Zaplešite s Platformom HR

Predstavljanje najnovijih plesnih postignuća, razmjena ideja i ostvarivanje kontakata na međunarodnoj razini, dio su programa međunarodnog festivala plesa Platforma HR, koji ove godine od 22. do 29. travnja na nekoliko zagrebačkih lokacija donosi sedamnaest plesnih predstava domaćih i inozemnih plesnih umjetnika i koreografa.

PLATFORMA HR 3 post

‘Od toga je čak petnaest praizvedbi, a od ove godine u fokusu programa je davanje prostora umjetnicima za isprobavanje njihovih kreativnih procesa’ – kazala je jucer na press konferenciji direktorica organizatora manifestacije Plesnog centra Tala Larisa Navojec. Riječ je o projektu proizašlom iz inicijative pokrenute 2000. godine pod nazivom Platforma mladih koreografa, čiji su početni ciljevi bili promocija i afirmacija mladih i talentiranih domaćih koreografa te razvoj suvremene plesne scene kroz jačanje regionalne i međunarodne kulturalne suradnje.

PLATFORMA HR post

‘Početna je ideja bila poticanje snažne i kreativne hrvatske koreografske scene kroz javno prikazivanje rada mlađe generacije i kroz to ostvarene suradnje s koreografima međunarodne scene’ – pojasnila je Navojec. Projekt se do danas razvio u sedmodnevno međunarodno okupljanje i druženje mladih plesnih umjetnika i grupa, koji kroz niz različitih sadržaja – predstave, radionice, predavanja, izložbe, prezentacije i slično – razmjenjuju ideje, razmišljanja i individualne pristupe plesu, te istovremeno prezentiraju svoj stvaralački rad, kazala je.

U posljednjih petnaest godina, uz domaće koreografe, festival je ugostio i niz koreografa iz Nizozemske, Belgije, Austrije, Francuske, Njemačke, Rusije, Litve, Slovačke, Makedonije, Srbije, Bugarske, Mađarske, Španjolske, Izraela, Slovenije, Cipra, Švicarske, Argentine, Kolumbije, Čilea, Švedske, SAD-a i Velike Britanije. Od ove godine naglasak više nije na prezentaciji radova mladih hrvatskih koreografa inozemnim gostima, napomenula je Larisa Navojec.

PLATFORMA 5 post

‘To smo radili do prošle godine. Sad idemo dalje i dajemo prostor umjetnicima da isprobaju svoje procese, a ne samo gotove predstave’ – kazala je. Umjetnici su pozvani na istraživanje kreativnih procesa te pronalaženje novih, drugačijih oblika rada s drugim umjetnicima, a u fokusu festivala više nisu predstave kao finalni produkti plesne umjetnosti, već sam proces rada kroz koji se preispituju različiti načini procesa i prezentacije. To nitko u Hrvatskoj ne radi i nema prostora za tu vrstu prezentacije jer je naša cijela kulturna politika fokusirana na finalni proizvod a ne na istraživački proces. A mi upravo želimo da procesi imaju prednost i da umjetnici imaju pravo na vrijeme i svoje istraživanje’ – istaknula je Larisa Navojec.

Umjetnička direktorica Tamara Curić kazala je kako se time festival okreće i svojevrsnom riziku, zbog nepredvidljivosti umjetničkih rezultata koje će prikazati. ‘To predstavlja izazov za cijeli autorski tim festivala, koji će do samog otvaranja zajedno s umjetnicima graditi taj isti sadržaj’ – kazala je Curić.

PLATFORMA 4 post

‘Zanimaju nas mogućnosti koje taj oblik rada otvara u kontekstu naše scene, budućih međusobnih suradnji i načina dijeljena znanja i iskustva’ – dodala je. Ove godine glavni je sadržaj Platforme HR projekt TASK, u čijem su fokusu teme ‘Format.’, ‘Proces.’ i ‘Dijalog.’. Programi se odvijaju u Pogonu Jedinstvo/Klubu Močvara, Plesnom centru Tala i na Cvjetnom trgu s naglaskom na 29. travnja, kada će se u sklopu festivalskog programa ‘Go Out And Dance’, u suradnji s dvanaest gradova iz cijele Hrvatske, obilježiti Svjetski dan plesa.

Isabelle Schad_Form und Masse

‘Cvjetni će trg plesati čitav dan, od deset ujutro do 19 sati navečer, a ‘Pop-Up’ performanse na javnim gradskim prostorima i u tramvajima održavat ćemo tijekom čitavog vremena trajanja festivala’ – istaknula je Tamara Curić. Važan dio Platforme HR čini ‘Streetforma’, koja kroz kontinuirane edukativne i rezidencijalne programe ove godine otvara vrata mladim autorima kroz programe Male forme i Homework lab. ‘Polje istraživanja je fuzija između američkih urbanih plesnih stilova – breakdancea, poppinga, waackinga, krumpa, lockinga… – i suvremenih plesnih formi’ – napomenula je Curić.

platforma hr 11

U šesnaestom izdanju festivala, novitet u programu je Kidsforma, mini-festival za djecu i mlade, koji sadržajno slijedi iskustva Platforme HR i obuhvaća u svom programu edukaciju, izvedbu i kreativno stvaralaštvo uz dijalog. Održat će se i radionice suvremenog plesa, projekcija filma, ‘Critical Parqour’, razgovori s publikom, tribine i različiti popratni programi, a detaljan raspored svih događanja može se naći na web stranici tala.hr i na Facebook stranici.

0

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori