Provokativan bestseller koji nećete moći ispustiti iz ruku

Provokativan bestseller koji nećete
moći ispustiti iz ruku

Aleksandar Skorobogatov: Kokain

Kokain je peti roman suvremenoga ruskog književnika Aleksandra Skorobogatova, pisan u maniri književnoga apsurdizma, nadrealizma i najviših dostignuća modernizma.

Radnja prati nesigurnog i oklijevajućeg pripovjedača, ujedno i glavnog lika, po zanimanju književnika, koji izlazi na ulice Moskve s namjerom da podigne medikamente za svoje novorođeno dijete. Međutim, uskoro protagonistova mašta počne proganjati stvarnost te se likovi iz romana na kojemu trenutno radi razmile ulicama glavnoga ruskog grada prisiljavajući svoga autora na bjesomučnu igru mačke i miša s vlastitom egzistencijom, a ulog je, među ostalim, osim vlastitog razuma, i ljubav njegova života. Hoće li se izvući iz vlastite radnje, u maniri Gennetteovih metaleptičkih skokova?

Originalan, halucinatoran i onirički, roman asocira na Gogolja, Bulgakova i Bretona, svojim burleskno-apsurdnim lutanjima dostojno se naslanja na Joycea i Becketta, rečenicama i fragmentariziranom stvarnošću odjekuje poput Vonneguta ili Hellera, a zaigranim i duhovitim formalnim eksperimentima priziva Sterneova “Tristrama Shandyja”. Iza neprikrivene autoironije krije se pak egzistencijalni strah i nepremostiv jaz između umjetnika i svijeta u kojem živi.

Ovim putem možete osvojiti svoj primjerak romana ako pošaljete svoje ime i prezime te adresu na ifeellucky@journal.hr s predmetom e-maila “KOKAIN” do 26.kolovoza u 8 ujutro kada objavljujemo sretnog dobitnika ili dobitnicu. Također, kako biste bili u prilici osvojiti ulaznice, ispod Facebook objave ovog članka u komentarima morate označiti prijateljicu ili blisku osobu koja bi isto voljela sudjelovati u darivanju.

Čestitamo Andrei Stanić!

Učitati još
Zatvori