Jelena Iva Nikolić: Recepti za granitu i limunadu

Toplinski val se lakše podnosi uz – granitu! Ova je s borovnicama i to ne bilo kakvim! Borovnice opegeja Viretum su najbolje za ovakve napitke, kolače, kekse, zobanje iz čista mira, ali ‘ko kaže da granita ne može biti s marelicama, breskvama, malinama, dinjom, lubenicom – you name it! Sezona je voća, ljeto je, vruće je i idealno vrijeme za ovakve poguzije. 🙂

granita2

granita7

granita5

Granitu možete poslužiti kao granitu, sorbeto (ulijete shot votke, vermuta, martinija ili gina) ili – sladoled. Recept je više nego jednostavan i dok ga se, upravo, spremam napisati padaju mi na pamet dodaci u obliku svježih začina poput bosiljka, metvice ili melise. A i limunska trava bi mu dobro stajala. Uz taj đumbir. Borovnica je dušu dala za ovakve napitke uz eksperimentiranje sa začinima (i alkoholom). Zato uz granitu možete napraviti i limunadu s borovnicama, sirupom od kadulje, mentom – kao bezalkoholnu varijantu. Dok je ona alkoholna predviđena za ‘lets get naughty’! I to tijekom, vrućeg, ljetnog dana. Zašto ne biste pjenušavost jednog pjenušavog vina uključili u svoj ljetni dan/ritual/limunadu. K’o da imate pametnijeg posla na +37 °C!

granita3

granita4

Dakle, jedan je recept postao – dva. A za sve vam samo trebaju Rokove borovnice (OPG Viretum/Bahat). I sirup od kadulje s maloplacja (OPG Adamić). I još čudesni začini (poput tonke!). Ali sve je nabavljivo samo je volja važna.

granita1

granita12

granita11

Granita s borovnicama & đumbirom

2 žlice naribanog đumbira / plus limunska trava, bosilljak ili metvica
1/2 šalice finog, smeđeg šećera
2 i 1/2 šalice svježih borovnica
3/4 šalice vode
2 žlice soka cijeđenog limuna ili limete
naribana tonka
puunooooo leeeedaaaa!!!!!

granita14

Ubacite sve sastojke u blender. S tim da ih okružite ledom! Ilitiga stavite prvo led, pa sastojke, pa opet led. Za ovo vam treba moćan blender koji će biti u stanju smrviti toliko leda, a da ga ne pretvori u kašu. Kad ste sve lijepo i dobro izmiksali, ulijte u čaše i servirajte sa štapićima za sladoled (dobro, i žlice će biti sasvim okej). Isti recept podebljajte s, gore navedenim, začinima i alkoholom! (noćna varijanta granite!)

granita15

granita6

granita10

granita21

za limunadu

sok dva, tri cijeđena limuna
sirup od kadulje OPG Adamić
menta
smeđi šećer
mahuna vanilije
borovnice
svježa metvica
voda
led
pjenušavo vino (za alkoholnu varijantu)

granita19

granita8

granita9

U blender stavite borovnice, šećer, cijeđeni limunov sok, vodu. Izmiksate sastojke i prebacite u posudu u kojoj ćete dalje začinjavati limunadu. Dodajte sirup od kadulje, cijele borovnice, malo mente i – ako ste za alkoholiziranje, pjenušavoga vina! Ako niste, samo promiješajte sastojke, ubacite svježe listove metvice i led.

granita13

granita18

Poslužite hladno. Kad je vruće. I alkoholno, kad nije vruće, ali je prigodno. Večernje. Recimo. 😉

granita17

Recepti i stajling hrane: Jelena Iva Nikolić
Foto: Sanjin Kaštelan

0

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori