Kreativci u kuhinji: Vanja Blumenšajn

Kreativci u kuhinji: Vanja Blumenšajn

Ovaj mjesec smo u kuhinji Kuhaone u suradnji s Konzumom ugostili jednog od najvećih i najnagrađivanijih kreativaca iz industrije oglašavanja – copywritera i kreativnog direktora agencije Señor – Vanju Blumenšajna. Kod Vanje se vidi da istinski uživa u svome poslu, bilo da se radi o agencijskom poslu, samoiniciranim kampanjama, humanitarnim pričama ili njegovim osobnim gastronomskim projektima, tako da je znalački pristupio svom odabranom jelu i oduševio nas receptom.

vanjakuhaona3

Vanja je radio na mnogim projektima za koje možda niste znali da baš on (zajedno sa svojim Señor timom) stoji iza njih, a uživali ste u njima i pritom se dobro zabavili ili pili čašicu baš tog ukusnog vina u atraktivnoj ambalaži. U nastavku navodimo samo jedan mali dio – projekt Klopa s klupa koji je doveo domaću i internacionalnu kuhinju na klupe Dolca s ciljem popularizacije ulične hrane. Događaj je na klupe Dolac tržnice doveo (čini nam se) cijeli Zagreb gdje su se posjetitelji ‘utopili’ u izvrsnoj hrani, dobro zabavili te oživili javnu površinu grada.

Vanja Blumenšajn je zaslužan i za nagrađivanu ambalažu i brending jednih od najpopularnijih hrvatskih vina – Iskrenih vina Matković te smo pisali i o zanimljivom rješenju vinskih etiketa za zagrebački restoran Pod zidom. Očigledno je kako Vanja uživa u ukusnoj hrani i vrhunskom vinu i to spaja i na poslovnom i privatnom planu.

vanjakuhaona6

Kao što vidimo Vanja je neizmjerno kreativan u svome poslu, a koliko je kreativan u kuhinji imali smo prilike saznati u Kuhaoni gdje nam je spremio jetrene tartufe s pistacijama. Isprva nismo bili baš oduševljeni činjenicom da Vanja želi spremati jelo koje uključuje iznutrice, no nakon malo uvjeravanja (kreativan je i u uvjeravanju!) shvatili smo da su iznutrice sada hit na gastronomskoj sceni i da bi bilo šteta propustiti priliku naučiti spravljati jedan ovakav originalan recept. Jelo može biti vrhunac svakog neformalnog prijateljskog druženja, koje Vanja i sam priprema za svoje društvo i za koje kaže kako uvijek nestane s tanjura čak i kod onih koji nisu ljubitelji jetrica.

vanjakuhaona13

Dakle, Vanja se dobro pripremio, a koji su vam sastojci potrebni čitajte u nastavku.

vanjakuhaona15

Jetreni tartufi s pistacijama

450g svježih pilećih jetrica
2 žlice margarina ili maslaca
1 reska jabuka
3-4 mala luka
60 ml slatkog vrhnja ili K plus vrhnja za kuhanje
60 ml slatkog konjaka ili orahovca
sol i papar prema ukusu
nekoliko kapi limunovog soka ili jabučnog octa
60 g nesoljenih pistacija
žlica mljevene paprike
muškatni oraščić

vanjakuhaona

vanjakuhaona10

Način pripreme:

Operite jetrica i dobro ih očistite od žilica. Luk nasjeckajte, a jabuku ogulite pa nasjeckajte na sitne komadiće.

vanjakuhaona11

Na tavi zagrijte pola količine margarina ili maslaca i dodajte oguljenu sitno nasjeckanu jabuku dok sasvim ne omekša te odložite sa strane. U tavi otopite drugu količinu i na njemu popržite usitnjene lučice dok ne omekšaju te tada dodajte jetrica i sol i papar po želji. Jetrica se moraju zapeći, no sredina mora ostati ružičasta. Podlijte konjakom i kada ishlapi dodajte vrhnje.

vanjakuhaona8

Pirjajte još tri minute dok se smjesa ne reducira. Dodajte jetrica jabukama i svakako pokupite sve karamelizirane dijelove s dna tave. Izmiksajte u glatku paštetu i začinite smjesu s muškatnim oraščićem i par kapi limunova soka.

vanjakuhaona14

Ohladite u hladnjaku preko noći dok se smjesa dobro ne stisne, a kad je dovoljno ohlađena pripremite je za posluživanje.

vanjakuhaona4

Jedna opcija je ona uobičajena – namažite paštetu na kruh, ali je kombinirajte s klicama za dodatan okus. Bit će zanimljivo ako su ljutkaste, poput onih od rotkvice, ali izbor je na vama. Drugi način serviranja uključuje nasjeckane pistacije koje možete pomiješati s mljevenom paprikom i krupnom soli, a zatim oblikovati kuglice od ohlađene paštete (pazite da vam se ne počne topiti u rukama) i uvaljati ih u smjesu.

vanjakuhaona12

vanjakuhaona9

Kuglice, odnosno tartufe, servirajte uz domaće kruščiće na koje gosti mogu mazati paštetu. I to je to, uživajte!

vanjakuhaona7

vanjakuhaona2

vanjakuhaona17

Posebnu zahvalu upućujemo Kuhaoni (Opatovina 13) koja nam je omogućila korištenje svojih prostora, Konzumu koji nam je ustupio sve namirnice te, naravno, Vanji Blumenšajnu koji je paštetu pripremio i tako nam dao super recept za druženje s prijateljima.

anatevšić12

Foto: Rajna Raguž (RRVizual)

Učitati još
Zatvori