i kako vidite svoju ulogu u napretku vlastitih blogova? Planirate li koncept daleko u budućnost?

EDITA: Ne znam jesu li budućnost, ali svakako da se pojam mikroinfluencera počinje ozbiljnije shvaćati. Na početku nisam puno toga planirala, ali sada nastojim što više toga unaprijed osmisliti. Želim se više posvetiti edukaciji, učiti o tehnikama kuhanja i kreirati kompleksniji sadržaj. Jako me zanima i sirova prehrana, tako da ću više koketirati i s takvim receptima.

SANJA: Ne bih se baš nazvala mikroinfluencericom. Blog ne pišem redovito jer nisam baš od pisanja, ali fotka je dovoljna. Ipak je to moj način izražavanja.

LIDIJA: Jako je važno kretati se prema naprijed. Makar malo po malo. U svim poglavljima života. Ali je jako bitno i strpljenje. Ja sada radim na par sitnica oko bloga, više su tehničke teme i neće biti jako vidljive čitateljima. Ali će definitivno biti veliki korak naprijed za moj blog. Te pomake planiram od prošle jeseni. I evo prošlo je godinu dana do neke implementacije.

Isto je bilo i s preuređenjem Tomine sobe. Godinu dana je prošlo od ideje do realizacije. Ali je mojim čitateljima to bilo jako zanimljivo za pratiti. Važno je bilo to osmisliti kao temu. I nitko vas neće gurati naprijed od vas samih.

Bitno je odvagati i suradnje koje se nude. Tu mnogi pokleknu i od želje za zaradom naprave cirkus od bloga.

Za sada su mi planovi išli najdalje godinu unaprijed i za sada mi je to već dovoljno duga task lista… 🙂

7. Koliko je teško danas kontrolirati suradnje i profilirati se na željenom polju bez da se dobije dojam da ste se “prodali”?

EDITA: Meni osobno je jako teško te sam više suradnji odbila nego prihvatila. S druge strane želim biti transparentna te sam itekako svjesna da nije svaka namirnica koju konzumiram savršena, ali je najbolje s čime u tom trenutku raspolažem i ne smeta mi ako se i takve namirnice nađu na mom blogu. Ne mora sve biti organsko ili kupljeno u OPG-u, ali mora biti vjerodostojno mom načinu života.

LIDIJA: Uh da sam barem ovo pitanje pročitala prije nego li sam odgovorila na pitanje broj šest hehehe 🙂

Meni to nije teško. Čim mi netko ponudi nešto znam da li mi se dopada ili ne. Nikada nisam imala osjećaj da sam se prodala. Jer ponekada sam manjim brendovima radila i usluge. Negdje dobiješ, a negdje daš. To je zdravi balans.

SANJA: Nikako ne bih promovirala proizvod koji sama ne bih koristila. Ako mi se nešto svidi, prihvatit ću. Treba se ohrabriti i znati odbiti ponudu bez obzira na novac i s vremenom će vas okruživati ljudi i proizvodi s kojima želite raditi.

8. Kako i u čemu pronalazite inspiraciju za nove ideje? Tko su vam najveći uzori?

SANJA: Najčešće to bude svakodnevica. Upravo zato volim fotografiju – kad uzmete fotić ili mobitel kako bi ulovili kadar, odmah primijetite koliko vas divnih stvari i momenata okružuje koje inače uzimate zdravo za gotovo. Od obične kave, ljudi, prirode, ma svega. Tada zaboravite na sve ostale brige.

Osim velikih fotografa poput Lindbergha uzori su mi najčešće nasumično odabrani ljudi koje volim pratiti ovisno o raspoloženju. Trenutno volim odlutati Instagramom na Havaje pa pratim par ljudi od tamo. Hmm… Možda ću morati put pod noge. 🙂

EDITA: Svugdje, ali zaista svugdje! Od interneta do marketa, kuharica, putovanja, restorana, cafea… Uf, imam čak i previše profila koje pratim, ali recimo da jako volim blog Green Kitchen Stories i obožavam lifestyle stranicu Goop.

LIDIJA: Inspiraciju pronalazim u svakodnevici i svojoj obitelji. Oni mi daju najveću energiju. Boravak s djecom mi puni baterije, opuštena sam i sretna. Tada ideje krenu frcati na sve strane.

A najveći uzori su mi neki od profila koje pratim poput Pelle Hedeby i Anne Kubel. Međutim, lista tih profila je toliko dugačka da nema smisla nabrajati je. Ali moji uzori nisu samo online. To su osobe s kojima ja provodim vrijeme i družim se.

Krug osoba u čijem društvu volim biti je jako mali. Taj krug raste, ja se rastem i razvijam s tim krugom. I svi ti ljudi su moj uzor, jer imaju energiju koja mi odgovara. Od svakoga nešto naučim. Volim s kreativcima imati druženja poput ovoga našeg kod mene doma, napunila sam baterije i kroz razgovor s curama osjetila što bi mogle dalje stvoriti. To je toliko divno. Nije to samo brunch, bio je to i pravi mali brainstorming.

A da ne mislite da nećemo podijeliti ove prefine recepte s fotografija – stižu u nastavku. Jeli smo pancake bowl i pili čokoladnu kavu – vikend recept s kojim će vaši ukućani biti oduševljeni!

Pancake Bowl

Smjesa za palačinke (4 porcije):
2 banane
2 jaja
1 žličica kokosovog ulja
Prstohvat soli
Nekoliko kapi arome vanilije
1 žlica limunove korice
1 žlica kokosovog brašna
1 žličica praška za pecivo
1 žlica koksovog ulja za pečenje

Sve sastojke smiksajte u blenderu. Na tavi za palačinke zagrijte kokosovo ulje te ga prelijte u čašu. Svaki put prije pečenja tavu premažite s malo ulja. Ispecite 16 malih palačinki. Malo su nezgodnije za peći, brzo zagore, stoga nakon što se tava dobro zagrije, smanjite vatru na srednje jaku.

Chia džem:
350 g šumskog voća (zamrznuto, organsko)
1 dcl vode
1 limun (iscijediti)
1 žličica naribanog đumbira
1 žlica meda
2 žlice chia sjemenki

Na laganoj vatri kuhajte voće, vodu, limunov sok i đumbir. Kada se voće omekša da ga možete viljuškom zgnječiti, kuhajte još 5 minuta. Zatim ugasite vatru, ostavite da se smjesa malo ohladi te dodajte med i chia sjemenke. Ostavite da chia sjemenke upiju tekućinu, prebacite ohlađeni džem u staklenku te ga čuvajte u hladnjaku nekoliko dana.

Ostalo:
2 banane (tanko narežite)
1/2 limuna
1 jabuka (narežite na kriške te prelijte cijeđenim limunovim sokom)
Cejlonski cimet
4 dcl kokosovog jogurta (ili običan jogurt ili jogurt od vanilije)
Javorov sirup

U svaku zdjelicu posložite 4 palačinke, dodajte 1 dcl jogurta, 1 žlicu chia džema, nekoliko kriški jabuke, 1 žlicu javorovog sirupa te sve pospite cejlonskim cimetom.

Čokoladna kava

1 espresso
1 žličica sirovog kakaa
1 žličica kokosovog ulja
2 dcl kokosovog ili bademovog mlijeka
Zaslađivač po želji (stevija, med ili javorov sirup)

Mlijeko zagrijte te sve sastojke smiksajte u blenderu. Poslužite vruće te pospite sa sirovim kakaom.

Editu možete pratiti na Instagramu, Facebooku, Kuživancija blogu i Journal Gastro blogu.

Lidiju možete pratiti na InstagramuFacebookuLili Halo Decoration blogu i Journal Design blogu.

Sanju možete pratiti na Instagramu, Facebooku i službenoj stranici.

Foto: Sanja Jagatić

Tekst: Dunja Rudman

Komentari

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori