Prekrasan hommage Amy Winehouse i svim članovima ‘kluba 27’

Prekrasan hommage Amy Winehouse i svim
članovima ‘kluba 27’

Amy Jade Winehouse / 14. rujna 1983. − 23. srpnja 2011.

Na današnji dan, prije osam godina, glazbeni svijet je ostao u šoku jer je preminula iznimno talentirana britanska pjevačica i spisateljica Amy Winehouse, poznata po svojim jakim vokalima i eklektičnom miksu glazbenih žanrova koji su uključivali R&B, soul i jazz. Najveća ljubav Amy Winehouse bile su ženske skupine iz 60-tih. Svoju vrlo prepoznatljivu frizuru i šminku posudila je od popularne glazbene skupine The Ronettes.

Njezin debitantski album, Frank, izdan je 20. listopada 2003. godine. Uglavnom produciran od strane Salaama Remija, na mnogim pjesmama osjetio se utjecaj jazza, a osim dvije pjesme sve ostale napisala je Winehouse. Album je primio pozitivne kritike i donio usporedbe njezinog glasa sa Sarah Vaughan i drugim velikim pjevačicama jazza.

Ostvarila je iznimno bogatu karijeru u kratkom vremenskom roku i u tih osam godina napravila je toliko toga i pomakla granice u glazbi što neki nisu uspjeli u svojim vušedesetljetnim (uspješnim!) karijerama. 23. srpnja 2011. glazbeni svijet ostao je bez upečatljive figure koju nitko neće moći zamijeniti. Imala je samo 27 godina i kao da se na nju, kao i na druge talentirane umjetnike koji su ostavili neizbrisive tragove u glazbi, odnosilo prokletstvo ‘kluba 27’.

Upravo njima; Janis Joplin, Jimmyju Hendrixu, Jimu Morrisonu, Kurtu Cobainu i amy Winehouse je street art umjetnik Eduardo Kobra posvetio mural u New Yorku, a koji je realizirao nešto prije manje od godinu dana. Mural se još uvijek u New Yorku može vidjeti, a s njime podsjećamo na važnost današnjeg datuma.

Foto: Eduardo Kobra

Učitati još
Zatvori