Super događanja i koncerte u Zagrebu donosi sljedeći tjedan

Super događanja i koncerte u Zagrebu
donosi sljedeći tjedan

Sljedeći tjedan počinje već večeras s genijalnim filmom, a nastavlja se s toliko dobre glazbe i festivala da ćete morati malo bolje organizirati svoj raspored ako želite ama baš sve i posjetiti. Vodimo vas i na jedan dobar koncert, no detalje ćete saznati u nastavku…

FILM LAVANDERMAN

Večeras, u nedjelju 7. listopada nemojte propustit pogledati prvi hrvatski superherojski film – LAVANDERMAN! Film prati dogodovštine hvarskog superheroja Borisa Bunčuge (Damir Markovina) i sumnjičave novinarke (Anja Alavanja) koja je stigla na otok u potrazi za pravom istinom o njegovim nadnaravnim sposobnostima.

Radnja filma smještena je na Hvaru i prati dogodovštine hvarskog superheroja Borisa Bunčuge i sumnjičave novinarke koja je stigla na otok u potrazi za pravom istinom o njegovim nadnaravnim sposobnostima. Scenarij se oslanja na istoimeni strip autora Tonija Favera i crtača Vanče Rebca. Film je nastao na temelju entuzijazma, bez ikakvog budžeta, u produkciji scenarista Tonija Favera, redatelja Zvonimira Rumboldta i direktora fotografije Tomislava Krnića.

Glavne likove tumače Damir Markovina i Anja Alavanja, a u epizodnim ulogama pojavljuju se i brojna poznata lica: Marijan Ban, Fashion Guru Boris Banović, Davor Gobac, Dražen Lalić, Vinko Brešan, Krešimir Mišak, Rafo, Tanja Tušek, Frano Lasić, Marijana Batinić i Petra Nižetić, TBF-ovci i kao specijalni gost Zoran Prodanović – Prlja, pjevač grupe Let 3. Film je sniman u Jelsi, Pitvama, Velom Grablju, Starome Gradu, Vrisniku i Poljicama na otoku Hvaru te Rijeci, Splitu i Zagrebu.

SANJA IVEKOVIĆ – DVOSTRUKI ŽIVOT

U utorak 9. listopada 2018. u 19 sati u Hrvatskom dizajnerskom društvu održat će se promocija knjige SANJA IVEKOVIĆ – DVOSTRUKI ŽIVOT: GRAFIČKI DIZAJN I SUVREMENA UMJETNIČKA PRAKSA autora MARKA GOLUBA i DEJANA KRŠIĆA. O knjizi će govoriti povjesničarke umjetnosti dr.sc. IVANA MANCE, viša znanstvena suradnica na Institutu za povijest umjetnosti, i VESNA VUKOVIĆ, kustosica i članica kustoskog kolektiva BLOK, grafička dizajnerica SANJA BACHRACH KRIŠTOFIĆ, autori Marko Golub i Dejan Kršić te umjetnica Sanja Iveković. Više informacija možete naći ovdje.

Umjetničko djelovanje Sanje Iveković prije svega obuhvaća konceptualnu umjetnost, videoumjetnost i performans, ali važno poglavlje njezinog rada pripada i grafičkom dizajnu, kojim se kontinuirano bavila od ranih 70-ih do kraja devedesetih godina. Unatoč tome, njen dizajnerski rad, kao i dizajnerski aspekti niza njenih umjetničkih projekata dosad uglavnom nisu obrađeni. Ova knjiga posvećena je upravo tome — s jedne strane naručenim dizajnerskim radovima, a s druge onim umjetničkim projektima Sanje Iveković koji ne samo imaju nezanemarivu grafičku dizajnersku komponentu, nego je za njihovo razumijevanje bitno razgovarati upravo o dizajnu, oglašavanju, masovnim medijima itd.

Knjiga na 125 stranica, na hrvatskom i engleskom jeziku, daje presjek dizajnerskih radova Sanje Iveković koji uključuje plakate za kulturne institucije i različite ženske organizacije, akcije i inicijative, promotivne kampanje, oblikovanje knjiga Grafičkog zavoda Hrvatske i Ženske infoteke, televizijske grafike za Radioteleviziju Zagreb 70-ih, no osim toga osvrće se i na nekoliko ključnih umjetničkih projekata iste autorice ovom prilikom iščitavanih iz dizajnerskog rakursa.

ZDENKA KOVAČIČEK U VINTAGEU

U srijedu 10. listopada, doživite retrospektivu 60-godišnje karijere jedne od najvećih hrvatskih rock & blues vokalistica – ZDENKE KOVAČIČEK. Žena za sva vremena uz Greenhouse Blues Band s kojim koncertno surađuje od 2016. godine.

Njene pjesme postale su evergrinim poput ‘Zbog jedne melodije davne’, M.Prohaske, ‘Klik Tema br.1.’, feat. Nirvana, ‘Boom fest’, ‘Frka’, ‘Žena za sva vremena’… Značajan je i njezin opus Janis Joplin i Elle Fitgerald s kojim je izvela dvije predstave u Komediji i polučila veliki uspjeh. Zdenka je danas u svojoj najzrelijoj dobi sa 60 godina sjajne karijere iza sebe, još uvijek u samom vrhu hrvatske glazbene scene, veliki je uzor mladim generacijama, a pred njom su tek sada najveći projekti: kazališni i koncertni.

Početkom 2016. godine Greenhouse Blues Band je počeo intenzivnu suradnju s legendarnom hrvatskom pjevačicom Zdenkom Kovačiček. Prva dama hrvatske jazz scene, zahvaljujući ponajprije smislu za interpretaciju tog žanra, osjećaju za improvizaciju kao i jazz primjerenu glasu. Zahvaljujući velikom broju ostvarenih nastupa na stranim pozornicama, jazz festivalima širom Europe, stekla je i zapažen međunarodni ugled.

ELDER

U četvrtak 11. listopada vraća nam se američki ELDER – jedan od najboljih i najzanimljivijih doomy/psych/prog/rock bendova i to dvije godine nakon premijerne svirke upravo na Massive Infection festu 2016. Ovaj put dovode i pojačanje sa sobom – ANCESTORS – space/doom psych post rock trio iz LA-a. Jedan od trenutno najpoznatijih i najzanimljivijih psych/stoner/doom bendova ELDER po drugi put stiže u Hrvatsku, točnije u zagrebački Vintage Indstrial.

Nakon što su 2016. promovirali treći album LORE, ove godine se vraćaju promovirati prošlogodišnje izdanje ‘Reflections of a Floating World’ koje je dobilo jedan bezvremenski zaokret u pristupu glazbi. Upravo to ovaj bend i diže iznad prosjeka. Žive kroz glazbu i to se najbolje vidi sa svakim novim albumom, a frontman benda Nick je i sam izjavio kako su na njihov način rada utjecali bendovi Color Haze i Dungen.

JAPAN DAY

U subotu 13. listopada u Muzeju Mimara održat će se Dan Japana. Dan Japan je kulturna manifestacija kojom stanovnicima Hrvatske želimo približiti japansku kulturu na neposredan način, a održava se svake godine u ovo vrijeme.

Tema ovogodišnjeg Dana Japana je Uživanje u japanskom životu, a temu ćemo predstaviti kroz izložbu, predavanja, radionice i sl. Usto, ovaj put ćemo organizirati tombolu na kojoj možete osvojiti lijepe nagrade iz svakodnevnog života u Japanu. Detaljan program saznajte ovdje.

AFRIČKI FESTIVAL U HRVATSKOJ

‘Afrika u mom srcu’ poziva vas na ovogodišnji Afrički festival u Hrvatskoj. Domaćin je Mama Veek’s Kitchen na ciljelodnevnom tulumu uz ukusnu afričku kuhinju, glazbu i druženje! Specijalni gosti su Zagrebački afrički bend – EASY TIGER, AWUDI ATITSOGBUI iz Gane i puno afričkih ritmova uz DJ Jogodo. Sve informacije  saznajte ovdje.

JETHRO TULL

Jethro Tull, kultni britanski prog rock bend predvođen velikim Ianom Andersonom dolazi u zagrebački Dom sportova 13. listopada u sklopu turneje kojom obilježavaju 50 godina od objave debi albuma «This Was». Sve informacije o koncertu i ulaznicama možete saznati ovdje.

LJETNO KINO

Ljetno Kino započinje svoju 10. klupsku sezonu u Vintageu u subotu 13. Listopada i u to ime pozivaju škvadru na čagicu… Max Juričić (vokal,ukulele), Vlade Matulić (klarinet,vokal), Filip Petković (bubanj,vokal), Luka Abrus (klavir, udaraljke), Josip Konfić (xilo-marimba).

Ukulele, klarinet, bubanj, klavir… i višeglasno pjevanje daju originalni zvuk bendu i njihovim obradama poznatih pjesama koje tjeraju na ples. Max Juričić (ex Film, Azra, Vještice, Šo!mazgoon…) vraća se sa svojim Ljetnim Kinom u Savsku 160. Ljetno kino je krenulo je s Brača, a nastavilo se na urnebesnim zabavama po jadranskim otocima, na otvaranju filmskog festivala u Cannesu te na velikim glazbenim festivalima INmusic i Exit i svako toliko redoviti su gosti u VIB-u.

Bend koji neodoljivo podsjeća na toplinu i ugodu, zove na ples i baca osmijehe na lica – Ljetno kino, nastupit će u Vintage Industrialu u subotu, 13. listopada, a prije i nakon koncerta vrti se DJ selekcija… i tako sve do jutra.

1 sretnik i/ili sretnica može osvojiti dvije ulaznice za ELDER koncert pošalju li svoje ime i prezime te adresu na ifeellucky@journal.hr s predmetom e-maila ELDER do 10. listopada kada ćemo objaviti dobitnika ili dobitnicu. Također, kako biste bili u prilici osvojiti ulaznice, ispod Facebook objave ovog članka u komentarima morate označiti prijateljicu ili blisku osobu koja bi isto voljela sudjelovati u darivanju.

Čestitamo Goranu Radiću!

Učitati još
Zatvori