Destinacije idealne za studentska proljetna putovanja

Europske destinacije posebno su privlačne putnicima iz cijelog svijeta, ne samo turistima iz susjednih zemalja. Jedinstvenost bogate europske kulture, drevne civilizacije, priroda unikatne ljepote, arhitektura koja se proučava na najprestižnijim svjetskim institutima, umjetnost, nematerijalna baština… Sve to čini neke od europskih destinacija toliko popularnima.

Ono što, također, ide u prilog zanimljivim europskim zemljama jest njihova povoljna klima, ali i pristupačne cijene zbog kojih si čak i studenti skromnijeg budžeta mogu priuštiti putovanje za pamćenje.

Doduše, putovanje Europom može biti skupo, ali ako izbjegavate turistička mjesta poput Londona i Pariza i budete kreativni, moći ćete izbjeći visoke cijene i uhvatiti neke uistinu dobre ponude. Ukoliko uzmemo u obzir prosječne cijene hotela, letove, dostupne pakete za odmor, povoljne atrakcije i sveukupnu pristupačnost, plus preporuke gostiju koji su rangirali najbolja odredišta u Europi za putnike sa skromnijim budžetom, onda je dobra vijest da su neki od najljepših gradova u Europi zapravo idealne destinacije koje biste trebali uvrstiti u svoj plan već ovog proljeća.

Valencija

Valencija je jednako ugodna očima kao i novčaniku. Zelene nijanse koje se nalaze u starim riječnim vrtovima rijeke Turije suprotstavljaju svjetlucavi zlatni pijesak, blistave valove i privlačne plaže. A boja njezinih naranči jednako je bogata kao i okus. Oni koji kažu da ovaj španjolski obalni grad nema šarma, možda nikad nisu prošli ispod stabala agruma dok su cvjetali. Ovdje su kaldrme i pitoreskne ulice poseban ukras gradu. Poželite li slušati bučan valencijski dijalekt usred proizvodnih tribina Mercado Centrala, učinit će vam se kao da se nalazite usred filma. Iako se godinama skrivala u sjeni većih gradova, Valencija sada nudi mješavinu madridske povijesti i suvremene atmosfere Barcelone, ali po značajno povoljnijoj cijeni.

Porto

Porto je odavno ‘it’ destinacija za ljubitelje vina. To je mjesto za pronalaženje najboljeg od tog slatkog, ukusnog lučkog vina. Ali ovaj grad smješten uz more, ipak ima mnogo više za ponuditi od vina. Porto je atraktivna europska mini-metropola na portugalskoj severozapadnoj obali, gdje putnici mogu dobiti svoje mjesto u kulturi i na otvorenom. Ondje mogu posjetiti gradsko bogatstvo muzeja, diviti se njegovoj raznolikoj arhitekturi i, naravno, uživati u predivnim plažama.

Grad je zaradio svoj nadimak Cidade das Pontes, ili “Grad mostova” zbog šest lukova u Rio Douro (rijeka Douro), koja se proteže uz južni rub Porta.

Iz hotela se pruža pogled na rijeku Douro s mosta Dom Luís I, najlegendarnijeg u Portu.

Ovdje možete osjetiti jedinstveni šarm Porta, od njegove šarene povijesne četvrti UNESCO-ve Svjetske baštine na sjeveru do susjednog grada Vila Nova de Gaia na jugu, gdje ćete naći zloglasne vinarije u regiji. Možete provesti dugi vikend ili tjedan šetajući gradom, otkrivajući suvremenu umjetnost u kompleksu zaklade Serralves… Bez obzira što se odlučite vidjeti i učiniti u ovom zadivljujućem gradu, otići ćete uz uvažavanje raznolike ponude Porta, neke sjajne fotografije i, nadamo se, bocu ili dvije najboljeg vina.

Atena

Malo gradova se može usporediti s Atenom, barem kada je u pitanju povijesna važnost. Dok se sunce uzdiže iznad glatkih mramornih spomenika Akropole i ispunjava kamene ulice duž svoje baze, Atenjani izlaze iz svojih domova i odlaze na lokalne tržnice ili na šahovske igre na pločnicima.

Život se kreće sporije, kao da cijeli grad uživa u blaženom umirovljenju od svojih dana slave kao političke i kulturne sile. Ali kako sunce zalazi, proturječja Atene izlaze na vidjelo: zrak se zgusne mirisom začinjene janjetine i glazbe iz obližnje taverne, plesni klubovi pojačavaju rock glazbu usred drevnih stupova, a sjajna svjetla Omonia Squarea odražavaju blistave stupove Partenona koji je tako magično osvijetljen da ga svi vide. Čarobna je Atena, doista pa zašto je onda ne uvrstiti u planove koji će još ljepšim učiniti proljeće pred nama?

Budimpešta

Jednostavno rečeno, ako niste bili ovdje, vrijeme je da napravite planove za Budimpeštu. Grad privlači mnoge: možete izaći iz termalne kupelji i odmah se naći u uzbudljivom noćnom klubu. U gradu koji datira iz starijeg kamenog doba, obožavatelji povijesti mogu posjetiti rimsku, neogotičku, renesansnu i osmansku arhitekturu na mjestima kao što su dvorac Buda i ribarski bastion.

Budimpešta je više od političke prijestolnice Mađarske, ona je također i komercijalna i kulturna meka. Od mnogobrojne restoranske scene do bogate židovske baštine, kultura se proteže gotovo svakim centimetrom bisera Dunava. Područje uz rijeku Dunav, koje se sastoji od dvije glavne regije – Pešte i Budima, spaja moderne pogodnosti s drevnom arhitekturom i raskošnim parkovima. Bilo da tražite kuhinju, shopping ili muzeje, sve to vas očekuje u Budimpešti. A cijene su pravedne pa nećete morati birati.

Foto: Instagram

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori