Škola u Splitu koja je osvojila najčitanije strane portale

Osnovna škola Žnjan-Pazdigrad u Splitu

Posljednjih dana projekt Osnovne škole Žnjan-Pazdigrad u Splitu obavljen je na dva najčitanija svjetska portala za arhitekturu i dizajn – ArchDailyju i Designboomu. Škola je prije toga osvojila najvažnije domaće arhitektonske nagrade i nominacije, ukljkučujući nominaciju za nagradu Mies van der Rohe, najvažnije europsko strukovno priznanje za arhitekturu.

No, o čemu se točno radi? Pazdigrad je splitska četvrt na istočnom ulazu u grad. To je područje gdje uz novoizgrađene višestambene zgrade i prodajne centre još uvijek nalazimo zapušteno poljoprivredno zemljište, obiteljske vrtove i voćnjake, intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju (plastenici), male obrtničke radionice i uslužne servise, te obiteljske kuće.

Javni prostor stambenog naselja sveden je isključivo na uličnu mrežu koju karakterizira izrazita nehijerarhičnost i nepovezanost. Dio naselja s osnovnom školom ‘Žnjan – Pazdigrad’ ima karakteristike (pri)gradskog ‘otoka’ u kojem su se privatno vlasništvo i interesi investitora nametnuli kao osnovno mjerilo gradotvornosti.

Prostor predviđen za izgradnju škole još je u natječajnoj fazi (projekt je nagrađen 1. nagradom na javnom natječaju za izradu rješenja osnovne škole i vrtića 2009.), osim kao mjesto edukacije, zamišljen i kao otvoreni javni prostor dostupan svim stanovnicima naselja, koji treba postati mjesto druženja, igre, rekreacije, zabave, odmora, te osnažiti integraciju i zajedništvo, uz omogućavanje niza novih sadržaja i aktivnosti koji se mogu odvijati u prostorima škole i uz školu.

Zatečena topografija (znatan nagib terena) iskorištena je da se umnoži raspoloživi prostor parcele izvedbom niza ploha (‘paluba’) koje se nižu jedna iznad druge. Između i na ‘palubama’ formirani su prostori škole, dvorane, sportski tereni i igrališta, kao i otvoreni (javni) prostori dostupni svim stanovnicima naselja. Količina javnog prostora sakrila je veličinu škole.

Površina parcele iznosi 11.600 m2 dok je zbroj površina dostupnih javnom korištenju 12.100 m2, što znači da se susjedstvu (naselju) ‘vraća’ više prostora nego što je sama površina parcele na kojoj je izgrađena škola.

Mogućnost vertikalnog nizanja različitih sadržaja olakšala je funkcionalnu organizaciju škole. Na najnižem nivou (suteren), koji je sa tri strane ukopan u teren, nalazi se sklonište, tehnički i gospodarski prostori, te sklop sportskih dvorana sa svlačionicama. Ulazi za tehničko osoblje i vanjske korisnike dvorane na ovaj su način izdvojeni od glavnog ulaza u školu koji se nalazi na nivou iznad.

Natkriveni školski trg povezuje ulaz u školu i ulaz u dvoranu za gledatelje, a preko njega je formirana i pješačka veza (prolaz) koji spaja južnu i sjevernu stranu parcele na kojoj se nalaze vanjski sportski tereni i školski vrt.

U prizemlju škole, uz ulazni hal, nalazi se PVN (prostor više namjena), knjižnica, blagovaonica, garderoba, zbornica i prostori uprave. Izvedbom atrija uz PVN i knjižnicu osigurana je dostatna osvjetljenost prostora i omogućena dodatna fleksibilnost u načinu korištenja zajedničkih prostora škole. Na prvoj i drugoj etaži škole nalaze se učionice razredne i predmetne nastave s pripadajućim kabinetima i pomoćnim prostorima. Škola je projektirana za dvosmjensku nastavu s kapacitetom 780 učenika.

Sportski tereni su izvedeni i na krovu trodijelne dvorane. Taj najvredniji prostor, s najatraktivnijim pogledom, dan je svim stanovnicima naselja na korištenje.

Krovne plohe škole su ozelenjene sadnjom seduma, spremište kišnice koristi se za navodnjavanje vanjskih površina, sustav grijanja i pripreme tople vode nadopunjen je instalacijom solarnih kolektora, a predviđena je i mogućnost izvedbe fotonaponskih panela za proizvodnju električne energije. Zgrada škole je prema energetskom certifikatu svrstana u A razred.

Pročelje škole izvedeno je u vidljivom betonu na kojem je aplicirano dizajnersko rješenje Nikole Đureka.

Kako škola izgleda te kako su ju učenici i stanovništvo prihvatili pogledajte u galeriji fotografija niže, a koje potpisuju Bosnić+Dorotić.

Naziv projekta: Osnovna škola Žnjan-Pazdigrad
Lokacija: Split, Hrvatska
Arhitektonski studio: x3m
Autori projekta: Mirela Bošnjak, Mirko Buvinić, Maja Furlan Zimmermann
@x3mx3mx3m
Foto: Bosnić+Dorotić

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori