‘Cosy friday’ – provedite petak navečer na švedski način

Skandinavske zemlje su se u posljednjih nekoliko godina istaknule kao ideal kojim su se inspirirali mnogi. Novi trend je pažnju usmjerio na kulturu, stil i način života skandinavskih zemalja. Među njima, najveću pozornost zasigurno plijeni Švedska koja je mnogima postala nepresušno mjesto inspiracije za sve od uređenja interijera i modnog stila do malih rituala koji svakodnevicu čine posebnijom. Nakon hygge u čiju se cosy atmosferu zaljubio cijeli svijet i fike u kojoj su mnogi pronašli savršeni predah u danu, fredagsmys je novi pojam iz rječnika švedske kulture življenja koji će vas oduševiti.

“COSY FRIDAY”: SAVRŠENI ZAVRŠETAK RADNOG TJEDNA

Šveđani svoj posao shvaćaju veoma ozbiljno. Svaki dan dolaze na posao i odlaze s njega na vrijeme, a svaki sat na poslu marljivo rade. Nakon pet napornih radnih dana, predah je nezaobilazan i utkan u njihovu kulturu življenja. Iako su poznati po svojoj disciplini i marljivosti, drugi dio tajne života Šveđane koji se ističu kao jedni od najsretnijih ljudi na svijetu nalazi se upravo u drugoj krajnosti. Razlog je to zbog kojeg je petak oduvijek imao važno mjesto u svakodnevnom životu svakog Šveđanina. Ono što ga čini posebnim je upravo takozvani fredagsmys. 

 

Objavu dijeli proverbs 16:9 (@y.jae.k)

Pojam sastavljen od dvije riječi fredag i mys je dio švedske kulture postao 199oih, a u švedski riječnik je službeno ušao 2007. godine na oduševljenje mnogih Šveđana. U prijevodu cosy petak,na kraj posljednjeg dana radnog tjedna unosi element opuštanja i uživanja. Iako u njihovoj svakodnevici zauzima važno mjesto, fredagsmys donosi neočekivanu jednostavnost i opuštajuću večer na kraj radnog tjedna što je nerijetko upravo ono što nam treba.

Za savršeni kraj radnog tjedna na švedski način, svaki petak rezervirajte za ostanak u cosy atmosferi svojeg doma ili kućnom druženju s prijeteljima. Formula za savršeni fredagsmys je vrlo jednostavna i uvijek uključuje izležavanje na kauču, omiljene grickalice, telefonski poziv vašoj omiljenoj take out adresi i daljinski upravljač za televizor nadohvat ruke.

Nebitno odlučite li se za omiljenu pizzu ili, poput većine Šveđana, taco večer, romantičnu komediju ili povijesnu dramu, čašu vina ili šalicu čaja, tajna savršenog fredagsmysa nalazi se u kombinaciji vaših omiljenih stvari i ljudi. Spojeni zajedno, oni će stvoriti ugodnu atmosferu koje će vam pomoći za zaboravite na brige i izazove koji vas nestrpljivo čekaju na radnom stolu i vikend na samom njegovom početku pretvorite u vrijeme za odmor, opuštanje, druženje i zabavu.

Ako nemate dogovora i obaveza i sve opcije za današnju večer za vas su još uvijek otvorene, navucite omiljenu pidžamu, ogrnite se s dekom, naručite dostavu, otvorite bocu vina, posegnite za daljinskim upravljačem i provedite svoju večer poput Šveđana.

Foto: Instagram

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori