Kako u Norveškoj izgleda savršeni ‘koselig christmas’

Dobro poznati skandinavski stil u posljednjih se nekoliko godina uvukao u sve segmente života. Tako se na listi najtraženijih blagdanskih pojmova u tražilici našla i riječ koselig (ko-sheh-li). U doslovnom prijevodu na engleskom jeziku označava cosy, dakle radi se o nečem što izaziva ugodu i zadovoljstvo. Norvežani su svoju verziju koselig Božića zamislili kao savršen spoj toplog interijera i ‘onog’ dobrog osjećaja koji se postiže blagdanskom atmosferom. Možemo li poželjeti više od zimskih praznika? U nastavku saznajte kako kreirati ugođaj Božića kakvog zamišljaju Norvežani.

Koselig ne može proći bez svijeća

Skandinavci svoju ljubav prema svijećama ne kriju. S obzirom na to da u njihovim zemljama veći dio godine vladaju zimski uvjeti, ne čudi što pokušavaju toplinu nadomjestiti detaljima u domu. Većinu vremena provode kod kuće, stoga su druženja s prijateljima u toplini stana cijelogodišnji imperativ. Bez obzira na to što su navikli na oštre vremenske uvjete i među njima zasigurno ima onih koji ne vole zimu i hladnoću, no to ih ne sprječava da iz hladnih mjeseci izvuku maksimum. Mnogi domovi, s obzirom na oštru klimu, opskrbili su svoje prostorije velikim kaminima koji doprinose stvaranju raskošnog ugođaja. Upravo ćete njima najjednostavnije postići koselig atmosferu dok uz pucketanje vatre i plamen svijeća pijuckate topli napitak i uživate u blagdanskim filmovima u dobrom društvu.

Prigrlite sve što donosi ugodu i toplinu

Norvežani smatraju da je udobnost u dom ključ sretnog i ispunjenog života, pogotovo u vrijeme blagdana. No, riječ koselig često opisuju kao puno više od samo osjećaja topline. Naime, cijelom konceptu življenja u vrijeme zime pridaje se mnogo pažnje. Kuhanje je važan dio kulture, a pogotovo priprema slastica koje uz čajeve i kave Norvežani uživaju tijekom cijeloga dana. Tako za stvaranje divne atmosfere u blagdanskom duhu koselig podrazumijeva druženja uz najmilije do sitnih noćnih sati, pepperkaker (kolačiće od đumbira) i ispijanje slatkog gløgg napitka. Sve to naravno ne može se zamisliti bez udobnih dekica, dekorativnih lampica, pucketanja drveta iz kamina u onesie pidžamama.

Sudjelovanje u blagdanskim tradicijama

Koselig pripreme za Božić u Norveškoj počinju već krajem studenog. U ovom periodu sve do blagdana sasvim je uobičajeno ‘zaružiti’ s društvom na piću nakon posla. Glavni su trgovi i ulice ukrašeni najljepšim blagdanskim ruhom, a svaki kutak miriše na slatke specijalitete u opojnim mirisima cimeta i čokolade. Ulični zborovi koji izvode najljepše tradicionalne božićne napjeve pravi su spektakl, a nerijetko im se i slučajni prolaznici samostalno priključe. Kao uvertiru u koselig Božić mnogi će prigrliti i hobije koji se prakticiraju jedino zimi. O veselju i radosti koju ovo godišnje doba donosi govori i Norveška izreka: Ut på ski, alltid blid – na skijama je sreća.  Skijanje i sanjkanje omiljene su aktivnosti uz duge šetnje snježnim stazama nakon ručka s prijateljima i obitelji. Čini se kako su Norvežani pronašli savršeni recept za uravnotežene blagdane ispunjene najfinijim delicijama i aktivnostima na svježem zraku.

Foto: Instagram

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori