Kako stvoriti iluziju otvorenog prostora u uređenju malih interijera?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Veronica Z | Our apartment (@vee.zel) on


Uređenje interijera iako je beskrajno lijep i zabavan posao nije ni malo jednostavan. Kako bismo dobili što bolji i kvalitetniji efekt prostora s puno stila i prozračnosti važno je obratiti pažnju na brojne detalje, a pomiriti funkcionalnost i estetiku nije uvijek lako. U interijer u kojem boravimo voljeli bismo smjestiti sve što nam treba za ugodan život, a u isto vrijeme unijeti estetiku koja će biti vjerodostojan reprezent našeg osobnog stila. Tada često upadnemo u zamku “zagušenja” prostora jer ponekad prostor ne “trpi” previše detalja, boja, komada namještaja i različitih materijala. Ipak, postoji pregršt načina kako urediti interijer i vizualno ga proširiti, otvoriti prostor i učiniti da izgleda većim i prostranijim nego što uistinu jest. To najčešće ne mora podrazumijevati građevinske i arhitektonske zahvate, rušenje zidova i renoviranje cijelog stana. Uz malo znanja, stila i ukusa možemo primijeniti trikove koji će potpuno osvježiti interijer te ga učiniti prostranim i privlačnim, a naš boravak u njemu učiniti tako opuštenim.

Monokromatski stil

U malim prostorima kombiniranjem više od dvije boje nećemo postići željeni dojam prostranosti i otvorenosti prostora. Jake boje i uzorci najčešće zatvore prostor i ostave klaustrofobičan dojam “skučenog” prostora u kojemu je vrlo teško opustiti se i disati punim plućima. Najbolje je stoga odabrati jednostavne kombinacije, posebno crno – bijele kombinacije namještaja, zidova i tepiha. To je provjereni recept postizanja iluzije velikog prostora na malo kvadrata.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Roos-Anne van Dorsten (@moderosaofficial) on

Ogledala

Poznato je pravilo u uređenju interijera da ukoliko prostor želimo popuniti i učiniti većim ogledala su u tom slučaju odličan izbor. Refleksija prostorije u ogledalu pretvorit će male stanove u dojmljiv ambijent. Najbolje je postaviti ih nasuprot zidova na kojima je vrlo malo detalja. Osim što će poslužiti kao efektno sredstvo za dekoriranje prostora, stvaranje vizualnih iluzija “duplanja” prostora, ona će biti i koristan pomagač u kreiranju našeg besprijekornog stila. Cjelokupni uvid u osobni izgled, postizanje efektnog stila i puno svjetlosti doprinijet će stiliziranosti interijera.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ginny Macdonald Design (@ginny_macdonald) on

Svjetlost

U malim prostorima važno je što mudrije postaviti lampe i lustere. Svjetlost koja dopire iz različitih izvora stvorit će posebno lijep dojam i doprinijeti atmosferičnosti. Efektan trik za stanove s niskim stropovima je usmjeravanje svjetla na strop pa će tu dobro poslužiti podne lampe i reflektori postavljeni na podu ili niskom coffee stoliću. Lampe i lustere s kićenim i raskošnim montaturama u malom prostoru je poželjno izbjegavati. najbolje su što jednostavnije i decentnije varijante.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ●Mariëlle● (@thuizop5) on

Slike

Slike i postere na zidova dobro je strateški postaviti i dobro razmisliti što najbolje funkcionira u prostoru. Detalji koji će naglasiti prostor, stopiti se sa zidovima i unijeti tek dašak chic šarmantnosti, poželjni su u malim prostorima koje želimo učiniti većima. Pretjerivanje, nagomilavanje slika, previše boja i motiva mogli bi biti kontraproduktivni. Podloga slika neka se slaže s površinom zida i vrlo jednostavno ćete postići iluziju šireg i većeg prostora koji smiruje i u kojemu je tako jednostavno odmoriti se i prepustiti sitnim užitcima kao što je čitanje knjige, ispijanje kave ili slušanje omiljene glazbe.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ginny Macdonald Design (@ginny_macdonald) on

Ujednačite sve podove u stanu

Izbjegavajte različite motive i uzorke na podovima. Neka sve prostorije u stanu imaju istu podlogu. Različitim bojama i materijalima postići ćete efekt skraćivanja i isprekidanog prostora, a to svakako želimo izbjeći.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lovingit.pl (@lovingitpl) on

Foto: Instagram

0

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori