Njega sobnog bilja

Zašto trebamo sobno bilje?

Sobno bilje može pustu i neugodnu prostoriju učiniti toplom i privlačnom. Moj odabir su zimzelene biljke jer one ispravnom njegom zelene tokom cijele godine. Većina jednogodišnjih biljki (koje zimi na otvorenom gube lišče) bit će u kući zelene cijele godine.

Kako njegovati sobno bilje?

njega-sobnog-bilja5

Ako imate vrt ili balkon, biljke ljeti iznesite na zrak i sunce, no pripazite na temperaturu zraka kako osjetljive biljke ne bi stradale. Ako nemate vrt oli balkon, bilo bi dobro otvoriti prozore kao bi se prostorija izračila.

Naravno, kod svake biljke je bitno pravilno zalijevanje. Biljke treba zalijevati ovisno o vrsti i godišnjem dobu. Prije zalijevanja bismo trebali pustiti da se zemlja gotovo potpuno osuši, što znači da većinu biljki treba zaliti jednom do dva puta tjedno između proljeća i jeseni i jedan do tri puta mjesečno zimi.

Kišnica najbolje pogoduje biljkama, pa ako imate mogućnosti, upotrijebite ju za zaljevanje. No, ako nemate mogučnost zalijevanja kišnicom, najbolje je vodu koju ste natočili iz vodovoda, ostaviti preko noći u kabliću kako bi poprimila sobnu temperaturu, te kako bi isparilo barem nešto klora.

njega-sobnog- bilja2

Foto: Zara Home

Biljke nemojte zalijevati iz navike (svakog ponedjeljka, srijede i subote, naprimjer) jer to može biti previše vode za njih i korijen biljke bi mogao početi trunuti.

Što je površina lista biljke veća, treba i više vode.

Zimi ne zalijevajte previše svoje biljke i ne dopustite da biljka stoji u vodi jer može istrunuti.

Ako imate problema s održavanjem biljki, najlakše vam je održavati Sobnu lozu koja je doista prikladna za početnike, a može se upotrijebiti kao sobna pregrada ili za pokrivanje zida.

njega-sobnog-bilja3

Šarenjak ima mnoštvo šarenog lišća krasnih boja. Želite li da te boje dođu do punog izražaja, složite nekoliko biljki zajedno.

Viseću šareniku je također lako održavati, a idealna je za viseću košaru ili visoku policu, no potrebno joj je puno svijetla i oko dva sata jutarnjeg sunca kako bi lišće razvilo boju.

Za koju god biljku se vi odlučili da želite da krasi vaš dom, prije nego kupujete biljke, uvijek je dobro pogledati upute na etiketi. Nerijetko mi se dogodi da na etiketi ništa ne piše osim zemlje porijekla, stoga se uvijek raspitam kod prodavača na koji način najbolje njegovati tu biljku, jer neke biljke su gotovo neuništive, dok neke zahtijevaju puno vaše pažnje i ljubavi. O nama ovisi koliko smo im pažnje spremni dati 🙂

Foto: Pixabay

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori