Jelena Iva Nikolić: Priča o kreativnom dvojcu Fara

Jeste li ikada pomislili, a onda i doživjeli da se snovi ostvaruju ili se mogu ostvariti? Da prijateljstvo može iznjedriti mnoge lijepe stvari, doživljaje i pretvoriti ih u posao iz snova, koji onda više bude kao poziv. Poziv da se zajednički kreira nešto lijepo što odražava sve što ste zajedno proživjeli?

fara

Fumi And Rachel Adventures je značenje imena butika Fara kojeg vole svi – goanski i arambolski posjetitelji, gypsteri, turisti, indijski šminkeri, a voljet ćete ga i vi – sigurna sam! Cure su otvorile svoj shop na Goi, u Arambolu, prije nekoliko godina (2013.), kad su odlučile da će pola godine živjeti tamo, a drugu polovicu u Londonu gdje im je baza.

faraduo2

Rachel, Britanka, je godinama radila kao buyerica za Urban Outfitters, a Fumi, Japanka i dizajnerica, furala je svoj film u modnom dizajnu kao kreatorica i obje su od takvog intenzivnog načina života doživjele ‘burnout’.

fara

Put ih je nakon toga odveo u Indiju. Na Gou, gdje su se upoznale 2010. godine i postale nerazdvojne prijateljice, suradnice i kreatorice, a sada i majke dviju malih djevojčica koje su također najbolje prijateljice. Rachel je rodila i sina prije par mjeseci.

fara (9)

Kada su se upoznale bile su u fazi ‘wild & free’ i proputovale Indiju uzduž i poprijeko. Tako su skupile gomilu materijala koje će kasnije, pod brendom Fara, aplicirati na svilene šalove i jastučiće te utkati u lepršave haljine od sirove svile. Meni su najzanimljivije ilustracije na šalovima koje objedinjuju sve avanture i mjesta koja su ih se na tom putu dojmila. Tako postoji šal koji predstavlja Gou. Na njemu je najistaknutiji Royal Enfield motor, kojim se većina Indijaca i stranaca vozika po Indiji i jedan je, po meni, od najljepših i najsigurnijih motora ikad sklopljenih. Definitivno je simbol Indije, kao i Holy Cow, sa zvončićima, cvjetnim vjenčićima i ukrasima koji naglašavaju njezinu svetost i ljepotu.

unnamed

Nadalje, tu je i thali – indijski gurmanski ‘basic’. Jelce koje svakako morate kušati u bilo kojem dijelu Indije! Thali je savršena kombinacija okusa, malih porcija skupljenih u jednu veliku, serviranih na velikom srebrnom pladnju s puno malih, srebrnih zdjelica. Jede se rukama odnosno uz pomoć chapatija ili naana (kruščića). Rachel je u sliku ubacila i tarteve od jagoda koje, još uvijek, na plaži u Arambolu prodaje jedna Francuskinja u svojoj maloj slastičarnici. Nezaobilazni su u organizaciji romantičnih piknika na plaži uz zalaz sunca ili pod jednim od najvećih banyan stabala na izlazu iz Arambola (njega nisu nacrtale, valjda je bilo preveliko!).

fara

Sljedeći šal je Varanasi kojega krase majmuni s crnim, malim licima. Može ih se vidjeti po svetim gradovima diljem Indije. Nisu maleni, kao makaki majmuni, ali niti agresivni poput navedenih. Srednje su veličine i prilično cool. Osim majmuna tu je i indijski sveti čovjek Sadhu sa svojim dreadloksima i prosvijetljenim pogledom, burning gatovi i hramovi Varanasija, ruže koje se koriste u obredima spaljivanja kao i zvončići, također istaknuti kao inspiracija.

fara (10)

Meni je dopao šaka onaj s Ganeshom, slonolikim, hinduskim božanstvom, vrtuljcima, slatkišima i iscrtanim Ganesh hramom na jednoj od najljepših goanskih, divljih plaža (Keri Beach). Ganesh je simbol dobre sreće i osobito je štovan poradi glavne mu, božanske navade – micanja sviju mogućih prepreka do onoga što je sanjano, željeno, dobro. Ponosno ga nosim i tu i tamo! Kao i haljinicu od sirove svile s otvorenim leđima, lepršavu, laganu i otmjenu kako bi me podsjetila na curke i lude, razuzdane, goanske, ljetne noći.

farasal

Ako vam se svide njihove stvari možete ih pronaći na Etsyju i na Facebooku pod Fara Boutique, a i na Instagramu @faraboutique. Stvarčice su idealne su za ljeto koje nam dolazi i šarmantno jedinstvene. Budite sigurni da ih neće nositi baš svi na plaži! Osobno, volim nositi stvari koje imaju priču. Više od onih s potpisom. A kad je priča o ljubavi i prijateljstvu te dijeljenju dobre, pritom kreativne, energije – nema bolje. Takvu modu volim. Osim svega cure pomažu i lokalnoj zajednici upošljavajući indijske umjetnike od zanata (tekstil, printevi, šivanje, tisak) kao i žene koje im prodaju u dućanu. Pritom mušterijama, koje su zainteresirane, iscrtavaju tetovaže kanom.

fara (7)

A jastučići koje oslikavaju? Dekorativni su, udobni i originalni ukras kreveta, dnevnih soba, kaučeva te fotelja diljem svijeta. Jedan, sa svetom kravom, krasi i moj dnevni boravak. Da skratim priču, nadam se da će vam Rachel i Fumi otvoriti čakru inspiracije i hrabrosti te vas nagnati da možda i sami pokrenete kakav biznis s prijateljicom ili sami, inspirirani vlastitim životom i obiljem ljepote koje vam nosi kroz proživljena iskustva.

fara (2)

fara (5)

Foto: Sanjin Kaštelan

0

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori