5 stvari koje će potaknuti nedostatak kreativnosti i inspiracije

Jedan od najčešćih problema zašto se suočavamo s krizom kreativnosti je osjećaj preopterećenosti. Točnije, radi se o osjećaju koji nas preplavi kada imamo pretrpani raspored, jednako toliko prioriteta i k tome se uvjerimo da imamo premalo vremena. Stoga se odmaknite korak u nazad od trenutne situacije i ‘razlomite’ svoj plan na kojem radite na manje ciljeve.  Ako recimo pišete vlastiti blog, sasvim je normalno da s vremena na vrijeme nedostatak kreativnosti pokuca na vrata. Ponekad je potrebno usporiti ritam, ali nikako prestati s aktivnosti koju radite. Odredite nekoliko dana u tjednu za pisanje, nekoliko za fotkanje i još koji dan za sastavljanje cijelog posta u članak prije objavljivanja na blog.

Ne razmišljajte pretjerano o budućnosti

Dobro je poznato da pretjerano razmišljanje o stvarima koje se još nisu dogodile često dovodi do anksioznosti. Postoji i cijeli niz emocionalnih tegoba koje u paketu dolaze, a narušavaju kvalitetu života. Ako i sami volite analizirati i razmišljati o budućnosti, a uhvatio vas je nedostatak kreativnosti prvi korak je da jednostavno nastavite raditi ono što radite i otklonite sve misli o konačnom ishodu. Bavite li se slikanjem, uživajte u procesu bez očekivanja da će baš to djelo jednom završiti u muzeju ili na nekoj izložbi.

Promijenite dnevne navike

Nedostatak kreativnosti potaknite malim promjenama u dnevnoj rutini, pogotovo ako se radi o nekoj staroj navici koja možda, nesvjesno sabotira stvaralački proces. Smanjite gledanje televizije i korištenje društvenih mreža, pokušajte se probuditi barem pola sata ranije, uključite vježbe istezanja i opuštanja u svakodnevni raspored, ručajte u omiljenom restoranu jednom tjedno.. Sigurno ste ih već čuli, ali sigurno je da će upravo razbijanje ‘kolotečine’ inspirirati pozitivne promijene.

Pokrenite se

Ovo je najčešća rečenica koju čujemo u proljeće, no ovdje se ne govori o gubitku kilograma ili povratku u formu. Naime, dokazano je da fizička aktivnost, pogotovo ona na svježem zraku pozitivno utječe na razmišljanje, a time i kreativnost. Možda baš na neočekivanim mjestima u ležernim razgovorima na proljetnom suncu pronađete dašak inspiracije. Pokušajte uvesti pauzu kad osjetite onaj ‘brain fog’ i nedostatak kreativnosti, izađite na zrak, protegnite se, prošećite i na trenutak ne razmišljajte o tome što radite.

‘Just do it’

Slogan koji se često koristi za motivaciju, iskoristite kada se osjećate nesigurno i manje produktivno. Prihvatite izazov i svejedno učinite ono što ste planirali, nastavite se kretati unaprijed bez obzira na krajnji rezultat. Kreirati i stvarati nije jednostavno i često u nama postoji opravdani strah od odbacivanja i neodobravanja okoline, stoga je upravo to bitno prihvatiti kao ‘ok’. Ne dozvolite da vas nedostatak kreativnosti baci u loše raspoloženje ili osjećaj bespomoćnosti, jer sve je to samo prolazna i sasvim normalna faza.

 

Foto: Instagram

0

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori