Vatreni pozdrav ljetu u Karlovcu

Svake godine uoči Ivanja Karlovčani sa suprotnih strana rijeke Kupe pale dva velika vatrena gorostasa – spektakularne krijesove u slavu novoga ljeta. Višestoljetna je to narodna tradicija čiji počeci sežu još od 18. stoljeća, a danas je prerasla u jednu od najstarijih karlovačkih turističkih manifestacija s puno dobrih razloga za dolazak u Karlovac.

krijes post 1

Sve brojnijim posjetiteljima Ivanjski krijes pruža jedinstvenu prigodu susreta i upoznavanja lokalne tradicije i običaja, začinjenih poslovičnim suparništvom dviju gradskih četvrti – Gažana i Banijanaca – sa suprotstavljenih obala rijeke Kupe, koji se s puno žara, truda i natjecateljskoga duha natječu u građenju i paljenju krijesova, no i u tradicionalnoj nogometnoj utakmici te povlačenju konopca točno na sredini kupskoga mosta.

krijes post 2

Cjelokupni Karlovac danima prije manifestacije živi za ovaj dan, prati gradnju krijesova i procjenjuje čiji je krijes veći, stabilniji i koji će gorjeti ljepše i duže. A toga 23. lipnja sve generacije Karlovčana sliju se na ulice Karlovca, gdje uživaju u ugodnoj ljetnoj promenadi, lokalnoj gastro ponudi i izvedbama uličnih zabavljača, te s nestrpljenjem čekaju uvijek neizvjesno povlačenje konopca i, dakako, vrhunac večeri – uzbudljivi vatreni spektakl u 22 sata kada Gažani i Banijanci pale krijesove uz veliki vatromet s pontona na sredini Kupe.

krijespost 4

Spektakularni je to prizor noćne igre vatre i vode i pravi vatreni pozdrav ljetu, a slavlje se nastavlja još dugo u noć, sve dok tinja i posljednja iskra krijesa… Ove godine Ivanjski krijes – po prvi puta u čarobnom ambijentu karlovačkoga Šanca – priprema i veliki glazbeni događaj – koncert Porinom ovjenčanog sastava Silente.

krijes post 4

Dodatna je to pozivnica za sve koji odluče zaputiti se prema ovoj destinaciji u Zelenom srcu Hrvatske ili ‘Gradu susreta’ da ne propuste jedinstveni doživljaj noćnih krijesova, vatrometa, glazbu i još mnogih drugih vatrenih iznenađenja!

karlovac naslovna

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori