Pogledali smo novi Twin Peaks, evo što mislimo o seriji

Pogledali smo novi Twin Peaks, evo
što mislimo o seriji

Veliko finale

Jučer navečer, nakon što je završila osamnaesta epizoda TV serije koja je, mogli bismo reći, i to bez pretjerivanja, obilježila 2017. godinu mogli smo se jedino zapitati – što se to dogodilo? Zbunjeni, ushićeni, prestrašeni i čudnovato zadovoljni završili smo igru koju je David Lynch igrao s nama punih sedamnaest tjedana. ‘What the f…k just happened?’- sinoć je jedan od likova, kauboj u zalogajnici, izgovorio, nakon što ih je u obrani konobarice od njihovog seksističkog verbalnog i započetog fizičkog napada, razoružao i savladao agent Dale Cooper. Točno tu rečenicu možemo primijeniti na cijelu sezonu serije.

MV5BNzhhMzkxZTktYzk1NS00YTE0LTlkYTYtMzA1MzI0ZmJkNjMyXkEyXkFqcGdeQXVyNjc5Mjg0NjU@._V1_

Hitchcockov vrisak

Serija je završila upečatljivim vriskom, prodornim, zastrašujućim zvukom, glasom, koji je ispustila Laura Palmer, hladna hitchcockovska plavuša. Kao da je cijela serija, od njezinog početka u rujnu 1990. pa sve do današnjeg dana bila uvod u taj trenutak u kojem je sažet sav dramski i televizijski horor. Laura Palmer u seriji je ponavljajući i neizbježan motiv žrtve umorstva te uskrsnuća – bilo kao novi lik Carrie Page, kao duh ili kao sjećanje i uspomena. Taj nadrealni element u seriji spona je između kratkotrajnih, često nijemih, likova koji neodoljivo podsjećaju na zombije, živih karaktera te tzv. tulpa koje se otkrivaju iz epizode u epizodu te tako polagano slažu ovaj nadrealni i čaroban nadrealistički televizijski mozaik.

Nadrealne slike, poznavateljima likovne umjetnosti jasne reference na nadrealističko slikarstvo, slikarstvo Bretona i Ernsta, posebno uz spominjanje Blue Rose, prazni, tjeskobni prostori, velike stanke u dijalozima obavijene napetom i u isto vrijeme smirujućom tišinom… sve to čini ovu seriju nabijenom s toliko simbolike da iako niste upoznati s određenim simbolima, ne preostaje vam ništa drugo nego krenuti u istraživanje kako biste shvatili svaku scenu, svaku rečenicu i njihovo zajedničko, opće značenje. Lynch je kreirao jedno umjetničko televizijsko remek-djelo koje vas naprosto usisa. Premda bi to značilo da nakon svake epizode krenete u istraživanje i svaki put kada ste osjetili da ste nadomak potpunom shvaćanju, on vam izmakne tlo pod nogama i ostavi vas vidjeti negdje između zaljubljenosti u svaki kadar, zvuk i lik i vječnog upitnika nad glavom. No, izgleda da je njegov genij baš u tome. Da vam točno onoliko koliko vam treba da se ‘zakačite’ no ne otkriva sve.

MV5BYWU2NjA4NTgtMzRhNC00ODJkLWFjN2EtMDY4YjdiYmE4Nzg5XkEyXkFqcGdeQXVyNjc5Mjg0NjU@._V1_

Otkrivanje misterija

Ipak veliko finale serije, istovremeno puštene sedamnaesta i posljednja, osamnaesta epizoda, kao da su u isto vrijeme bile ubrzano otkrivanje misterija i još jače šifriranje poruka koje su prenosile. Sedamnaesta epizoda naglo i prilično brzo (barem u odnosu na ritam prethodnih epizoda) otkriva tijek priče, dok je posljednja jezivo putovanje kroz svemir s najstrašnijim trenucima televizijske povijesti – kuća Laure Palmer koja se pretvara u tamom ispunjeni objekt dok njezin jezivi vrisak (dok ona shvaća tko ona zapravo jest – ili se to nama tako čini?) odjekuje tamom, kraj je koji svakako ulazi u popis najupečatljivijih završetaka serija ikada.

‘Twin Peaks: The Return’ serija je koja donosi nešto fantastično – ne da jedan glumac glumi više likova, već da jedan glumac tako jasno postaje više likova, ili bolje rečeno avatara jednog lika da nas uopće ne iznenađuje što s lakoćom promatramo Dale Coopera, Dougie Jones i Richarda (?). Kyle MacLachlan je s toliko uvjerenja odglumio svaku od uloga da nam uopće niti na sekundu ne pada na pamet da je to jedan te isti glumac.

MV5BMDAwNDkyYmEtNzllNi00NjJhLThhZGItYjA1MzIxMjU3ZDc2XkEyXkFqcGdeQXVyNjc5Mjg0NjU@._V1_

Posebni trenuci

Da ne prolazimo epizodu po epizodu, jer bi za svaku mogli donijeti posebnu tezu, moramo naglasiti da su Lynch i Mark Frost napisali scenarij koji je istovremeno divan, užasan, zastrašujuć i nježan. Njihov posljednji pozdrav s Margaret Lanterman tj. Log Lady izmamio je suze. Posebno jer je poznato da je glumica Catherine E. Coulson preminula od karcinoma tijekom snimanja serije. Lynch i ona su imali prisan prijateljski odnos, još od kada je ona radila kao njegova asistentica na njegovom debiju Eraserhead 1977. godine. Ovo je bio iskreni Lynchov emotivan pozdrav. Da ne nabrajamo ulogu po ulogu, svaka je maestralno odrađena – od Big Eda do Diane.

Iako Lynch i Frost nisu otkrili tko je učinio ubojstvo (od toga ‘svaki’ Twin Peaks ipak kreće), kreirali su mračan i istovremeno zabavan misterij koji ostavlja mjesta interpretaciji, no ne ostavlja gledatelje zbunjene. Onaj ‘upitnik iznad glave’ s početka teksta jedino može nestati ako nas uskoro dočeka i četvrta sezona. No, kod Lyncha i Frosta to zapravo nikada nećemo unaprijed znati.

MV5BZjNjMzEyNjUtZTYxYS00NzdjLWJkZmQtZGFlZWRlNjY2OWE5XkEyXkFqcGdeQXVyNjc5Mjg0NjU@._V1_

MV5BMTBkNTRjMmYtZjFlZi00M2MzLTg5ODMtOWFlZmEwNjkxNzEwXkEyXkFqcGdeQXVyNjc5Mjg0NjU@._V1_

MV5BZmQ4MmViNzctMDQ0Mi00YTVlLWE1NmUtZWRiODU2MjJmOTc0XkEyXkFqcGdeQXVyNjc5Mjg0NjU@._V1_

MV5BMDMzOTY1NTgtYzNiMC00MWQ1LWIyZmItNjNhNzM5OWQxZDczXkEyXkFqcGdeQXVyNjc5Mjg0NjU@._V1_

MV5BY2RhZmEyNmYtZWYzYy00NDM2LTg4MjQtOTQ4M2VjZmUzZWI3XkEyXkFqcGdeQXVyNjc5Mjg0NjU@._V1_

MV5BMzgyNWZkOGItYzFmOS00NTdhLWFmYjUtY2YwMTRkOTkwMWU2XkEyXkFqcGdeQXVyNjc5Mjg0NjU@._V1_

MV5BN2M1ZDk2NzktYWEyMy00Y2U1LTg0NmQtZjc1MTQxMzJlMWQxXkEyXkFqcGdeQXVyNjc5Mjg0NjU@._V1_

MV5BY2YyNDAwMDEtMGI1My00MThkLThlYzgtZDRhY2Q4YWE0MDJlXkEyXkFqcGdeQXVyNjc5Mjg0NjU@._V1_

Učitati još
Zatvori