Recept Jelene Ive Nikolić: borovnice za sve

Jelena Iva Nikolić upustila se u avanturu pripreme slasnog deserta s borovnicama za sve – djecu, odrasle, mačke i pse! Uz odlične fotografije Sanjina Kaštelana, recept pronađite u nastavku.

borovnice1

Ricordo di Venezia & Parigi … uz smuti: 3 u jedan: ovo je faza jedan iz koje ondak nastaju ostale dvije.

I borovnice i banane i djeca i odrasli i mačke i psi (ne izmiksati sve zajedno!)

Pasja vrućina više nije problem! Otkad ima slaje za maloga psa, koji više voli veće porcije, u frižidera

Pasja vrućina više nije problem! Otkad ima slaje za maloga psa, koji više voli veće porcije, u frižidera!

Polizati sve! Sa svih strana!

Polizati sve! Sa svih strana!

Porcija predviđena za mačke i pse

Porcija predviđena za mačke i pse.

Nekoć davno, iz razdoblja Sjedi&Jedi-ja bijah nepravomoćno optužena od nekolicine recentnih blogera, ne direktno naravno, da ne navodim izvore svojih recepata. I onomad kao i sad, većinu svojih recepata pronalazim u frižideru i dijelu kuhinjskoga ormarića u kojemu držim začine.
Kuham kako mi dođe. Kad se pak želim informirati, osvježiti, inspirirati surfam uglavnom po istim blogovima. A to su: What Katie Ate, Spoon/Fork/Bacon kao i ostatku kojega se, doista, trenutno ne mogu (pri)sjetiti. Možda mi je, već danima, začepljeno i šumeće desno uho izbrisalo kratkoročno pamćenje. Enivejz – recept za pasje vrućine kojega ovdje navodim moja je verzija recepta s bloga Spoon/Fork/Bacon. Dakle, i one recepte na koje naletim i koji mi oduzmu dah ili natjeraju slinicu u kuteve usana, prilagodim vlastitom izričaju. Nije li to ljepota kreativnosti?
I istovremeno sloboda koju nam pruža.

borovnice11

Od prijatelja Roka Bahata dobila sam neki dan kašetu prekrasnih, sočnih, domaćih borovnica s njegovog imanja, opegeja Borovnice Viretum i odlučila sam ih, osim pojesti ama baš sve, upotrijebiti i za kreiranje ljetnih, borovničastih recepata.

borovnice10

Slasno, bucmasto … vruućeee!!!

I tako je nastao ovaj mišung posvećen ljudima i psima. Smrznute male porcije za pse, ista smjesa za ljudove u obliku smutija i dječja varijanta u obliku sladoleda na štapiću. Tri u jedan! Roko, nadam se da me nećeš proklinjati što sam toliko benevolentno i razmaženo Tvojim borovnicama (na)hranila svojega maloga pretiloga psića, ali vjeruj mi da sam tek naknadno shvatila kako je istaknuti recept, sa spomenutoga bloga, posvećen – isključivo mačkama i psima! Dakle, negdje u svijetu postoje ljudi koji ovim skupocjenim, visokovrijednim namirnicama isključivo hrane svoje ljubimce! Obijest? Paaaa, kao vlasnica jedne životinje koju smatram dijelom obitelji mogu samo reći da zapravo – nije. Naročito ako se istom sadržinom, superhranom nahrani i ostali ljudski živalj u kući. Djeca uključena. E sad, o čemu se zapravo radi? Sigurno ne o sladoledu od iznutrica i borovnica – zaboga!

Varijanta, na štapiću, za djecu

Varijanta, na štapiću, za djecu.

Pročitajte recept u nastavku i (po)gledajte divne fotke koje smo u mojoj kipućoj kuhinji snimili Sanjin Kaštelan i moja zibajuća (zbog uha) malenkost.

1/2 l kozjega jogurta
2 banane
2 žličice chia sjemenki
šalica hruskavih, ukusnih, svježih borovnica
naribana korica limuna
naribana tonka (začin kojega valja stavljati u – SVE!) – divno se slaže s voćnim, čokoladnim, ma slanim i slatkim jelima. Ima okus po vaniliji i svemu što je najfinije na svijetu

Sve sastojke ubacite u blender i izmiksajte. Jedan dio prelijte u silikonski kalup za led (za psića), drugi u posudice koje se mogu ubaciti u zamrzivač i kojima ćete dodavanjem drvenoga štapića za sladoled učiniti – sladoled (za dječicu). Ostatak ulijte u šalicu / čašu i popijte kao jutarnji, poslijepodnevni ili večernji smuti!

Sljedeći dan izvadite blago iz zamrzivača i počastite psića ili prvo sitno ili krupno dijete koje vam se nađe na putu.

Ne brinite – kozji jogurt ne dominira ovom mješavinom. Nećete ga ni osjetiti, a zdraviji je i lakši od mliječnog / vulgaris jogurta. I mogu ga konzumirati i oni neotporni na laktozu.
U slast ili liz – kako vam drago.

 ... još, još i još samo ...

… još, još i još samo …

... jedan pseći liz

… jedan pseći liz.

 ... ili ljudski - sluuuurppp, mmmmljaaaac!

… ili ljudski – sluuuurppp, mmmmljaaaac!

Tekst: Jelena Iva Nikolić
Styling & Recipe: Jelena Iva Nikolić
Foto: Sanjin Kaštelan
Borovnice: OPG Viretum
Preuzeto s: Tavan

0

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori