Hrvatski umjetnici u Berlinu

Hrvatski umjetnici u Berlinu

Izložbeni projekt Hvatskog društva likovnih umjetnika, koji će se u periodu od 01. do 17. svibnja 2015. godine održati pod nazivom ‘Vodič kroz galaksiju za autostopere’ se referira na knjigu Douglasa Adamsa koja obrađuje kozmički nomadizam. Za razliku od knjige, ova izložba se bavi nomadskim aspektom kod hrvatskih (i stranih) umjetnika, kao i umjetnika koji su svojim nomadizmom povezani s Berlinom.

schau fenster 1

Umjetnici uključeni u ovaj projekt djeluju unutar različitih grana likovnosti, u različitim medijima, a neki od njih su živjeli u više različitih zemalja pa se prema tome, u svojim radovima, referiraju na različite kulturološke aspekte imigracije i nomadizma.

Monika Meglić, Ptice propovijedaju

Monika Meglić, ‘Ptice propovijedaju’

Izložba ‘Vodič kroz galaksiju za autostopere – jedan segment nomadizma u umjetnosti’  je dio uzvratne međunarodne suradnje HDLU-a s galerijom Schau Fenster iz Berlina. Kolaborativni projekt pod nazivom Schau Fenster – PM: Schau Fenster: Dalog – je izložbeni projekt koji podrazumijeva razmjenu i organizaciju dvije gostujuće izložbe. Prva je gostovanje hrvatskih umjetnika, Josipa Zankija i Mie Orsag, koji će kurirati izložbu u berlinskoj galeriji Schau Fenster, dok je druga gostovanje njemačkog kustosa Jana Kagea s izložbom u zagrebačkoj galeriji PM, HDLU, u srpnju ove godine.

Stipan Tadić, 'Before party, After Party'

Stipan Tadić, ‘Before party, After Party’

Kustosi otvaraju dijalog među sobom, ali i između umjetnika koji će na ovim izložbama predstaviti svoja iskustva, promišljanja i stavove vezane uz okolinu u kojoj žive i rade. Dijalog je dodatno potenciran izborom dvaju različitih tematskih cjelina, koje se međusobno preklapaju i stapaju u pitanje: “koliko zapravo mjesto u kojem živimo i radimo utječe na naše stvaralaštvo, a u odnosu na naše porijeklo?”

Nina Kurtela, 'Sve'

Nina Kurtela, ‘Sve’

Izložba je podržana od strane Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Zaklade Hrvatska kuća, realizirana je u suradnji s galerijom Schau Fenster. Više informacija možete saznati na schau-fenster.info.

Učitati još
Zatvori