Velika izložba o Bauhausu u MSU-u

Velika izložba o Bauhausu u MSU-u

Na Dan Europe, 9. svibnja 2015. u 19 sati, otvara se izložba Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse (BAUNET) koja predstavlja opuse umjetnika, arhitekata i dizajnera koji su se školovali na najutjecajnijoj međunarodnoj školi, Bauhaus, a potječu iz Hrvatske.

1275 Kandinski Vasilij - Orange post 1

Kandinski Vasilij, ‘Orange’

 

Otti Berger, arh. Gustav Bohutinsky, Ivana Tomljenović Meller, i regije: August Černigoj iz Slovenije i arh. Selman Selmanagić iz Bosne i Hercegovine. No, osim radova studenata, bit će izložena i djela njihovih profesora, glasovitih umjetnika koji su na Bauhausu predavali i vodili radionice: Marcela Breuera, Vasilija Kandinskog, Paula Kleea, Hannesa Meyera, Lászla Moholy-Nagya, Oskara Schlemmera.

Zgrada Bauhausa Dessau Zbirka LM Betlheim post 6

Zgrada Bauhausa Dessau, Zbirka LM Betlheim

 

Budući da izložba pokriva vremenski raspon od 1919. (osnivanje Bauhausa), do 1961. (podizanje Berlinskog zida), ona ujedno prati i prikazuje utjecaje Bauhausa na poslijeratnu suvremenu umjetnost, dizajn i arhitekturu, s posebnim osvrtom na zagrebačku grupu EXAT 51, arhitektonsku praksu studenta Bauhausa – arhitekta Huberta Hoffmanna u Grazu i ljubljanskog Smjera B.

Otti Berger Monika Stadler Archive post 4

Otti Berger, Monika Stadler Archive

Na izložbi će biti prikazano više od tri stotine djela u raznovrsnim medijima od slika, grafika, crteža, objekata, preko arhitektonskih nacrta i maketa, tekstila i namještaja, do fotografija i filma, a potječu iz hrvatskih i inozemnih muzejskih zbirki i privatnih kolekcija.

Cernigoj Teatar mase Slovenski gledalisni institut post 3

Cernigoj Teatar mase, Slovenski gledalisni institut

Izložba je dio međunarodnog istraživačkog projekta BAUNET u kojem sudjeluju kulturne institucije iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije. Nositelj projekta je MSU Zagreb, a suorganizatori su Universalmuseum Joanneum iz Graza, Akademija likovnih umjetnosti iz Sarajeva, te Loški muzej iz Škofje Loke. Izložba je realizirana uz potporu programa Europske unije Kultura 2007– 2013, Art Mentor Foundation Lucerne, Allianz Kulturstiftung, Goethe Instituta u Zagrebu, Grada Zagreba i Ministarstva kulture Republike Hrvatske, dok je kustosica izložbe Vesna Meštrić, autori projekta su Vesna Meštrić i Jadranka Vinterhalter, a za postav se pobrinuo Vladimir Končar (Studio Revolucija).

1314 Moholy-Nagy László - Skica za ''Veliki kotac osjecaja'' post 2

Moholy-Nagy László, Skica za ‘Veliki kotac osjecaja’

Više informacija o izložbi i projektu možete saznati na baunet-info.com i naravno, na web stranici Muzeja suvremene umjetnosti msu.hr.

Učitati još
Zatvori