Bliži nam se 15. Noć muzeja, izdvojili smo najzanimljivija  događanja koja morate posjetiti

Bliži nam se 15. Noć muzeja, izdvojili smo najzanimljivija događanja koja morate posjetiti

Ulice diljem Hrvatske bit će prepune 31. siječnja, baš kao i svake godine povodom Noći muzeja. Omiljeno kulturno događanje vraća se s temom ‘velike obljetnice’ pa će tako ljubitelji izložbi pohrliti po 15. put u poznate muzeje, kao i uvijek – sasvim besplatno. Ove godine Arheološki muzej u Splitu slavi 200 godina postojanja, dok će zagrebački Muzej za umjetnost i obrt imati 140. obljetnicu. Te okrugle brojke inspirirale su organizatore za temu kako bi podsjetili javnost o važnosti “muzejske povijesti, sadašnjosti i budućnosti.” U manifestaciju se ove godine uključilo čak 200 kulturnih organizacija, od muzeja do knjižnica i galerija.

Izdvojili smo najzanimljivija događanja u koje možete posjetiti od 18 sati pa do 1 ujutro.

Muzej za umjetnost i obrt

U muzeju koji slavi veliku obljetnicu očekuje nas pregršt sadržaja. Uz stalni postav koji možete pogledati, iskoristite priliku da posjetite i izložbuStaša Čambur: All you need is a hat – šeširi i assemblage’. Hit izložba predstavlja različite ideje šešira kao provokativnog i elegantnog modnog predmeta u širem kontekstu. Povodom zatvaranja iste izložbe u 22 sata održat će se performans, a uz to možete pogledati i izložbu ‘Visovac: Duhovnost i kultura na Biloj Stini.’ Najmlađi mogu uživati u dječjem escape roomu inspiriranom Orašarom.

Muzej suvremene umjetnosti

MSU ove je godine obogatio program, a srž ponude čine tri velike izložbe: ‘Od imaginacije do animacije: šest desetljeća Zagreb filma’, ‘Kolekcija za budućnost/ Akvizicije 2009. – 2019.’ i ‘Konstrukcije Zlatka Kopljara.’ Najveći interes zasigurno će odnijeti velika multimedijska izložba posvećena slavnim ostvarenjima Zagrebačke škole crtanog filma. Uvući će nas u povijest te institucije i podsjetiti nas na legendarne likove koji su proizašli iz te radionice, poput Profesora Baltazara.

Kuća za ljude i umjetnost Lauba

Suvremena Lauba ne kaska za tradicionalnim muzejima. U Noć muzeja ulazi izložbom umjetničkog dvojca Tarwuk, Ivane Vukšić i Brune Pogačnika Tremowa. Izložba Vernacular river holds 6 bodies down predstavlja elemente filmskog seta Tarwukovog kratkog filma koji su snimali u New Yorku. U Laubi pripremaju i izbor iz svoje opsežne kolekcije pa je moguće pogledati i djela najvažnijih imena hrvatskih umjetnika poput Ivana Kožarića i Đure Sedera.

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika

Trenutno jedna od najpopularnijih izložbi u Hrvatskoj je ona Vlaste Delimar kojom umjetnica obilježava 40 godina svog rada. U prostoru Džamije možemo pogledati njezinih 40 crno-bijelih fotografija. Odabir crno-bijele tehnike nije slučajan, štoviše, proizlazi iz toga što je Delimar karijeru počela upravo izradom crno-bijelih fotografija.

Fakultet elektrotehnike i računarstva

Fakultet elektrotehnike i računarstva za Noć muzeja priprema jedinstvenu, interaktivnu izložbu starih mehaničkih i elektroničkih računala te igraonicu starih računalnih igara. Nostalgičnoj atmosferi pridodat će i retro glazba, a posjetitelji će moći otkriti i povijest računala i igrati legendarne igre popur Pacmana, Super Marija, Ponga i Tetrisa.

Klinika za psihijatriju Vrapče

Ove godine posjetite jedinstveni sadržaj koji organizira Klinika za psihijatriju Vrapče. Do ponoći je moguće razgledati izložbu Irene Škrinjar u Galeriji Slava Raškaj pod nazivom ‘Shapeshifer/Onaj koji mijenja oblik.’ U njoj umjetnica proučava kako se ljudska figura transformira ovisno o unutarnjem stanju. Uz to se u Župićevom muzeju mogu razgledati slike i crteži bolesnika klinike koji vas zasigurno neće ostaviti ravnodušnima.

Što se još sprema za Noć muzeja i koje sve muzeje možete posjetiti otkrijte ovdje.

Tekst: Nora Fabrio Bene

Foto: Noć muzeja, Instagram

Učitati još
Zatvori