Kako pronaći idealni hobi za svaku životnu dob

Užurbani ritam i tempo svakodnevice mnogima ne ostavljaju previše slobodnog vremena. Dnevna rutina uglavnom je monotona i ponavlja se iz tjedna u tjedan. Rano buđenje, posao, kućanski poslovi poneko druženje i spavanje, a vrijeme kod kuće svodi se na gledanje televizije ili beskrajno ‘skrolanje’ po društvenim mrežama. Kako izabrati hobi u kojem ćete prije svega uživati? Životne okolnosti i interesi kroz život se mijenjaju pa se tako i interes za aktivnostima u slobodno vrijeme razlikuju. Gledajte na hobi kao na pothvat koji će vam promijeniti život i unijeti svježinu u rutinu. Smisao za umjetnost, estetiku, adrenalinske aktivnosti i socijalizaciju realizirajte kroz novi hobi. U kaosu obaveza danas je više nego ikad potrebno naći vremena da se posvetimo onome što volimo. Pronađite idealni hobi u svakoj životnoj dobi uz nekoliko praktičnih smjernica koje donosimo u nastavku.

Hobi nije samo popunjavanje vremena

Za mnoge je prva pomisao na hobi samo popunjavanje viška vremena ili ubijanje dosade. Bez obzira na poslovne i privatne obaveze, organizacija vremena za sebe vrlo je bitna. Ispunjen život ključ je za sreću, a slaganje prioriteta i održavanje ravnoteže lakši su kad radimo ono što volimo. Hobi je prije svega aktivnost koja će nas opuštati i uveseljavati. On nam omogućuje da kvalitetnije provodimo slobodno vrijeme i da se kreativno razvijamo. Osim punjenja baterija kroz njega općenito postajemo produktivniji i korisniji sebi i drugima. Na primjer, stavljanje osmijeha na lice drugih kroz humanitarni rad više je od hobija. Hobi iskoristite za izgradnju sebe, ali i druženje te upoznavanje ljudi i mjesta. Razlog zašto mnogi u praksi odustaju od hobija je investicija novca i vremena, da bi na kraju shvatili kako to baš i nije za njih. No svatko od nas već zapravo ima neki hobi, a da toga nismo ni svjesni. Svaka aktivnost koju često radite u pauzama od obaveze i uljepšava vam vrijeme, vrsta je hobija.

Probudite dijete u sebi

Mnogi smatraju da nemaju posebnih sposobnosti za neku aktivnost, no ustvari samo nisu otkrili svoje talente. Zavirite u prašnjavi kutak sjećanja iz djetinjstva. Kako ste provodili vrijeme i koje stvari su vas uveseljavale, a još uvijek vam bude drage uspomene? Omiljene aktivnosti iz djetinjstva mogu biti potencijalni hobi u svakoj životnoj dobi. Ako vas zanima određeni sport, zaputite se u dvoranu ili park i pratite kako se osjećate. Volite li kuhanje, ali mislite da niste spretni među loncima, pratite kulinarske emisije i bacite se na isprobavanje. Oko za slikanje i fotografiranje iskušajte za početak na pametnom telefonu i papiru s vodenim bojicama. U fazi otkrivanja hobija ne morate ulagati velike količina novca, dovoljno je odvažiti se i krenuti. Probudite dijete u sebi i znatiželjno se bacite na testiranje svega onoga čemu ste se uvijek divili, a niste imali hrabrosti da se okušate u tome.

Foto: Instagram

0

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori