Božićni filmovi koji su nastali prema pričama i romanima

Čini se kako smo pogledali baš sve božićne filmove i teško da nas priče nekih novih filmova mogu iznenaditi. No, uvijek nas mogu obradovati i raznježiti. Mnogi od tih filmskih ostvarenja postali su pravi klasici bez kojih je nemoguće zamisliti božićne blagdane. Stoga je dio blagdanske tradicije postalo gledanje božićnih filmova koji donose posebno lijepe i tople poruke, ali i emocije koje vežemo uz njih.

Vrijeme provedeno u udobnom naslonjaču okruženi najdražim ljudima i filmovima, samo su neki od razloga zašto toliko volimo blagdane. Neke od njih obožavaju generacije, uz njih su rasli i naši roditelji, ali raduju im se i nove generacije. Posebno je lijepo što su mnogi od najomiljenijih božićnih filmova bili lijepa književna djela koja su oživjela na filmskom platnu. Najpoznatije filmove koji su nastali prema pričama i romanima, donosimo u nastavku.

Pas zvan Božić

Pas zvan Božić prvobitno je bio roman s potpisom Grega Kincaida.

Todd McCray, mladić s teškoćama u razvoju, veliki je ljubitelj životinja. Kako bi pomogao četveronožnim prijateljima u nevolji, odluči nagovoriti svoje roditelje i zajednicu da se odazovu akciji lokalnog skloništa za pse. Pred njima su blagdani puni ljubavi.

Polar Express

Dječak napušta snažan, magični vlak vezan za dom Djeda Mraza u Sjevernom polu. Na putu će dječak otkriti pravo značenje života, hrabrosti, prijateljstva i važnosti vjere.

Dok vani pršti snijeg, točno pet minuta prije ponoći pred njegovom se kućom zaustavi starinski vlak, a simpatični ga kondukter (Tom Hanks) pozove da s ostalom djecom krene na put prema Sjevernom polu, gdje će, ako iskreno vjeruje, upoznati pravog Djeda Mraza. Isprva nesiguran što učiniti, dječak naposljetku pristane ukrcati se i krenuti na put prema sjeveru, ne sluteći da je pred njim najuzbudljivija noć u životu. A na nezaboravnom će mu putovanju društvo praviti njegov povučeni i plahi vršnjak (glas Petera Scolarija), osjećajna no nesigurna tamnoputa djevojčica (glas None M. Gaye), brbljavi i bučni klinac sveznalica (Eddie Deezen), ekscentrični no dobrodušni skitnica (Tom Hanks), ali i sva ona djeca koja još jednom, prije no što počnu sazrijevati, žele osjetiti duh Božića…

Ova preksrasna božićna priča prvobitno je bila knjiga  Polar Express  iz pera Chrisa Van Allsburga.

Kako preskočiti Božić

Kako preskočiti Božić je simpatičan obiteljski film nastao prema istoimenom romanu autora Johna Grishama.

Luther (Tim Allen) i Nora (Jamie Lee Curtis) su odlučili bar jedne godine preskočiti Božić kako bi mogli otići na krstarenje Karibima. No ubrzo shvate kako preskakanje Božića i nije tako lako izvedivo.

Blair (Julie Gonzalo), kći Luthera (Tim Allen) i Nore (Jamie Lee Curtis), je u Peruu te njih dvoje odluče zaboraviti ukrase, kolače i božićne zabave i sve to zamijeniti krstarenjem Karipskim otočjem. No njihovi su susjedi zaprepašteni tom idejom, pogotovo susjedski nametljivac Vic Frohmeyer (Dan Aykroyd).

Da stvari budu gore, Luther odbija staviti osvijetljenog snjegovića na krov, ukras zbog kojeg je Ulica Hemlock godinama osvajala mnoga natjecanja. Bitka između obitelji Krank i susjeda je na vrhuncu narušavajući sklad, koji je vladao susjedstvom, kada Luther i Nora prime telefonski poziv svoje kćeri, koja im javlja da ipak dolazi kući za Božić.

Čudo u 34. ulici

Čudo u 34. ulici filmski je crno-bijeli klasik, snimljen na temelju istoimenog klasika iz književnosti, a riječ je o djelu Valentine Davies. “Čudo u 34. ulici” simpatičan je i dobrodušan film koji  je nostalgičan i sentimentalan. To je film koji je nemoguće nevoljeti. Poruka filma je nada da ljudsko društvo u cjelini neće ustrajati u ciničnosti.

Božićna priča

Božićna priča iz davne 1983. ostat će zauvijek na popisu najljepših božićnih filmova. Ukoliko ste ga već pogledali, sada je idealno vrijeme da tijekom blagdana odvojite vrijeme za čitanje božićnih knjiga koje će vas nadahnuti. Mogli biste početi s In God We Trust: All Others Pay Cash i Wanda Hickey’s Night of Golden Memories autorice Jean Shepherd prema kojima je i nastala Božićna priča.

Mali Ralphiejev san o posjedovanju crvenog Rider BB pištolja kao poklon na Badnju noć postane nevolja kada njegovi roditelji, učitelj, pa čak i Djed Božićnjak izražavaju svoje užasno mišljenje o Ralphiejevoj ideji o savršenom daru. Međutim, iznenađenje koje ga dočeka na Badnjak, postane divno iskustvo.

Božićna kutija

Vrlo lijepa obiteljska drama s naznakama fantastike snimljena je prema knjizi Richarda Paula Evansa, a scenarist Greg Taylor nagrađen je nagradom Christopher. Film je osvojio i Primetime Emmy za kostime (Jean Rosone). U film je impresivnu ulogu dala vrlo markantna M. O’Hara, a izvrsni su i dvoje glavnih odraslih glumaca, te mala K. Mulrooney kao Jenna.

Kako je Grinch ukrao Božić

Grinch je stvorenje koje obeshrabruje stanovnike Whovillea, osobito njihove komercijalne načine proslave Božića. Jednog dana odlučuje uništiti Božić jer je ukrao sve  božićne darove. Međutim, Grinchov neustrašivi plan krene naopako kada susretne Cindy Lou Who. Film je nastao prema istoimenom romanu Dr. Seuss

Foto: Screenshot

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori