Srijeda na ZagrebDoxu: hrvatska premijera filma Ranka Paukovića o rudarki Sa-kibi uz prisutnost protagonistice

Srijeda na ZagrebDoxu: hrvatska premijera filma Ranka Paukovića o rudarki Sa-kibi uz prisutnost protagonistice

Ranko Pauković: Na kraju tame

Dox srijedu obilježit će hrvatska premijera novog filma Ranka Paukovića Na kraju tame. Priča je to o Sakibi, jednoj od posljednjih rudarki koje rade u rudniku Breza, a time istražuje i što znači biti žena u suvremenoj Bosni i Hercegovini. Njezin život pod zemljom ostatak je nekog drugog vremena, kada su kriza i nedostatak radne snage odvele žene u podzemlje. Film gledamo u 20 sati (dvorana 3), nakon čega će uslijediti razgovor s redateljem i protagonisticom filma.

Očekuje nas i svjetska premijera filma Koliko se voliš koja će se uz razgovor s autoricom filma, slovenskom redateljicom Ninom Blažin, održati u 18 sati (dvorana 3). Snimajući Viktoriju, beskućnicu u potrazi za mjestom gdje bi mogla stanovati sa svojim mužem kada izađe iz zatvora, a s kojeg će krenuti u nov život bez droge, redateljica progovara o univerzalnim ljudskim potrebama i mogućnostima životnih promjena.

Razgovori s nekolicinom inozemnih redateljica uslijedit će nakon projekcija njihovih filmova. Već u 13 sati (dvorana 1) poljska autorica Jaśmina Wójcik predstavit će svoj film Simfonija tvornice Ursus u kojem,  kroz koreografiranu rekonstrukciju jednog radnog dana bivše poljske tvornice Ursus, prikazuje proces ekonomske tranzicije i prodor kapitalizma u postsocijalistička društva. U 17 sati razgovaramo sa Sofijom Haugan o filmu Moj tata narkoman, osobnoj priči o njezinu odnosu s nepouzdanim ocem, sitnim kriminalcem i ovisnikom. Talijanska redateljica Valentina Primavera također je zabilježila osobnu priču. Filmom Una Primavera, koji je na programu u 18 sati (dvorana 4), redateljica prati svoju šezdesetogodišnju majku koja je nakon četrdeset godina zajedničkog života odlučila napustiti supruga zbog još jednog slučaja obiteljskog nasilja.

Novi ovogodišnji program Poznati o poznatima u 19 sati (dvorana 1) donosi film Kralj Eugenea Jareckog, dvostrukog dobitnika velike nagrade žirija na Sundanceu. Film predstavlja priču o usponima i padovima Elvisa Presleyja te je svojevrsno glazbeno putovanje kroz Ameriku. Ovim povodom od 21 i 30 rock ‘n’ roll druženje nastavlja se u Wow baru Kaptol centra, gdje će se za dobru atmosferu u okviru glazbenog događanja Dox Rocks Party pobrinuti Johnny and his Rockin Tunes, neprikosnoveni kraljevi glazbene večeri posvećene Elvisu Presleyu.

Osim spomenutih filmova, repertoar međunarodne konkurencije za srijedu uključuje i film RaMella Rossa Okrug Hale, jutros, večeras u 15 sati (dvorana 1), prema mnogima nepravedno zaobiđenog u dodjeli Oscara, koji otvara mnoga pitanja o rasi i identitetu. Film Splav Marcusa Lindeena o poznatom društvenom eksperimentu meksičkog antropologa iz 1973. godine – putovanju na splavi preko Atlantskog oceana, bit će prikazan u 16 sati (dvorana 3). Na njezinim plećima, film redateljice Alexandrie Bombach o Nadiji Murad koja je preživjela genocid jazidske manjine u Sjevernom Iraku i pobjegla od seksualnog ropstva ISIL-a, pogledajte u 20 sati (dvorana 4).

U sklopu programa usavršavanja ZagrebDox Pro, od 18 do 20 sati u Festivalskom centru (Kaptol centar, razina dva), Sony će, u suradnji s AVC-om, prezentirati najnoviju opremu za snimatelje.

Filmski program završava s četiri večernje projekcije. U 21 sat ne propustite apsolutni doku-hit mladog redatelja Binga Liua U procijepu koji je do sada osvojio više od 50 nagrada na različitim svjetskim festivalima. U isto vrijeme (dvorana 2) prikazuje se film Aquarela majstora promatračkog dokumentarca Viktora Kosakovskog, koji tematizira nemjerljivu, golu snagu i hirovitu prirodu vode, najdragocjenijeg resursa na Zemlji. U 22 sata (dvorana 3) gledamo provokativan film Umjetnik i perverznjak – dugometražni dokumentarni prvijenac autorskog dvojca Beatrice Behn i Renéa Gebhardta o otvorenoj i kontroverznoj vezi između jednog od najvažnijih živućih skladatelja simfonijske glazbe i njegove supruge, Afroamerikanke i stručnjakinje za perverzije. Iz programa Stanje stvari izdvaja se film Samo pola slike (Half the Picture) autorice Amy Adrion, koja kroz niz intervjua s uspješnim holivudskim redateljicama u godini koju su obilježili pokreti #timesup i #metoo progovara o poražavajuće niskom broju redateljica u muškom Hollywoodu.

Učitati još
Zatvori